Sám sobě pánem aneb je pro vás práce na volné noze tím pravým?

práce na volné noze

Ticho pondělního rána prořízne zvuk zvonícího budíku. Při představě dne stráveného v kanceláři pod dohledem vašeho pedantského šéfa se vám zhorší nálada o tři stupně. Poznáváte se v tom? Možná je na čase zjistit, zda by pro vás byla vhodná práce na volné noze.

Poslední dobou jako by se roztrhl pytel s lidmi, kteří se rozhodli pověsit pracovní poměr na hřebík a začít si užívat svobodného života, který práce na volné noze umožňuje. Možná jste i vy narazili na nějaký motivující příběh člověka, pracujícího z pláže či doma z obýváku, který si svůj životní styl nemohl vynachválit. Co tento způsob obživy obnáší?

Pracovní obory, ve kterých je práce na volné noze nejčastější

S nadsázkou se dá říct, že tento typ činnosti se dá vykonávat v rámci jakékoliv pracovní pozice. Avšak z praktického hlediska jsou vhodnější ty činnosti, u kterých člověk nemusí být osobně přítomen na pracovišti. Těžko si lze představit pracovníka ve výrobě, který svou činnost vykonává jen v době, kdy se mu chce a ještě pracuje na dálku.

Na volnou nohu tudíž nejčastěji přechází marketingoví pracovníci (grafici, weboví designéři, copywriteři, SEO specialisté), účetní a administrativní pracovníci, konzultanti, překladatelé a tlumočníci nebo IT pracovníci. Ovšem škála těchto nezávislých profesí může být mnohem širší. Práci na volné noze si lze například představit i u fyzioterapeutů, kteří si vytvoří stálou klientelu.

Práce na volné noze spočívá v tom, že člověk svou činnost dělá pro více firem či klientů a na konci měsíce si za své služby vystaví fakturu.

Jak získat živnostenský list

Většina volnonožců svou činnost vykonává na živnostenský list. Existují sice i další způsoby, jak může jednotlivec podnikat (například prostřednictvím koncesní listiny, smlouvy o převodu autorských práv, atd.), my se však zaměříme na nejčastější způsob, a tím je práce na živnostenský list.

Získání tohoto dokumentu je poměrně snadné. Stačí splňovat dvě podmínky: věk minimálně 18 let a bezúhonnost. Tento dokument se vydává na živnostenském úřadě (není třeba chodit na úřad v místě bydliště). Žadatel si z početného seznamu živností vybere, která z nich je ta „jeho.“ Pokud je jeho rozsah činností širší (žadatel se chce například živit jako grafik, ale zároveň i jako poradce v oblasti grafického designu a reklamní strategie), živnostenský úřad umožňuje, aby si vyřídil živnostenský list na všechny volné živnosti, kterých je celkem 80. Nemusí tudíž platit dvakrát poplatek za vyřízení živnostenského oprávnění na dvě činnosti.

Když už jsme se dotkli tématu peněz, za vyřízení živnostenského oprávnění žadatel platí 1000 Kč. Mnohé zájemce o živnostenskou činnost zajímá, jak dlouho trvá vyřízení živnostenského listu. Na většině úřadů je možné toto oprávnění získat na počkání.

Povinnost přihlásit se k platbě zdravotního a sociálního pojištění

Nejvýraznějším rozdílem mezi zaměstnaneckým poměrem a podnikáním je povinnost platit si samostatně zdravotní a sociální pojištění. V roce 2018 je minimální výše zdravotního pojištění stanovena na 2024 Kč a sociálního pojištění ve výši 2189 Kč. Placení nemocenského pojištění je dobrovolné. Avšak pokud si jej OSVČ neplatí, nemá nárok na výplatu dávek v případě pracovní neschopnosti.

Řada pojistných specialistů však upozorňuje, že platba nemocenského pojištění podnikatelům nepřinese v případě zdravotních komplikací žádné výrazné příjmy. Uveďme si to na příkladu živnostníka, který si měsíčně platí nemocenské pojištění ve výši například 500 Kč. V případě pracovní neschopnosti dostane dávku až od 15. dne nemoci a její výše je 387 Kč za den (denní částka se odvíjí od výše zaplacené měsíční částky). Pro živnostníka je mnohdy výhodnější sjednat si kvalitní životní pojištění, které nabízí větší finanční zabezpečení pro případ pracovní neschopnosti.

 

Jak najít klienty

Hledání prvních klientů může být pro čerstvého živnostníka celkem oříšek. Jaké má možnosti při hledání zájemců o plody jeho práce?

  • Weby pro živnostníky. Na internetu funguje celá řada webových stránek, fungující jako propojovač nabídky služeb živnostníků a poptávky firem po nich. Mezi ně patří například Stovkomat.cz či Webtrh.cz. Vyzkoušet můžete i profesní skupiny na Facebooku, kde se rovněž objevují nabídky ke spolupráci. Zkuste na Facebooku zadat heslo kombinaci slov práce a název vaší činnosti, například „Práce pro grafiky.“
  • Pracovní portály. „Cože, mám jít na pracovní portál? Vždyť jsem se své otravné práce právě zbavil!“ Proběhne možná nyní hlavou zájemci o podnikání. Avšak na mnoha pracovních portálech se vyskytují i možnosti přivýdělků na živnostenský list. A pokud žádnou zajímavou nabídku nenajdete? Zkuste zabrousit do sekce brigád a částečných pracovních úvazků a sebevědomě napsat zadavateli práce, zda by raději namísto brigádníka neocenil profesionálního vykonatele práce na živnostenský list. Kdoví, možná se vám takto poštěstí získat více klientů.
  • Linkedin. Tato profesní síť je na lovení klientů jako stvořená. Vyplňte si tam pečlivě svůj profil a popište, co všechno umíte. Možná víte, že Linkedin umožňuje i funkci potvrzení vašich dovedností jinými lidmi. Nechte si tedy vaše schopnosti potvrdit vašimi bývalými kolegy, šéfy či obchodními partnery.
  • Přes vaši webovou stránku. Kvalitní internetová stránka je základ. Tvorbě webu věnujte velkou pozornost, aby informoval o tom, co lidem můžete nabídnout. Svůj výčet dovedností nezapomeňte podpořit ukázkami vaší práce, a postupně přidávejte i reference spokojených klientů.
  • Networking. V řadě velkých měst se pořádají networkingové akce. Jedná se o sešlosti většího počtu profesionálů z určitého oboru, na kterých můžete potkat řadu zajímavých lidí a navázat obchodní vztahy. 

Pro koho je práce na volné noze vhodná?

Ruku na srdce, tento typ obživy se nehodí úplně pro každého. Pro její úspěšné vykonávaní je potřeba, aby:

  • Byl člověk motivovaný a schopný vysokého pracovního nasazení i tehdy, pokud jej k práci nepobízí nadřízený.
  • Měl talent na timemanegement, tzn. byl časově efektivní a stíhal domluvené termíny.
  • Měl dostatečné sociální vazby. Odchodem ze zaměstnání totiž člověk ztratí každodenní kontakt se světem v podobě povídání si s kolegy a občasných společných akcí. Mnozí pracovníci jsou překvapeni, jak je práce na volné noze odcizila okolnímu světu. Proto je lepší, aby měli dostatečný okruh přátel, se kterými se můžou ve volném čase stýkat.
  • Měl dostatečnou finanční zásobu do začátku  podnikání. Než podnikatel sežene první platící klienty, mnohdy musí své běžné životní výdaje utáhnout ze svých úspor. Je proto vhodné, aby měl finannčí zásobu alespoň ve výši tří měsíčních platů.