Rozumíte vašemu cestovnímu pojištění?

co zahrnuje cestovní pojištění

Určitě znáte ten hektický čas před odjezdem do zahraničí, kdy těkáte myšlenkami mezi seznamem věcí, které ještě musíte před odjezdem zařídit a dokoupit. V tomto rozpoložení mnohdy cestovatel sáhne po nevýhodné nabídce cestovního pojištění, aniž by věděl, na co přesně jeho peníze budou použity. Zjistěte více o tom, co zahrnuje cestovní pojištění.

Populárním trendem je sjednávání komplexních pojistných balíčků, které se honosí množstvím rizik. Avšak věděli jste, že spousta lidí nemá tušení, za co ve skutečnosti platí?

Na našem callcentru se setkáváme s řadou kuriózních situací. Někteří lidé si objednají cestovní pojištění s početnými riziky, přičemž při telefonátu se nás doptávají, při jakých situacích je vlastně sjednaná rizika ochrání. Taková neznalost může klientovi ve výsledku poněkud uškodit. Buď příliš přeplatí na ceně kvůli rizikům, která ani nepotřebuje, anebo si naopak nesjedná některá důležitá připojištění, kvůli čemuž mu na dovolené můžou vyvstat problémy. Než tedy vyrazíte poznávat přímořské destinace či horské velikány, přečtěte si, co zahrnuje cestovní pojištění a jak vám pomůžou jeho jednotlivá rizika.

Léčebné výlohy

Jedná se o základní složku, která nesmí chybět v žádné pojistce. Zajistí vám proplacení nákladů na lékařské ošetření a léčbu. Pokud se například na dovolené v Mexiku zraníte a léčba v místní nemocnici bude stát třeba 40 000 Kč, vaše česká pojišťovna za vás tyto výdaje uhradí.

co zahrnuje cestovní pojištění

Asistenční služby

Jedná se o další službu, kterou by mělo mít i základní cestovní pojištění. V případě, že se v zahraničí zraníte či podlehnete nemoci, většinou je vaší hlavní starostí dostat se rychle k lékaři. Ovšem se zdravotním zákrokem se pojí spousta administrativních záležitostí. Kdo za ošetření zaplatí? Je potřeba si z nemocnice ponechat nějaké dokumenty? V tomto momentu nastal čas obrátit se na asistenční službu. Telefonní číslo najdete na kartičce vašeho cestovního pojištění, nebo i na webových stránkách vaší pojišťovny. Zavolejte vaší pojišťovně (pokud vám to zdravotní stav dovolí, tak ideálně ještě před lékařským ošetřením – služba vás nasměruje do vhodného lékařského zařízení).

Asistenční služba vám srozumitelně sdělí, jak postupovat. Vyřeší s vámi otázku, zda musíte zaplatit na místě a pojišťovna vám peníze posléze v Česku vyplatí, nebo v ideálním případě se rovnou domluví s vedením nemocnice, že si peněžní záležitosti vyřídí přímo mezi sebou. Asistenční služba vám může rovněž dopomoct, pokud mezi vámi a lékařským personálem existuje jazyková bariéra. Pracovníci asistenční služby jsou lidé znalí cizích jazyků, tudíž můžete telefon rovnou předat lékaři a pracovník pojišťovny s ním rovnou vše vyřídí.

Pojištění odpovědnosti za škodu

Představte si situaci, kdy si vesele lyžujete v Alpách, a najednou zčistajasna vrazíte do lyžaře. Nešťastnou náhodou spadne, zničí si lyžařskou výbavu a navíc si zlomí nohu. V takovém případě se nejspíš dočkáte nejen spravedlivého rozhořčení ze strany zraněného, ale rovněž vyžadování finančního odškodnění. Poškozený totiž po vás může chtít nejen finanční kompenzaci za zničené vybavení, ale rovněž peníze za bolestné a ušlý zisk.

Představte si, že na vás daný Rakušan bude vymáhat škodu za zničené lyže a oděv ve výši 40 000 Kč – nedivte se, v Rakousku je vše mnohem dražší. Rovněž kvůli zlomené noze nebude moct dva měsíce do práce a bude po vás chtít další peníze za ušlou mzdu – a to ve výši 120 000 Kč. Jste překvapeni? Měsíční mzda 60 000 Kč totiž není v Rakousku nic ojedinělého.

Tudíž tento incident, který se může přihodit i tomu nejopatrnějšímu lyžaři, vás přijde na 160 000 Kč. Právě od toho je zde připojištění odpovědnosti, díky čemuž za vás pojišťovna danou škodu uhradí.

Možná namítnete, že na lyže nejezdíte a tudíž je pro vás toto riziko zbytečné. Ovšem i při poklidné dovolené u moře se můžete dostat do obrovských dluhů. Stačí si představit situaci, kdy si půjčíte na pláži šlapadlo a při projížďce po mořské hladině omylem přejedete náhodného plavce, kterému způsobíte vážný úraz páteře. Nemusíme ani zmiňovat, že výše odškodnění za trvalé následky úrazu se může pohybovat i v řádu statisíců či milionů.

