Vyplatí se jet za přilepšenou do ciziny?

Možná vás to už někdy napadlo při pohledu na Ukrajince, kteří se vydali do Česka za výdělkem, díky kterému se můžou za pár let vrátit do své domoviny a postavit si luxusní dům. Láká vás práce v zemích, ve kterých si za měsíc vyděláte tolik, co v Česku za půl roku?

Lidé odjížděli za přilepšenou do cizích zemí odnepaměti, a nebylo to pokaždé jen z východu na západ. Vědšli jste, že před více než sto lety velká skupina Čechů odcestovala do Rumunska kvůli práci v zemědělství? Dodnes tam můžete najít české vesnice s obyvateli, kteří si zachovali svůj mateřský jazyk. 

Kolik si v cizině vyděláte?

Výše výdělku je zřejmě to první, na co se budete ptát při volbě, zda opustit zemi, dobrým pivem a krásnými ženami oplývající. Výše výdělku se odvíjí od jednotlivých zemí a míře kvalifikovanosti dané pracovní pozice. 

Co se týče Evropy, k nejvyššímu měsíčnímu výdělku si přijdete v Lichtenjštejnsku (v přepočtu necelých 200 000 Kč), které je vzápěti následováno Švýcarskem (192 200 Kč). Tyto dvě země se drží na předních příčkách i v celosvětovém měřítku – poráží dokonce i USA.

Zkušenost s prací ve Švýcarsku má i Michaela Ronzová, která se do této země opakovaně vypravila za prací servírky. Zvláště v alpských hotelech je po pracovnících v pohostinství velká poptávka. Servírka si tam může přijít až k pětinásobku čisté měsíční mzdy, která je běžná v Česku.

Zlatým dolem se poslední dobou stává i Island. Minimální zaručená mzda je v přepočtu kolem 45 000 Kč (přičemž průměrná se šplhá nad 100 000 Kč). Na Islandu poptávají hlavně zaměstnance ve stavebnictví a v turistické sezóně rovněž pracovníky do hotelů a restaurací.

Výdělky jsou to sice pěkné, ale při představě aplské krajiny a severského ostrova jste se oklepali zimou? Máme pro vás špatnou zprávu – teplé státy jižní Evropy se stále ještě vzpamatovávají z krize a v současné době je tam zaměstnání spíše nedostatek. Zaměstnání tam sice najít můžete, ale nebude to snadné. V současné době je nejvyšší poptávka po pracovnících v turismu – animátoři či kuchaři v hotelových resosrtech.

V přijatelné geografické rovině se nachází i Velká Británie a Německo. Ovšem v Anglii se mnozí Češi setkávají s negativním přístupem vůči lidem z východní Evropy. Východoevropský původ se mnohdy stává důvodem, proč jsou tito lidé obsazováni spíše do méně kvalifikovaných pozic (práce ve výrobě či pomoc na stavbě).

Zajímavou volbu představuje i Německo a Rakousko, kde se znalostí němčiny máte šanci sehnat kvalifikovanou práci ve vašem oboru. A pokud neseženete? Dělník u pásu si přijde přibližně k 70 000 Kč měsíčně.

Seznam zemí s nejvyšší průměrnou mzdou:

  1. Lichtenjštejnsko
  2. Švýcarsko
  3. Lucembursko
  4. Norsko
  5. Dánsko
  6. USA
  7. Austrálie

A co jazyky?

Láká vás vyzkoušet si práci v cizině, ale poslední jazykovou průpravu, kterou jste absolvovali, byla ruština na střední škole? Nevadí, i s češtinou můžete uspět! Na webové stránce Europelanguagejobs.com si do vyhledávače pracovních pozic zadáte, že mluvíte česky. Vyjede vám seznam pozic, na které hledají česky mluvící pracovníky. Rozsah pracovních pozic, ve kterých nepotřebujete cizím jazykem ani blafnout je ohromující. Nabídne se vám nepřeberná nabídka příležitostí v Německu, Anglii, Francii a třeba i na Maltě. Ano, i v této destinace se výrazně zvedla poptávky po Češích.

Jaké jsou výhody a nevýhody práce v zahraničí?

Výhody:

  • Možnost získat peníze, které byste v Česku vydělávali několik let
  • Příležitost zažít něco nového, rozšířit si obzory
  • Šance zdokonalit si jazykové znalosti
  • Pokud se jedná o práci ve vašem oboru, zahraniční zkušenost se bude dobře vyjímat ve vašem životopise

Nevýhody:

  • Nutnost opustit svůj dosavadní styl života
  • Vynaložení větších finančních prostředků v začátku (sehnání bydlení, složení kauce, cesta do zahraničí, popřípadě poplatky za víza v mimoevropských státech)