Triky bytových zlodějů aneb jaké nebezpečí hrozí vašemu domovu

Doba se změnila a kdekdo si může dovolit vybavit domácnost moderními plazmovými televizemi, stylovým nábytkem a drahými doplňky. Vloupat se do dnešního obydlí se zlodějům vyplatí mnohem víc, než třeba před sto lety, kdy domy takovým luxusem neoplývaly. Chcete váš domov ochránit? Zjistěte, jaké triky bytových zlodějů jsou dnes nejčastější.

1.) Vydávání se za řemeslníky či obchodníky

Představa, že typický vykradač bytu vypadá jako z kriminálního filmu, tzn. má černou kuklu a podezřelý vzhled, je zcela mylná. Kolem mnoha z nich byste prošli, aniž byste jim věnovali pozornost. Mnozí z nich do bytového domu proklouznou tak, že si oblečou montérky a předstírají, že jsou řemeslníci. Sousedům tak vůbec nepřijde divné, že slyší podezřelé zvuky, způsobené dobýváním se do bytu  vždyť v domě se často něco opravuje.

Někteří vykradači můžou použít taktiku obchodníků. Oblečou si slušivé sako a obcházejí byty za účelem prodeje produktů. Mnozí jsou ve své výřečnosti tak šikovní, že je obyvatel bytu pozve do předsíně. Poté v nestřežené chvíli (například když si kupce odběhne pro peněženku) můžou zcizit různé předměty, mobilním telefonem počínaje a rodinnými šperky konče.

2.) Zjištění času, kdy nebýváte doma

Přestože někteří zloději jsou tak odvážní, že jsou schopni loupit i v noci za přítomnosti spících lidí, většina krádeží se odehrává přes den. Většina z nich si vyhlédne čas, kdy jsou lidé zaručeně v práci, tzn. v dopoledních hodinách. Ovšem pracovní doby různých lidí se liší, proto zloděj potřebuje zjistit, v kolik hodin různí členové domácnosti odchází z domu. K tomu mu poslouží několikadenní sledování. Někdy si na pomoc vezme malou kamerku, kterou pár dní před plánovanou krádeží umístí na místo, ze kterého je výhled na vchodové dveře. Zařízení je tak malé a nenápadné, že si jej obyvatel bytu či domu většinou nevšimne.

Někdy se zloděj může zeptat přímo vás, kdy nebudete doma. Je to šokující, ale spousta obětí vykradení své časy nepřítomnosti zloději nevědomky prozradí. Jak už jsme zmínili, zloděj se může vydávat za řemeslníka, plynaře, obchodníka či kohokoliv jiného. V této roli s vámi může zavést rozhovor a nenápadně tak zjistit, kdy nebýváte doma.

„Nezdržuji vás teď? Pokud vám tento čas nevyhovuje, můj kolega bude provádět odečty ještě zítra dopoledne, budete doma? Aha, říkáte, že pokaždé o půl deváté odcházíte…“

Někteří zloději jsou dokonce schopni zjistit si vaše telefonní číslo a vydávat se za nějakou firmu, nabízející vám výhodu. Vážíme si, že jste dlouhodobým klientem naší pojišťovny, máme pro vás dárek. Kdy vám jej můžeme doručit, kdy býváte doma?

3.) Využití nezamčených dveří

Drtivá většina lidí po příchodu domů své dveře nezamkne, pouze přibouchne. To nahrává zlodějům, pro které vloupání do nezamčených dveří nepředstavuje žádný problém. Mnoho lidí večer sleduje televizi, anebo si vaří v kuchyni, tudíž jsou zahlceni hlukem. Proto si nevšimnou, že v předsíni něco cvaklo a zloděj si otevřel dveře. V předsíni si lidé často odkládají například kabelku s peněženkou a mobilem, nebo klíčky od auta. Zloději nedělá problém tyto předměty zcizit a během krátké doby zmizet, aniž by si obyvatel bytu tohoto incidentu všiml.

4.) Působení normálním dojmem

Možná jste někdy přemýšleli nad tím, jak zloděj může při vykrádání bytu cenné předměty nenápadně přenést do svého auta, aniž by si toho někdo všiml. Vždyť pokud nese plazmovou televizi a střetne se na chodbě s nějakým sousedem, musí to vypadat podezřele. Ovšem zloději v takové chvíli dokážou působit naprosto přirozeně. Například přiloží telefon k uchu a předstírají imaginární hovor: „Čau lásko, teď jdu zrovna od Pepy, poprosil mě, abych mu spravil tu televizi.“

Tip: Chtěli byste se připravit na případné škody ve vaší domácnosti? Nově nabízíme srovnání cen pojištění majetku. Tento produkt vám pomůže nejen v případě vykradení, ale i živelné pohromy či vandalismu.

Jak můžete snížit riziko vykradení vašeho obydlí?

  • Udržujte dobré sousedské vztahy. Anonymní bytové domy, kde se lidé neznají, jsou rájem pro vykradače. V soudržné sousedské atmosféře je mnohem snadnější všimnout si podezřelých věcí – například že do domu vchází někdo cizí, nebo že se nějaká osoba ochomýtá kolem sousedových dveří.
  • Nezveřejňujte všechny detaily vašeho života. Typickou chybou je vystavení fotek z dovolené na sociálních sítích a sdělení, jak dlouho na dovolené plánujete být.
  • Zabezpečte vaše vchodové dveře. Zastaralé zámky jsou lákadlem pro zloděje a navíc kvůli nim od pojišťovny nemusíte dostat plnou výši odškodného.
  • V době vaší nepřítomnosti udržujte iluzi, že se v bytě někdo nachází. Můžou k tomu dopomoct boty na rohožce, budící dojem, že do bytu zrovna někdo přišel. Užitečná jsou i speciální světla, jejichž zapnutí je možné na dálku, tudíž byt či dům bude vypadat, že se v něm někdo vyskytuje, i když se celá vaše rodina zrovna nachází na Maledivách.