Kam na prodloužený víkend v květnu

kam na prodloužený víkend v květnu

Jak provokativní titulek vzhledem k tomu, že letošní květen nás žádný prodloužený víkend nečeká. Avšak tisíce Čechů mají v plánu vzít si v pondělí volno, aby si užili čtyři krásné jarní dny. Poradíme kam vyrazit, abyste si pobyt užili na maximum a nevyšel vás zbytečně draho.

Pokud plánujete vzít si den dovolené a dopřát si tak čtyřdenní volno buď první, nebo druhý květnový týden, možná vás napadne otázka financí. Když do internetových vyhledávačů zadáte výraz „kam na prodloužený víkend v květnu,“ mezi výsledky se vám ukážou i nabídky eurovíkendů od různých cestovních kanceláří či hotelů. Ne vždy jsou jejich ceny zrovna potěšující – vždyť komu by se chtělo za čtyřdenní pobyt v Paříži platit 8000 Kč, když za stejnou, či dokonce nižší částku by si mohl užít týdenní pobyt u moře? Nechte se inspirovat nápady, které neprovětrají vaši peněženku a co se týče intentity zážitků, možná výše zmiňovanou Paříž strčí hravě do kapsy.

Wroclaw

Polsko zůstává povědomí mnoha Čechů jako nezajímavá země na severu, známá pro své kýčovité produkty a nekvalitní potraviny. Opak je však pravdou! Naši severní sousedé se můžou pochlubit řadou historických měst, které si zamilujete na první pohled. Mezi ně patří i Wroclaw (česky Vratislav).

Toto město vás ohromí svou jedinečnou architekturou. Vizuálním zážitkem je procházka hlavním náměstím i návštěva několika katedrál, stejně jako ostrov Tumski, který nabízí příjemný relax u vody i projížďky lodí.

Připadá vám návštěva historického města jako výlet, na kterém by vaše děti zívaly nudou? To neznáte Wroclaw, kde se i běžná procházka mění na nevšední dobrodružství! V ulicích tohoto města je totiž umístěno téměř 300 sošek bronzových trpaslíků, které turisté při své návštěvě s oblibou hledají. Trpaslíci jsou na náměstích, před některými obchody i restauracemi, či dokonce na lampách veřejného osvětlení. Tato originální hra si získala srdce tisíců dětských i dospělých návštěvníků tohoto města.

Balatonské jezero

Máte chuť na pořádnou letní koupačku, ale nechce se vám trmácet až k Jaderskému moři? Zvažte dovolenou ve stylu našich rodičů, kteří za dob komunismu vyráželi k maďarské obdobě moře. A není divu, vždyť toto jezero nabízí bohaté možnosti vodních radovánek. Protože se jedná o velkou vodní plochu, chová se toto jezero podobně jako moře, má vlny a můžete zde zrelaxovat na příjemných plážích. Nezalidněných plážích, protože hlavní turistická sezona začíná až v druhé polovině června, tudíž pokud toužíte po poklidné vodní destinaci, bude pro vás Balaton tím pravým.

Toto jezero je rovněž v přijatelné vzdálenosti od České republiky. Například cesta autem z Brna vám zabere přibližně čtyři hodiny času. Pokud se do této oblasti vypravíte, nezapomeňte navštívit také pevnost Szigliget či malebné městečko Tihany.

Zdroj: www.undiscoveredhungary.com

Olomoucko

Pokud se nechcete trmácet až do ciziny, objevte krásy tuzemska. Například taková Olomouc je ideálním místem, kam vyrazit na prodloužený víkend v květnu. O této hanácké metropoli se totiž tvrdí, že je nejkrásnějším městem Moravy. V Olomouci vás překvapí nejen levné ceny, ale hlavně dechberoucí architektura. Ne nadarmo se Olomouci přezdívá „malá Praha.“ Výhodu oproti hlavnímu městu představuje menší množství turistů i koncentrace všech památek na menší ploše, tudíž všude můžete dojít pěšky.

Rodiny s dětmi určitě ocení i nespočetné možnosti výletů do okolí. Klasikou je výšlap na Svatý Kopeček a nášvtěva místní ZOO. Půl hodiny cesty autem se rovněž nachází hrad Bouzov a Javoříčské jeskyně, které rovněž stojí za navštívení.

Zdroj: CzechTourism.com