Pojištění zavazadel

Představte si, že vám někdo ukradne zavazadla, ve kterých máte veškeré vybavení na dovolenou. V takovém případě pomůže pojištění zavazadel, které vám škodu proplatí.

Toto riziko je i není výhodné. Pokud na cesty vyrážíte polehku a berete si pouze malý kufřík s pár oděvy, z nichž většina z nich nemá valnou cenu, zauvažujte o tom, zda toto riziko neoželet.

co zahrnuje cestovní pojištění

Pojištění zavazadel se vyplatí hlavně tehdy, pokud jedete plně napakovaní a berete si s sebou velké množství vašich věcí. Rovněž při ztrátě oděvů vám může tato finanční injekce pomoct. Představte si, že vyrážíte na tři týdny na Kubu a hned na začátku cesty přijdete o kufr. Je zřejmé, že tři týdny asi nebudete chodit v tričku a kraťasech, ve kterých jste přiletěli, tudíž v místě dovolené budete muset oděvy dokoupit, abyste měli po dobu dovolené v čem chodit. Takový nákup může vyjít na pěkných pár tisíc a člověku se mnohem radostněji běhá po obchodech s vědomím, že má sjednané pojištění zavazadel, díky kterému mu pojišťovna po návratu do Česka danou škodu proplatí.

Ovšem při pojištění zavazadel je třeba brát v potaz výluky. Některé pojišťovny nemusí uhradit škodu, způsobenou klientovou nedbalostí – například pokud vám ukradnou notebook z automobilu a daný předmět byl na viditelném místě, nebo pokud si cestovatel nevezme cennou elektroniku do příručního zavazadla. Rovněž si ohlídejte limity krytí a zvolte pojistný produkt, který vám případnou škodu vykompenzuje – pokud vezete třeba fotoaparát za 20 000 Kč a sjednáte pojištění, kryjící škodu na zavazadlech do 10 000 Kč, zřejmě vám pojistka moc platná nebude. Vyplatí se tedy sáhnout po vyšších limitech.

Pojištění storna zájezdu

Každému cestovateli se může stát tato nemilá situace. Zaplatí si zájezd u cestovní kanceláře a den předtím vážně onemocní, tudíž nemůže odcestovat. Cestovní kancelář vám však v případě odřeknutí cesty nevrátí celou částku. Pokud například odřeknete měsíc dopředu, je možné, že vám většinu peněz vrátí. Ovšem při změně plánu na poslední chvíli si může ponechat třeba 90 % z ceny zájezdu. Ne každý je milionář, aby si mohl dovolit po udravení koupit další dovolenou. V takovém případě většina lidí dovolenou oželí.

Pojištění strona zájezdu však člověku dává zcela nové možnosti. V případě, že třeba nemůže odcestovat na zaplacenou dovolenou do Řecka, díky pojištění storna zájezdu mu pojišťovna cenu zájezdu z velké části proplatí (většinou z 80 %). Tudíž až se uzdraví, bude mít dostatek peněz, aby si zaplatil dovolenou v jiném termínu a užil si svůj zasloužený odpočinek na některém z prosluněných řeckých ostrovů.

Ovšem dejte si pozor na datum sjednání pojištění. Většina pojišťoven má v podmínkách, že klient musí cestovní pojištění uzavřít v den zakoupení zájezdu. V případě, že se pojistíte třeba dva dny před začátkem dovolené a těsně před odjezdem vás postihne onemocnění, většina pojišťoven vám storno poplatek neuhradí.

Úrazové pojištění

Mnoho lidí si toto riziko plete s pojištěním léčebných výloh, přestože se jedná o dvě odlišné věci. Zatímco pojištění léčebných výloh slouží k proplacení nákladů na léčbu (například proplacení operace či pobytu v nemocnici), úrazové pojištění je určeno k odškodnění doby léčení úrazu. Zlomíte-li si třeba nohu a budete se léčit dva měsíce, pojišťovna vám dá odškodnění za každý den léčby, ať už se kurýrujete v zahraniční nemocnici, či odcestujete zpět do Česka, či dokonce i tehdy, pokud vám zranění nepřekáží a můžete se sádrou normálně chodit do práce.

Tip: Věděli jste, že pokud cestujete s cestovní kanceláří, většinou vám k zájezdu nabídnou nějaký předražený balíček pojištění? Ne všichni cestovatelé jsou si však vědomi toho, že tuto službu můžou odmítnout a sjednat si svou vlastní cestovní pojistku. Srovnejte si u nás ceny  – přehledně uvidíte, co zahrnuje cestovní pojištění u jednotlivých pojišťoven a navíc můžete zvolit tu nejvýhodnější cenu.