Jak vést vaše děti k finanční zodpovědnosti

Každý rok v Česku vyhlásí osobní bankrot téměř 20 000 lidí. Záleží jen na vás, zda mezi nimi jednou bude i vaše dítě, anebo si naopak osvojí takové návyky, které jej přivedou k finanční zodpovědnosti. Vše se odvíjí od vhodné finanční výchovy.

V šedesátých letech Stanfordská univerzita učinila fascinující experiment. Walter Mischel si pozval několik čtyřletých dětí a nechal je o samotě s talířem lákavých marhmallow bonbonů. Řekl jim, že se za 15 minut vrátí a ty z nich, které odolají pokušení a nesní žádný bonbon, budou za své jednání odměněny dvojnásobnou porcí sladkostí. Některé z nich to vydržely, jiné si bonbon i přes varování vzaly.

Zajímavá byla dohra celého experimentu. Walter Mischel o mnoho let poté začal zjišťovat, jak si tyto děti vedou v životě. A došel k šokujícímu závěru. Ty z nich, které projevily disciplinovanost v pokusu se sladkostmi, měly nyní mnohem vyšší platy v zaměstnání a rovněž žily v úspěšnějších manželských svazcích než děti, které pokušení neodolaly.

Bude váš potomek patřit do první, či druhé skupiny? Je to jen na vás. Můžete se inspirovat těmito tipy, kterými mu k finanční zodpovědnosti pomůžete.

Dávejte dětem kapesné, čímž ve výsledku ušetříte

Dejte vašemu potomkovi možnost naučit se operovat s penězi. Vhodným okamžikem je nástup do školy. Aby dítě poznalo skutečnou hodnotu peněz, výše kapesného by měla záviset na jeho úsilí. Spousta rodičů svým potomkům dává určitý „základ,“ který si dítě může zvýšit vykonáním určitých úkolů, jako je například výpomoc v domácnosti.

Možná máte rodinný rozpočet napnutý k prasknutí a na kapesné vám nezbývají peníze. Věděli jste, že díky kapesnému můžete ušetřit? Kolikrát se vám stalo, že jste podlehli naléhání vašich potomků a koupili mu nějakou sladkost či hračku? Díky kapesnému si dítě tyto produkty může pořídit samo, a pokud to bude nad jeho finanční limit, v případě škemrání budete mít pádný argument: „Ale ty máš přece své kapesné. Pokud hračku chceš, našetři si na ni.“ Uvidíte, že spoustu takových rozmarů už nebudete muset financovat.

Aby kapesné co nejvěrněji kopírovalo skutečný život, trochu jej navyšte a nechte dítě, aby si z něj platilo nějaký běžný výdaj – například jízdné do školy či školní pomůcky. Naučí se, že část jeho příjmu vždy padne na potřebné nezbytnosti a teprve až co zbude, může použít na zábavu.

Umožněte mu, ať se poučí vlastními chybami

Pokud se napoprvé stane, že váš potomek nevyjde s penězi, kapesné mu shovívavě doplňte. Ovšem pokud k tomu dojde i napodruhé, buďte neoblomní a sdělte mu, ať se po zbytek měsíce uskromní a počká si až do dalšího termínu výplaty kapesného. Pokud se takto spálí v dětství, udělí mu to obrovskou lekci do budoucna. A možná díky tomu, že v deseti letech učiní neuváženou finanční chybu, se podobného kiksu vyvaruje ve čtyřiceti, kdy by toto pochybení mělo mnohem závažnější následky.

Nechte je vyzkoušet si život nanečisto

Dalším způsobem, jak podpořit finanční vzdělávání vašich ratolestí, jsou deskové hry, zaměřené na simulaci finančního rozhodování. Klasikou jsou Monopoly nebo Dostihy a sázky, které nutí hráče disponovat s určitou částkou peněz. Ještě hlubší vhled představuje hra Cashflow pro děti, jež pochází od Kiyosakiho, autora úspěšného bestselleru Bohatý táta, chudý táta. Hráč v ní musí operovat se svým finančním rozpočtem a učí se, jak pokrýt své běžné potřeby díky tvorbě pasivního příjmu.

Se staršími dětmi si můžete zahrát hru Finanční svoboda. Hru jsme osobně vyzkoušeli a jedná se o skutečně realistický vhled do finanční situace běžné rodiny. Hráči si vylosují, jakou rodinu budou představovat a celá hra vlastně představuje 30 let života se všemi jeho radostmi i strastmi. Hráče možná zpočátku bude štvát nízká ovlivnitelnost nastalých situací – například si vytáhne kartičku, že živitel rodiny měl autonehodu a je natrvalo ochrnutý. Ovšem toto riziko šlo v předstihu vybalancovat vhodným pojištěním a zajištěním pasivního příjmu díky investicím.

Tip: Chcete, aby byly vaše děti zodpovědné nejen ve finančních otázkách? Jejich osobnostní rozvoj štědře podpoříte tím, že je přihlásíte do skautu. Tisíce rodičů si pochvalují, že se tam jejich dítko naučilo samostatnosti, racionálními uvažování a týmové spolupráci.