Práce na dálku: lesk a bída digitálního nomádství

práce na dálku

Možná jste zaznamenali zvyšující se zájem, týkající se práce na dálku. Tisíce lidí baží po možnosti vzít svůj notebook a pracovat z prosluněné pláže, zatímco se budou škodolibě těšit přestavou, jak jejich kolegové v Česku zmokají cestou do zaměstnání. Jaké výhody a úskalí skýtá práce na dálku a digitální nomádství?

Abychom to uvedli na pravou míru, přestože se na sociálních sítích množí fotografie lidí s notebooky na pláži, ne každý, mající možnost práce na dálku, zvolí i digitální nomádství. Někteří zaměstnanci s možností homeoffice raději každodenně pracují třeba ze svého obýváku či chalupy v Podkrkonoší.

Zatímco pojem práce na dálku je asi každému zřejmý, pojem digitální nomádství raději vysvětlíme. Jedná se o stav, kdy zaměstnanec pracuje jen za využití počítače s internetem a zároveň pobývá v zahraničí.

Proč by to někdo dělal? Tento typ zaměstnání má obrovský počet výhod, například:

  • Možnost uniknout chladnému evropskému klimatu. Kdo by nechtěl mít namísto tří měsíců tepla léto po celý rok?
  • Snížení životních nákladů. Někteří lidé možnost homeoffice využívají k tomu, aby si za českou mzdu mohli dovolit mnohem vyšší úroveň života. Ve spoustě asijských zemí (Thajsko, Indie, Indonésie, atd.) se životní náklady na osobu (včetně ubytování, stravy a ošacení) pohybují kolem 8000 Kč za měsíc.
  • Příležitost strávit více času s rodinou a upevnit vztahy (přestože rodič pracuje u počítače, stále je fyzicky poblíž dětí).
  • Šance obohatit svůj život o nevšední cestovatelské zážitky
  • Možnost využít naplno svého potenciálu. Spousta lidí, kteří jsou nuceni řídit se pevnou pracovní dobou, nevyužívají své schopnosti naplno. Někdo se totiž cítí nejvýkonněji ráno, jiný zase v odpoledních či večerních hodinách. U homeoffice se většinou nehraje na pracovní dobu, ale počet splněných úkolů, tudíž člověk má větší svobodu v plánování pracovní doby.
  • Příležitost ke vzdělávání. Digitální nomádi mají větší příležitost k prohloubení svých jazykových dovedností, rovněž jejich děti v cizině většinou navštěvují mezinárodní, anglicky mluvící školy.

Už chápete, proč je práce na dálku tolik chtěná?

digitální nomádství

V posledních letech vyrostlo cestovatelských blogů jako hub po dešti a spousta z nich zveřejňuje návody, jak se stát digitálním nomádem. Většina z nich bohužel evokuje pocit, že digitálním nomádem dnes může být každý a je jen vaše vina, že jím zatím nejste. Mnohý, kdo dělá běžnou práci s účastí ve firmě, se po jejich přečtení cítí jako vykonavatel nějaké zastaralé pracovní pozice – jako koželuh či soukenář v době, kdy jsou všichni „onlajn.“

Vyvedeme vás z omylu – ne každý může být digitálním nomádem. Dokážete si představit lékaře, jak operuje na dálku? Homeoffice se zřejmě vyhne i manuálním pracovníkům, recepčním a vlastně všem zaměstnancům osobní zákaznické péče.

Naopak, ideálními pozicemi pro digitální nomádství jsou:

  • IT pracovníci
  • Kreativci (grafici, reklamní textaři, marketéři)
  • Překladatelé a učitelé cizích jazyků, psokytující lekce přes Skype
  • PPC a SEO specialisté
  • Projektoví manažeři
  • Administrativní pracovníci
  • Pracovníci offline zákaznické péče (e-mailing, chat)
  • Majitelé e-shopů
  • Majitelé firem, kteří se můžou plně spolehnout na své zaměstnance

Nejste si jistí, zda by se vaše pracovní pozice dala vykonávat i na dálku? Zkuste se v příštích dnech a týdnech soustředit na všechny činnosti, které v rámci vašeho povolání vykonáváte a položit si otázku, zdali je k nim nutná vaše osobní přítomnost ve firmě. Stupeň proveditelnosti dané práce závisí na tom, zdali často pracujete v týmu, scházíte se s klienty či obchodními partnery.

