Jak přestat finančně krvácet, aneb tajemství správného načasování

„Kde všichni berou tolik peněz?“ Vrtíte možná hlavou nad životem vašich známých, kteří jezdí čtyřikrát ročně do zahraničí a kupují jen značkové věci. „Přitom vím, že zas tolik nevydělávají.“ Chcete i vy znát tajemství, jak z průměrného platu žít jako král?

Při nakupování existují dva typy lidí – impulzivní utrácivci a prozíraví kupci. Druhá skupina za ty stejné produkty ve výsledku utratí mnohem méně peněz. Umí totiž vysledovat, kdy cena zboží či služby klesne na nejnižší úroveň.

Ano, jsou to ti lidé, kteří seženou luxusní dovolenou v Dubaji za deset tisíc. Ti, kteří chodí ve značkové obuvi, kterou ve výhodné výprodeji pořídili za cenu bot z vietnamské prodejny.

Chcete si i vy užívat hodně, ale platit málo? Tajemství spočívá ve správném načasování koupě.

Kdy rezervovat dovolenou

Při cestování můžete ušetřit tisíce korun, když zájezd zarezervujete ve správný čas a ve správném předstihu. Které turnusy vychází nejlevněji?

Co se týče jižní Evropy, nejlevněji vychází turnusy v září a červnu. Ceny zájezdů do Chorvatska, Řecka, Španělska či Itálie pořídíte o 30 až 50 % levněji, než v hlavní sezoně, tzn. červenci a srpnu.

Co se týče jihovýchodní Asie (Thajsko, Indonésie), nejlevněji vychází období dešťů, tzn. od června do října. Komu by se však chtělo cestovat do deště? Klíč spočívá v tom, objednat zájezd v dešťovém období, ovšem v čase, kdy se počasí již vylepšuje. Například v Thajsku je druhá polovina října poměrně suchá (prší zde maximálně hodinu denně, zbytek dne je slunečno). Druhá polovina října je obdobím, kdy ještě nenastala hlavní sezona, ovšem počasí už je velmi příznivé. Říjnové ceny bývají přibližně o 25 % nižší, než v sezoně (tzn. od listopadu do března).

V jakém předstihu zájezd zarezervovat? Tripadvisor, známý cenový srovnávač zájezdů, přišel se šokujícím zjištěním. Dle jeho průzkumu nejsou last minute zájezdy tou nejlevnější možností – ušetřit se dá spíše včasnější rezervací. Tripadvisor vytipoval, s jakým předstihem zájezd zarezervovat, abyste získali tu nejnižší cenu. Zde je přehled jednotlivých destinací:

Destinace      Kdy zarezervovat dovolenou
Dubaj 2 měsíce dopředu
Jižní Evropa 3 – 5 měsíců dopředu
Řím, Londýn 3 – 5 měsíců dopředu
Jihovýchodní Asie 3 měsíce dopředu
Paříž 4 měsíce dopředu

Nákup elektroniky

Elektronika je zbožím, u kterého čas hraje zásadní roli. Určitě jste se setkali se situací, kdy jste mlsně pokukovali po nejnovějším modelu mobilního telefonu, přičemž jeho cena za pár měsíců výrazně zlevnila.

Pokud máte zálusk na nový typ telefonu, pokles jeho ceny bývá nejvýraznější v prvních třech měsících po uvedení na trh. Ceny většiny mobilních telefonů po třech měsících od vstupu na trh klesnou o 10 až 15 %. U produktů Apple se většinou markantnějšího zlevnění dočkáte v září, kdy na trh vstupuje nový produkt.

Kdy je vhodný čas k nákupu notebooku? Většina přenosných počítačů pochází od asijských výrobců, kteří se většinou zjara chtějí zbavit starých produktů. Tudíž cena nejvíce klesá v průběhu března a dubna. Další šance, jak sehnat levný notebook, se obvykle naskytne začátkem září, kdy obchody přichází se slevami před začátkem školního roku.

Pokud plánujete vybavit váš domov novou lednicí, sporákem či televizorem, počkejte si na léto. V červenci a srpnu mnoho těchto produktů zlevňuje o 10 až 30 %.

Pokud jste prošvihli letní slevy, nezoufejte, další příležitost se naskytne v listopadu, kdy mnoho obchodů zlevňuje elektroniku v rámci Black Friday.

Čas na módu

Nejlepším momentem pro oživení vašeho šatníku jsou samozřejmě novoroční výprodeje, kdy můžete oblečení a boty sehnat za zlomek ceny. Další výhodnou dobou je konec léta, kdy obchody přetékají nevyprodaným letním oblečením za lákavé ceny, což představuje ideální příležitost, jak si levně nakoupit na příští sezonu.

Nákup potravin

Šetřit nemusíte jen na drahých položkách, které se kupují jednou za čas, ale i na každodenním nákupu potravin. Zde je přehledná tabulka, v kterých měsících pořídíte různé druhy ovoce a zeleniny nejlevněji.

Měsíc Nejlevnější ovoce
Leden               pomeranče, kiwi, mandarinky, mrkev, cibule
Únor citrony, pomeranče
Březen borůvky, grepy
Duben grepy, borůvky, jahody
Květen borůvky, jahody

 

Červen                 borůvky, jahody
Červenec meruňky, broskve, maliny, okurky, květák
Srpen meloun, broskve, paprika, květák, švestky, rajčata
Září hrozny, meloun, hrušky, ředkve
Říjen banány, jablka, hrozny, ananas, brambory
Listopad banány, jablka, avokádo, brambory
Prosinec citrony, pomeranče, mrkev