Jak vám „gap year“ změní život? Zpověď mileniálky, která našla klíč ke štěstí

Před časem proběhl unikátní výzkum na téma „čeho lidé při umírání litují nejvíc?“ Jeho výsledky ve své knize shrnula zdravotní sestra Bronnie Wareová. Lidé na sklonku života nejvíce litovali toho, že pracovali tak tvrdě a více si neužívali života. Jak se vyhnout tomu, abyste jednou neměli podobné výčitky?

Na začátek trochu šokujících čísel. Průměrný člověk zahájí svůj pracovní život ve věku 18 – 25 let a do důchodu odchází po šedesátce. V pracovním procesu je tedy průměrně 40 let. Za tu dobu v práci stráví 10 040 dní, což je neuvěřitelných 80 320 odpracovaných hodin. Oddechne si pouze o víkendech a občasných dovolených. Mnozí lidé tento koloběh jedou 40 let v kuse, přičemž nejdelší doba, na kterou se můžou odtrhnout od rutiny svého života, jsou 1-2 týdny na dovolené.

Co bylo samozřejmostí pro předchozí generace, je nyní odmítáno mnohými mileniály (generací lidí, narozených mezi lety 1984 až 2004). Mileniálové chtějí nejen budovat kariéru, ale mít i dostatečný prostor pro cestování a užívání si života. A našli způsob, jak to úspěšně skloubit! Velké množství mileniálů tvrdí, že nechtějí celý život zasvětit práci, ale občas si dopřát kariérní pauzu, neboli anglicky „gap year.“

Jedním z nich je i naše kolegyně Klára (25), která u nás v Porovnej24.cz pracuje jako e-mailová specialistka. V únoru se rozhodla pro netradiční dobrodružství – rok strávený cestováním po Asii! Nyní pracuje dálkově na částečný pracovní úvazek, tudíž má dostatek času na poznávání světa.

Kláro, co bylo impulsem k tomuto rozhodnutí?

S přítelem jsme měli pocit, že je náš život jeden velký stereotyp. Připadalo nám, že všechny dny jsou stejné – práce, návrat domů, spánek, opět práce…Když přítel dostal nabídku zaměstnání přes internet, nebylo na co čekat. Koupili jsme letenky a začali plánovat naše roční dobrodružství.

 

Jaké země jste zatím navštívili a jaké máte v plánu?

Zatím jsme navštívili Jižní Koreu, Vietnam, Kambodžu, Malajsii, Indonésii a rádi bychom viděli z jihovýchodní Asie co nejvíce. Takže v plánu máme ještě Thajsko, Myanmar, Papuu Novou Guineu, Filipíny, Taiwan, Čínu, Hong Kong, Japonsko.

To je pořádná exotika! Pobyt v tak cizokrajných zemích musí být dost dobrodružný. Co vás při cestování nejvíc překvapilo?

Zážitkem je někdy i obyčejná procházka po ulici. Už jsme viděli lidi, kteří na motorkách převáželi téměř cokoliv – kozy, prasata, dlouhé pětimetrové trubky či samotné stromy, nebo i celý stánek s jídlem.

Občas nás překvapí i způsoby místní dopravy. Jednou jsme dokonce letěli sami v dopravním letadle.

Nepřestává nás překvapovat mentalita Asiatů – jsou mnohem srdečnější a otevřenější, než Češi. Ale také hlučnější, klidně si pouští písničky na celou ulici ve dvě ráno a nevidí v tom problém.

Při cestování občas narazíme na opravdu netradiční směnný kurz, kdy jdeme do bankomatu a řešíme, zda si v místní měně vybereme tři, nebo čtyři – a myslíme tím miliony!

Když už jsme nakousli otázku peněz, zajímalo by mě, jaké jsou ceny v jižní Asii? Může si běžný člověk dovolit takové dobrodružství?

Oproti Česku je tu opravdu levně. Oběd pořídíte v rozmezí 20 – 40 Kč. Doslova za hubičku zde pořídíte ovoce, například kilo banánu vyjde zhruba na 15 – 20 Kč, ananas stojí kolem 15 Kč, ale s tím naším nedozrálým, co se prodává v českých supermarketech, se nedá vůbec srovnávat.

Rovněž ceny ubytování jsou velmi příznivé – většinou se nám daří nacházet ubytování za 200 Kč na noc na dvě osoby.

Kde většinou bydlíte?

Hodně to střídáme, takže využíváme, jak hostely, hotely i Airbnb. Někdy spíme prakticky na zemi a někdy zase máme krásný pokoj s výhledem na moře. Záleží, kde zrovna jsme a kolik dané ubytování stojí.

V čem tě to nejvíc obohatilo?

Otevře to člověku oči v mnoha směrech. Nejvíce ze všeho jsem si začala vážit naprosto ”obyčejných” věcí. Jako je teplá voda, elektřina, která se nevypíná v deset večer, splachovací záchod,…

Problémy typu, že nemám co na sebe, nejsou žádné problémy a že se dá žít úplně jinak. Lidé tu jsou šťastní a srdeční, přestože mají v porovnání s Evropany hrozně málo.

Chtěli byste si i vy dopřát podobný zážitek? Utéct na rok, nebo alespoň na pár měsíců či týdnů stereotypnímu životu, užívat si na prosluněných plážích nebo šplhat po horách, meditovat v budhistických klášterech, nebo si dopřát čas na absolvování surfařského kurzu či napsání vlastní knihy? Tento sen nemusí být problém z kariérního ani finančního hlediska.

Mnoho lidí se bojí toto dobrodružství zrealizovat z důvodu, že by měli po návratu z ciziny těžší hledání práce právě z důvodu mezery v životopisu. Ovšem řada zaměstnavatelů zahraniční zkušenost naopak ocení – o zaměstnanci to vypovídá, že je kosmopolitní a nebojí se zkoušet nové věci. Mnoho lidí se po této kariérní pauze vrátili do své vlasti plní nové inspirace, nápadů a elánu do pracovního i osobního života.

A co otázka peněz? Je pravda, že pokud člověk plánuje žít pár měsíců v cizině, měl by mít našetřenou určitou částku. Ovšem jak vyplývá z rozhovoru, ceny v některých zemích jsou nižší, než v Česku. Není tedy nereálné, že třeba tříměsíční pobyt v jižní Asii vyjde zhruba na 50 000 Kč, včetně letenky.

Jak na tuto kariérní pauzu našetřit? Můžete se samozřejmě na rok či dva uskromnit, kupovat levnější oděvy a potraviny. Anebo na to jít chytře a šetřit na něčem, co  neovlivní kvalitu vašeho života. Například to, že máte levnější elektřinu, v běžném životě nepoznáte – elektřina od dodavatele X vám posvítí stejně, jako od dodavatele Y.

Díky našemu srovnávači můžete ušetřit na mnoha běžných výdajích, aniž byste se museli výrazně uskromňovat.

Vyzkoušejte například: