5 věcí, za které vám vaše auto poděkuje v zimních měsících

Znáte ten pocit promrzlých rukou a nohou po delším pobytu v zimním počasí? Podobným způsobem trpí i váš automobil, když se mu mráz rozlézá do útrob jeho kovového těla. Poradíme vám, jak se o váš vůz starat přes zimu a tím prodloužit jeho životnost.

Pečujte o vaši baterii

Zimní měsíce dávají autobaterii pořádně zabrat, tudíž se vyplatí pečovat o její kondici. Před zimou se vyplatí ji zkontrolovat v odborném autoservise, aby vás jednoho mrazivého rána nezradila. Rovněž není od věci postříkat elektrické kontakty speciálním sprejem, který seženete na čerpacích stanicích. Pozornost věnujte i svorkám, na kterých se občas tvoří rez, která klade odpor elektrickému proudu a má vliv na slabší výkon celé autobaterie.

Na baterii mají vliv nejen nízké teploty, ale rovněž její namáhání vlivem puštěného topení, vytápění sedadel či skel. Jak poznáte, že by bylo vhodné autobaterii dobít? Pomocí voltmetru můžete zjistit výši napětí. Pokud naměříte napětí nižší než 12,4 V, je čas na dobití baterie.

Zkontrolujte kapaliny

Ujistěte se, že vaše chladicí kapalina není starší než 3 roky. Zastaralá chladicí směs váš automobil  neochrání před mrazy a hrozí závažné poškození motoru.  Kvalitní chladicí kapalinu dokáže motoru poskytnout ochranu i do -30 stupňů.

Nezapomeňte rovněž vyměnit letní směs do odstřikovačů za nemrznoucí.

Zabraňte zamrzání dveří

Jednoho mrazivého rána možná budete spěchat na pracovní míting, na poslední chvíli vyběhnete k autu, ale ouha – nebudete se moct dostat dovnitř. Zatímco budete agresivně škubat přimrzlými dveřmi, představovat si zasedací místnost plnou kolegů, netrpělivě se dívajících na hodinky a proklínající vaše jméno, možná tomu nasadíte korunu tím, že kliku poškodíte.

Této nepříjemnosti však lze jednoduše předejít. Těsnění u dveří promažete vhodným přípravkem, nejlépe glycerinem či silikonovým olejem.

Ochraňte povrch vozu

Povrch automobilu i jeho podvozek je v zimě vystaven nadměrné zátěži ve formě vlhkosti a posypových solí. Solného nánosu se zbavíte díky pravidelnému mytí, ovšem v zimním období je vhodnější vybírat takové automyčky, které váš vůz nejprve umyjí wapkou, aby kartáče špínu ještě více neroznesly po povrchu.

Alespoň jednou za zimu si do automyčky zajděte na mytí podvozku. Díky tomuto úkonu se automobil odsolí a zamezí se korozi. Vyhledejte nejlépe takovou myčku, která nabízí vystříkání spodku vozidla. Pomocí speciálních trysek vám odstraní nečistoty z podvozku. Za takovou proceduru většinou dáte 200 až 300 Kč.

Připravte se na nejhorší

Nikdy nevíte, kdy zapadnete do sněhu, či vám život zkomplikuje námraza. Abyste těmto situacím zamezili, pořádně se vybavte. Do kufru si přibalte smetáček pro případy, kdy je auto zapadané vrstvou sněhu. V případě, že bydlíte na vesnici, či často vyrážíte do odlehlejších krajin, přibalte si i pomůcky pro případ zapadnutí kol do sněhu. Někteří řidiči s sebou vozí kusy nařezaného koberce. V případě námrazy oceníte pytlík s pískem, či plastové síťky na kola, díky kterým ze závěje snadno vyváznete.

Tip: Líbilo by se vám povinné ručení levnější o polovinu? Srovnejte si ceny a najděte nejlevnější nabídku.