Spasí aukce energií váš rodinný rozpočet? Podívali jsme se jim na zoubek!

Přerůstají vám účty za elektřinu nebo plyn přes hlavu? Zdá se vám, že při stejné spotřebě platíte stále vyšší sumy? Na vině nemusí být vaše nehospodárnost, protože platby mnohdy navyšuje cenová politika dodavatelů energií. Pokud v rámci úspory nechcete přistoupit k otužování nebo svícení svíčkami, můžete dodavatele energií vyměnit. V poslední době zažívají boom internetové aukce energií, díky nimž můžete získat dodavatele s nižšími cenami i přívětivějšími podmínkami. Prozradíme vám, jak online aukce probíhají a jaká jsou jejich pozitiva i úskalí.

Rozhodnete-li se dát svému stávajícímu dodavateli sbohem, máte v zásadě tři možnosti, jak při změně postupovat. Můžete si prostudovat nabídku konkurenčních hráčů na trhu, z nichž poté vyberete tu nejvýhodnější. V druhém případě si ušetříte práci tím, že pro porovnání dodavatelů využijete internetový srovnávač, který vám po vyplnění základních údajů zobrazí relevantní nabídky. Třetí možností je zapojit se do internetové aukce energií. Právě na ni se níže podíváme podrobněji.

Dražit lze obrazy i ceny energií

Je to tak, i když princip je tak trochu opačný. Zatímco pořadatelům aukcí se starožitnostmi nebo uměleckými díly jde o to prodat daný artefakt za co nejvyšší cenu, organizátoři energetických aukcí usilují o to, aby pro zájemce zapojené do aukce vyjednali cenu co nejvýhodnější. Neo tak alespoň mělo být. Jak to funguje?

Pořadatel aukce energií má za úkol sehnat co nejvíce domácností, které by rády vyměnily dodavatele elektřiny nebo zemního plynu. Odběrných míst se do aukce mohou zapojit stovky i tisíce domácností.

Města aukci částečně zaštítí, pořadateli ale nebývají

Podobně jako zájemci o výhodnější ceny energií se do aukce zapojují také samotní dodavatelé. Jejich úkolem je představit takovou nabídku, která předčí všechny konkurenty, přičemž zapojení dodavatelé samozřejmě netuší, jak moc se ceny dodávek elektřiny nebo plynu podaří jejich protivníkům stáhnout. Díky tomu, že soupeřící dodavatelé zpravidla předem vědí, kolik odběrných míst se do klání zapojilo, mohou cenu nastavit tak, aby bylo skutečně reálné jí dosáhnout. Pořadatelé aukce by poté měli z relevantních nabídek vybrat tu, která bude pro zúčastněné domácnosti nejvýhodnější.

Aukce energií často probíhají v součinnosti s městy a obcemi. Města sice nebývají jejími pořadateli, ale pomáhají organizátorům s propagací akce, aby svým obyvatelům umožnili dosáhnout úspory. Prvním českým městem, kde hromadná aukce energií úspěšně proběhla, byly v roce 2013 středočeské Říčany. Od té doby je následovala celá řada dalších obcí v Čechách i na Moravě. Má tedy cenu se do podobné aukce zapojit? PRO a PROTI Internetových aukcí energií:

+ Díky internetové aukci, pokud je správně nastavená, skutečně můžete výrazně snížit své účty za elektřinu nebo plyn, v některých případech až o 30 %. Dodavatelé zapojení do aukce mnohdy dokáží nabídnout skutečně zajímavou cenu obou komodit.

+ Přechod od stávajícímu dodavateli k tomu novému vás nijak administrativně nezatíží. Veškeré papírování, které nemá v oblibě asi nikdo, za vás vyřeší nový dodavatel energií. Vy tak změnu zaznamenáte jen díky úspoře.

+ Účastnící aukce často mohou online sledovat konkurenční boj zapojených dodavatelů energií, a tak mají přehled o situaci a cenové politice dodavatelů

Vítězný dodavatel zpravidla trvá na uzavření smlouvy na dobu určitou, tedy obvykle na 24 měsíců. Po tuto dobu klient nemůže svobodně změnit dodavatele energií, předčasný odchod pro něj znamená nutnost uhradit penále, jehož výše je stanovena ve smlouvě.

S nejvýhodnější nabídkou, která aukci většinou rozhodne, může přijít dodavatel, který na trhu figuruje teprve krátce, a tak ho příliš lidí nezná. U takového dodavatele je pak náročné dohledat recenze (ne)spokojených zákazníků, a proto přechod k němu může znamenat tak trochu krok do neznáma.

Účastí v aukci se domácnost ve většině případů zavazuje k tomu, že smlouvu s výhercem aukce skutečně podepíše. To ovšem platí i v případě, že se výsledek aukce míjí s přehnaným očekáváním. Couvnout už ale často není možné.