Jak ochránit domov v době dovolené před zloději

 

Písečné pláže, zelenomodré moře zpěněné elegantními vlnkami, hřejivé slunce, a oblíbená kniha? Pohled na zasněžené alpské vrcholky, vzduch, kterého se nemůžete nabažit a příjemná únava z dobrodružných procházek horskými pěšinami? Starobylé večerní město prosycené unikátní architekturou, kterou si vychutnáváte ze zahrádky jedné z mnoha středomořských kaváren?

Způsobů, jak strávit dovolenou tak, aby se blížila vaší představě ráje na Zemi je mnoho. Jsou mezi námi však lidé, jejichž představa ráje vypadá úplně přesně tak jako váš opuštěný a nedostatečně zabezpečený domov. Řeč je samozřejmě o “bytařích”, tedy vykrádačích bytů. Co všechno můžete udělat pro to, abyste během vaší dovolené na jejich nebohulibou činnost nedoplatili?

Bezplatné rady k nezaplacení

Existují tipy pro zabezpečení vašeho domova, které vás nebudou stát vůbec nic. Nejde tedy o nákupy drahých bezpečnostních zařízení, ale o rady – a ty jsou někdy nad zlato.

V první řadě nikde moc nerozšiřujte, že se na dovolenou chystáte. Není pro bytového zlodějíčka nic lákavějšího, než zaútočit na byt, o kterém s jistotou ví, že je a bude prázdný. Pusu, tedy spíše klávesnici a fotoaparát na mobilu, držte na uzdě zejména na sociálních sítích, kde se můžete veřejně prořeknout, ani si nevšimnete. Váš profil (v případě, že máte veřejný, nebo v případě, že si pustíte někoho nevěrohodného k vašemu digitálnímu já) také podává poměrně přesné a veřejně přístupné svědectví o vaší životní úrovni.

Kdo by odolal pokušení vyvěsit fotky z dovolené v Mexiku na Facebook? Kromě vašich kamarádů se nad nimi může rozplývat i kdejaký zlodějíček, kterému vaše momentky z pláže či mayských pyramid jasně signalizují, že jste tisíce kilometrů od vašeho bytu či domu. Proto při zveřejňování prázdninových fotek vždy u příspěvku nastavte možnost zobrazení jen přátelům, nikoliv veřejnosti.

Jestliže si ráje budete užívat více než týden a na vaši přijatou korespondenci padne v průměru jedna sekvoj za měsíc, dejte prověřenému sousedovi klíč od své poštovní schránky, které zabezpečí její pravidelné vyprazdňování. Schránka přetékající dopisy a nejrůznějšími tiskovinami se tak nestane indikátorem vaší dlouhodobé nepřítomnosti.

 

Zavřete pořádně okna, zvlášť tehdy, pokud bydlíte v přízemí nebo suterénu. Máte-li okna plastová, nenechávejte je ve fázi ventilace ani mikroventilace – na tu navíc upozorní šikmá poloha kliky, která je vidět i zvenku. Levnější či starší plastová okna, která jsou pootevřená, odolávají mnohonásobně hůře než ta s bezpečnostním kováním.

Levně ale efektivně.

Do další obranné linie už sice musíte trochu zainvestovat, ale co – jak jinak na dovolené bezstarostně relaxovat, než s pocitem, že váš byt a jeho obsah je v ještě větším bezpečí, že?

Slyšeli jste někdy o automatickém programovatelném osvětlení? Možná jste se s ním poprvé setkali ve filmu Sám doma, kde si komická dvojice zlodějů tipovala domy, které “udělají”. Jde o to, že se světla v bytě díky časovému spínači každý večer rozsvítí a budí tak dojem, že je někdo doma. Dnes už však nemusíte být členem americké vyšší střední třídy, abyste si něco takového mohli dovolit sami. Do tisíce korun koupíte například “chytrou zásuvku”, do které zapojíte pár lampiček a máte vlastní systém, který toho ovšem umí ještě víc. Můžete sice vytvořit časový plán zapínání a vypínání, ale také zásuvku řídit on-line, a to přes Wi-Fi a dokonce přes aplikaci v telefonu. Jestliže tedy chcete mít jistotu, že rozsvěcování světel v bytě bude vypadat skutečně autenticky, můžete tak činit osobně třeba ze spacáku na Baltu.