Usoudili jste, že vaše práce se dá plně vykonávat formou homeoffice a zaujala vás možnost digitálního nomádství? Teď jen zbývá přesvědčit vašeho nadřízeného, aby vám to umožnil. Práce na dálku můžete dosáhnout těmito způsoby:

1.) Přímým a tvrdým způsobem. Nadřízenému vysvětlete, že práci můžete bez problémů vykonávat formou homeoffice. Popište mu všechny své každodenní činnosti a dokažte, že je můžete vykonávat formou e-mailu, Skypu či jiného online nástroje. Pokud svolí, máte vyhráno. Pokud ne, můžete se smířit s prací v běžné podobě. Anebo vedoucímu pohrozit, že odejdete někam, kde to možné je. Při dnešní nízké nezaměstnanosti je pravděpodobné, že se bude snažit najít nějaké řešení, aby v případě vaší výpovědi nemusel pracně shánět nového zaměstnance.

2.) Jemným způsobem. Tento styl doporučujeme nejvíc. Zvláště v zimním období je velmi uvěřitelný. Jednoho dne vašemu nadřízenému napište, že se necítíte dobře, ale že byste si neradi brali nemocenskou a budete pracovat z domova. Totéž proveďte znovu za měsíc či dva, ale tentokrát vaše „nachlazení“ bude trvat tři dny. V rámci těchto dnů pracujte jako o život a čile nadřízenému pomocí e-mailu reportujte, co jste za daný den udělali. Poté s ním promluvte a sdělte mu, že při práci formou homeoffice jste mnohem produktivnější a zvládnete více úkolů. Požádejte jej, zda byste mohli mívat homeoffice jeden den v týdnu. Pokud svolí, pak už je jen krůček k permanentní práci na dálku, o kterou požádejte za pár měsíců, až nadřízený uvidí, jak vám jde práce na dálku pěkně od ruky.

3.) Nejtvrdším způsobem. Toužíte po digitálním nomádství stejně usilovně, jako ackionář po zisku, ale váš zaměstnavatel jej neumožňuje? Pokud celkově nejste se situací ve firmě spokojení a práce vás nebaví, dejte výpověď. Firmy se nyní o zaměstnance perou a je možné, že v nové práci vám homeoffice umožní. Ten se v dnešní době často vyskytuje v seznamu firemních benefitů. Některé pracovní portály dokonce umožňují do svých vyhledávačů zadat klíčové slovo „homeoffice“ či „práce z domova.“

Nevýhody digitálního nomádství

Osobně jsme navštívili Chiang Mai v Thajsku, který je rájem digitálních nomádů. Stahují se tu ajťáci, marketingoví pracovníci a další lidé, kteří si svou práci můžou vzít na cesty.

Vyzpovídali jsme Kevina z Irska (29), který se zde usadil na pár týdnů a poté má v plánu zamířit do Vietnamu. Jako nevýhodu popisuje obtížnější sladění času pro práci a zábavu. Protože nežije v jednom místě, ale každých pár dnů zamíří do jiného města, občas mu do časového plánu vpadnou nepředvídatelné vlivy (zpoždění vlaku, obtíž s nalezením ubytování, bloudění při hledání daného místa). Podotýká však, že tyto potíže se týkají jen těch nomádů, kteří se často přesouvají, při trvalejším usazení vymizí.

Další nevýhodu spatřuje v tom, že jeho firma je na opačné straně planety, tudíž bývá obtížnější sladit Skype hovory. Rovněž si posteskl nad tím, že mu chybí přátelé. Protože každých pár dnů mění místo, pokaždé se s lidmi seznámí jen krátkodobě, načež přejede do nového místa, kvůli čemuž získané kontakty zpřetrhá. Má z toho někdy osamělý pocit, proto uvažuje o tom, že v budoucnu své pobyty v jednotlivých městech prodlouží.