Česká koruna posiluje, nákup zboží ze zahraničí se vyplácí stále víc

nákup zboží ze zahraničí

Také jste si toho všimli? Možná jste při nakupování zaznamenali, že ceny vašich oblíbených potravin poskočily směrem nahoru. To se týká i oblečení a dalšího spotřebního zboží. Na vině je rychlý ekonomický růst a vyšší inflace. Jak se s tím vypořádat?

Zdražení cen bohužel znamená méně peněz pro vás. Pokud se s tím nechcete smířit, máte dvě možnosti.  Požádat svého zaměstnavatele o zvýšení platu – při dnešní nízké nezaměstnanosti se tomuto návrhu zřejmě příliš bránit ve strachu, aby o vás nepřišel. Už jste nedávno o zvýšení mzdy požádali, a chtěli byste na inflaci vyzrát i jinak? V tom případě zkuste nákup zboží v zahraničí.

Česká koruna už delší dobu posiluje, a to ve vztahu k dolaru, euru i čínskému jüanu. Díky tomu se pro Čechy mnohé zahraniční zboží stává levnější. Jaké možnosti nákupů z ciziny jsou v současné době nejpopulárnější?

Zahraniční e-shopy

Způsobem, jak nakoupit nejlevnější oblečení a elektroniku, jsou zahraniční e-shopy. Nejoblíbenější volbou jsou jednoznačně ty čínské, například Aliexpress, Dealextreme či Wish. Jejich výhodou je velmi nízká nákupní cena – některé produkty můžou být dokonce o 60 % levnější než v Evropě. Do ceny se ani nepromítne velká vzdálenost. Mnoho produktů se totiž může pochlubit možností free shipping, neboli dopravy zdarma. Pokud navíc nakoupíte za cenu nižší než 22 eur, neplatíte clo.

Nevýhodu představuje delší doba dodání. Tzn. nelze počítat s tím, že byste dnes objednali a za týden měli produkt doma. Dodání trvá delší čas, v rozsahu zhruba 3 až 5 týdnů.

Příklady produktů na čínských e-shopech:

Produkt Cena na čínském e-shopu Cena v Česku
Telefon Xiaomi Redmi 4X 2800 Kč 3580 Kč

Neznačková sluchátka k telefonu

či MP3 přehrávači

63 Kč 149 Kč
Zimní kabát 550 Kč 1500 Kč
Dámský svetr 220 Kč 399 Kč

Zajímá vás více informací o pravidlech objednání, dodání a reklamaci? Přečtěte si náš samostatný článek.

nákup zboží ze zahraničí

Oblíbené jsou rovněž americké e-shopy. Mezi nejznámější patří například Amazon, eBay či Bestbuy. Jejich ceny můžou být vyšší než u čínských e-shopů, ovšem v mnoha případech stále pořídíte levněji než v Česku. Nevýhodu může představovat omezení některých produktů mimo území USA. Na některých e-shopech narazíte na výhodnou cenovou nabídku, ovšem když si daný produkt chcete objednat, sdělí vám, že do Česka jej nedodávají.

Nákup u sousedů

Levný nákup oblečení či elektroniky sice potěší, ovšem hlad neutišíte tím, že se zakousnete do nového počítače. Nákup potravin z ciziny bývá o něco složitější, přesto mnozí Češi za levnějšími potravinami do zahraničí vyrážejí. Nejčastěji jsou to obyvatele pohraničních měst, vyjíždějící do polských, německých a rakouských supermarketů. Právě v těchto zemích mají šanci mnohé produkty sehnat levněji a ve vyšší kvalitě.

Zvláště německé produkty jsou známé svou vyšší kvalitou – když si přečtete jejich složení, obsahují vyšší podíl dané potraviny a menší podíl náhražek. Tzn. mívají třeba o 5 – 10 % více mléka či masa, než ty české. Přestože Němci nabízí kvalitnější jídlo, jejich ceny jsou v mnoha případech nižší než ty české.

Příklady produktů v německých supermarketech:

Produkt Cena v Německu Cena v Česku
Gouda 100 g 16 Kč 29 Kč
Těstoviny Penne Rigati 500 g 13 Kč 39 Kč
Hranolky mražené 1 kg 24 Kč 35 Kč

Oblíbeným cílem je rovněž Polsko. To se také může pyšnit nižšími cenami, ovšem kvalita je podobná té české. Rakousko je v mnoha ohledech dražší a vyplatí se tam koupit jen některé druhy zboží. Jsou to například čokolády, káva či sušenky. Za masné výrobky si připlatíte.

Časy, kdy do Polska, Německa a Rakouska o víkendu mířily davy šetřivých Čechů, jsou však nenávratně pryč. Stále sice mnozí našinci u sousedů nakupují, je to však v menší míře, než před několika lety. Je to zřejmě dáno rostoucími českými mzdami. Lidi cítí, že jejich čas je dražší, a proto pečlivěji zvažují, zda se jim vyplatí jet například hodinu autem do nejbližšího rakouského obchodu.

Kompromis mezi zahraničím a Českem

Láká vás nákup zboží ze zahraničí, avšak nebydlíte poblíž hranic, anebo se vám nechce vynakládat tolik času na cestování? Zajímavým kompromisem pro vás můžou být supermarkety, které dováží zboží z ciziny. V Praze je to například Iceland. Jedná se o britské potraviny, které mnohdy vyjdou levněji, než ty české. Například 400 g mraženou pizzu zde seženete za 32 Kč, nebo 900 g mletého hovězího masa koupíte za 99 Kč.

nákup zboží ze zahraničí