Bezpečnostní folie na okno je také způsobem, jak zpomalit nebo znemožnit vnik nepovolaných osob do vašeho obydlí. Platí to však v případě, že máte odolné okenní rámy a další konstrukční prvky. V opačném případě zloděj právě využije spíš bezpečnostních slabin samotného okna a rozbíjením skla se ani zatěžovat nebude.

Dražsí obranný arzenál.

Chcete do zabezpečení investovat pořádně a mít ještě větší pocit jistoty? Sáhněte do kapsy ještě hlouběji a nechte se ukolébat téměř stoprocentním pocitem bezpečí.

Pořiďte si bezpečnostní dveře. Nejde však jen o to, co vrže na pantech, ale o celou bezpečnostní sadu včetně vyztužené zárubně a zámkové cylindrické vložky. Instalace nové zárubně se většinou neobejde bez betonáže, a dalších stavebních úprav, o které se postará dodavatelská firma. Každopádně můžete zapomenout na to, že jen díky novému bezpečnostnímu zámku bude váš byt spolehlivě chráněn. Pamatujte, že dveře jsou jen tak odolné, jak je odolná jejich nejslabší část.

Nechte svůj byt monitorovat bezpečnostními kamerami a pohybovými čidly. Obě vymoženosti mohou být vybaveny SIM kartou a umějí vám, ať už jste pokryti signálem kdekoli, poslat na mobil fotografii zloděje (v lepším případě kočky, kterou jste nechali doma), nebo vás zpravit textovkou, že byl ve vašem domě zaznamenán pohyb.

Také si můžete pořídit detektor pohybu dveří a oken. I ten bývá vybaven SIM kartou, a vy se tak v případě otevření zmíněných otvorů ve vašich zdech můžete nechat vyrušit téměř kdekoli.

A nebylo by vlastně pěkné, kdyby se váš dům uměl vypořádat se zloději a dalšími starostmi sám? Nebude v tom problém, ale nejprve mu budete muset trochu zvýšit IQ. Řeč je o inteligentních domácnostech.

Zařízení, která jste většinou zvyklí ovládat sami, tedy elektrické zásuvky, ovládání světelných zdrojů, topná zařízení, okenní rolety, klimatizaci, bezpečnostní kamery a pohybová čidla, necháte osázet čipy či motorky specializovanou firmou. Vše se propojí s řídící jednotkou a za chvíli si můžete připadat, že máte neviditelného sluhu, který se vám intuitivně a efektivně stará o domácí klima, šetří elektřinou a palivy, a především také chrání váš byt před nedovoleným vniknutím.

Praktické sci-fi.

Jak se podíváte z kukátka vstupních dveří, když nejste doma? A jak se při dívání z kukátka vyhnout otlačeninám na čele, když doma jste? Na tyto otázky vám odpoví vychytávka jménem digitální kukátko. To nainstalujete místo toho klasického a hned můžete vaše zápraží či koutek chodby v paneláku sledovat na digitální obrazovce.

O trochu dražší modely jsou díky interní paměti a pohybovému čidlu schopny pořídit videozáznamy nevinných pošťáků, roznašečů reklamních tiskovin a podomních prodejců, ale třeba také zlodějů, kteří si zrovna tipují, jaké dveře v noci vylomí.

Jiné výhody zas skýtá digitální zámek, který zamyká vaše dveře motorkem. Jeho Instalace není složitější než výměna klasické cylindrické vložky a vy se pak ke svým dveřím můžete chovat jako k autu s centrálním zamykáním na dálkový ovladač. Notorického zapomnětlivce a člověka roztržitého pak dožene ke koupi fakt, že tento zázrak lze ovládat i mobilem a že se po pár minutách od zabouchnutí zamkne sám, když na to kdokoli zapomene.

Je ale nutno podotknout, že v těchto zařízeních je však nutné pravidelně vyměňovat baterky. Přes digitální zámek se ale naštěstí dostanete i klasickým klíčem!

Tip: Jak ochránit majetek nejen doma, ale i na dovolené? Kvalitní cestovní pojištění vám může pomoct v případě krádeže či ztráty zavazadel při cestování.