Čas hypoteční idylky končí

Česká republika se začíná cenami bydlení blížit státům západní Evropy. Zjistili jsme, jak se žije lidem v západních velkoměstech a co pravděpodobně čeká Česko za pár let.

Poslední dobou výrazně roste jak nájemné, tak i ceny nemovitostí. Doposud jsme patřili k zemím s poměrně nízkými náklady na bydlení. Ovšem to se začíná měnit kvůli velké míře urbanizace – mladí lidé se stěhují za prací do větších měst a nejvýraznější je poptávka po bydlení v městech nad 100 tisíc obyvatel a přilehlých vesnicích, které jsou v dojezdové vzdálenosti od těchto metropolí. Tímto scénářem se začínáme podobat mnoha zemím v západní Evropě i ve světě.

Bydlení v Anglii
Lukrativní britská města s dobrými pracovními příležitostmi zažívají velký příval přistěhovalců z celého světa a ceny jdou strmě nahoru. Ovšem nejvýrazněji se to projevuje v Londýně, který aktuálně patří k nejdražším městům světa. Bydlení je zde drahé i pro samotné Angličany a vlastnit byt nedaleko centra města si můžou dovolit jen skuteční boháči. Pokud si člověk touží pronajmout například jednopokojovou garsonku nedaleko centra města, většinou se pod 50 000 Kč nedostane. Situaci Britové řeší tím, že žijí ve sdílených bytech, tzv. sharing flatech – zatímco v Česku je tato situace typická spíše pro studující a velmi mladé pracující, ve Velké Británii je běžné, že i člověk středního věku si kvůli drahým nájmům pronajímá jeden pokoj v bytě, kde bydlí několik dalších nájemníků. Ti, kteří preferují více pohodlí, volí bydlení v okrajových částech města či zcela mimo něj. Mnoho Angličanů žije ve vesnicích daleko za Londýnem a každý den do práce dojíždějí i déle než hodinu. 

Kvůli nedostatku bytů v hlavním městě zájemci o bydlení zažívají různé patálie. Průměrná doba, potřebná k nalezení bydlení, je 2 měsíce (za předpokladu, že člověk intenzivně obepisuje pracovní nabídky každý den). Rovněž požadavky ze strany pronajímatele jsou mnohdy přísné – nezřídka se stává, že majitel požaduje kauci ve výši čtyř nájmů či v bytě zakazuje domácí mazlíčky.

Paříž, ve které není sen žít

Představa bydlení v Paříži evokuje romantický výhled na Eiffelovu věž a bezstarostné vychutnávání croissantů a chocolat du pain na terase nějakého stylového apartmánuVe skutečnosti je však bydlení v hlavním městě Francie pořádný stres. Pokud chce člověk bydlet, musí utáhnout nájem, který se u jednopokojové garsonky pohybuje kolem 35 000 Kč. Rovněž koupě vlastního bydlení je celkem oříšek – v nejatraktivnějších částech Paříže nejsou byty vůbec k dostání a pouze se dědí z generace na generaci. 

Ať už Francouz zatouží po pronájmu, či koupi obydlí, musí jednat rychle. Poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku a nezřídka se zájemce musí rozhodnout již na prohlídce. S uvážlivým „promyslím to a do zítřka vám dám vědět“ zde moc nepochodíte, protože do té doby může majitel sehnat nespočet jiných dychtivých zájemců.

Specifikem Paříže je rovněž bydlení na malém prostoru. Nejsou zde výjimkou byty o velikosti 25 metrů čtverečních, které slouží jako obývací pokoj, ložnice, pracovna a kuchyň zároveň. Studenti a lidé s nízkými příjmy rovněž často sáhnou po tzv. pokojích pro služebné. Ve starších domech tyto prostory sloužily pro tento účel, nyní jsou však velmi vyhledávané lidmi, kteří chtějí platit levnější cenu za bydlení. Tyto pokoje, které mají rozlohu třeba 10 metrů, v sobě mají chytře zakomponovanou postel, pracovní stůl, kuchyňskou linku i toaletu. 

Nesnadný Mnichov

Hlavní město Bavorska je notoricky známé pro svou obtížnost při hledání bydlení. Jedná se o metropoli, která je cílem mnoha studentů i pracujících. Kvůli tomu, že poptávka je mnohem větší než nabídka bydlení, jsou ceny bytů a pronájmu dokonce vyšší, než v Berlíně. Cena pronájmu jednopokojové garsonky se pohybuje kolem 28 000 Kč. 

Zájemci o pronájem či koupi bytu si stěžují, že nalezení vhodného bydlení je velmi obtížné. Vadí jim prohlídky bytů, na které si majitel obvykle pozve minimálně deset potenciálních bydlitelů, tudíž zájemce o byt musí být velmi aktivní a pospíšit si s rozhodnutím. Mnoho pronajímatelů využívá své posílené pozice a přijímá pouze ty nájemníky, kteří se ve smlouvě zavážou, že budou byt užívat minimálně 2 roky. Ucházení se o pronájem mnohdy připomíná složitý pracovní pohovor – pronajímatelé se snaží vybrat z množství zájemců toho neperspektivnějšího. Součástí prohlídek jsou mnohdy zdlouhavé dotazníky, ve kterých musí zájemce o byt sdělit, jaká je jeho práce, kolik vydělává, zdali je ženatý a má děti, popřípadě je vyzván k předložení reference od předchozího pronajímatele.

Děsivý Hong Kong

V tomto případě se sice nejedná o evropské město, přesto jsme nemohli tuto metropoli opomenout. Jedná se totiž o jednu z nejvíce osídlených oblastí světa. Právě velké množství obyvatel na malém prostoru žene ceny bydlení do astronomických výšin, tudíž v porovnání s Hong Kongem je evropská realitní situace procházka růžovým sadem. Při koupi bytu zde člověk dá za metr čtvereční přibližně 140 000 Kč, přičemž průměrná roční mzda činí pouhých 170 tisíc korun. 

Lidé tudíž nemají jinou možnost, než žít na malém prostoru. Nepředstavujte si však chytře vymyšlené minimalistické bydlení plné moderních vymožeností, jaké si užívají Pařížané. Zde se jedná o ponuré kumbály, ve kterých žijí v neutěšených podmínkách celé rodiny. Je neuvěřitelné, na jak malé ploše někteří lidé dokážou fungovat. 

Ovšem nejsmutnější je, že nejchudší skupiny obyvatel dokonce nemají ani na to, aby si pronajaly takový stísněný byt. V Hong Kongu je rozšířené tzv. bydlení v kleci. Jedná se o ubytovny, kde lidé žijí v depresivních kotcích o rozloze dva metry krychlové. Takových kotců je v jedné místnosti několik. Lidé tudíž nejenže nemají soukromí, ale rovněž žijí v depresivním prostoru.

www.dailymail.co.uk

Tip: Doufejme, že do podobného extrému bydlení v Česku nikdy nedospěje. Ovšem je pravděpodobné, že vlivem urbanizace budou ceny bytů a nájmů neustále narůstat. Zajistěte si výhodnou cenu bydlení, dokud je čas. Díky srovnání cen hypoték najdete nejvýhodnější úvěr na trhu a na splátkách tak můžete ušetřit až statisíce korun.