5 dobrých rad, než se rozhodnete požádat o půjčku

5 dobrých rad, než se rozhodnete požádat o půjčku

Objem sjednaných úvěrů přes internet každoročně roste a to i navzdory zpřísnění a pročištění trhu se spotřebitelskými úvěry, který již nějakou dobu spadá pod přímý dohled České národní banky. Nabídka bankovních i nebankovních půjček zůstává velmi pestrá, televize, tisk i internet jsou plné reklam na tyto produkty. Běžný spotřebitel – ačkoliv je nyní lépe legislativně chráněn – musí být i nadále ostražitý. Sepsali jsme proto 5 dobrých doporučení podle kterých se řídit, hodláte-li si půjčit peníze.

 

  1. 1. První nabídka nebývá ta nejvýhodnější

Nenechte se zlákat první reklamou, kterou vidíte. Projděte si webové stránky ostatních bank, nebo nebankovních společností a porovnejte si více nabídek. Velmi pravděpodobně se vám podaří najít jiný úvěr za ještě lepších podmínek. U bankovních půjček často platí, že lepší úrok mohou dostat bonitní klienti banky, kteří navíc splácí včas. Pokud na srovnání čas nemáte, využijte samostatné srovnávače půjček, například Kvalitní půjčka. Pár minut času, který vložíte do srovnání vám nakonec může v celkových nákladech ušetřit i tisíce korun.

 

  1. 2. Úrok a RPSN není totéž

Porovnání více jednotlivých nabídek je zásadní, důležité však je srovnávat srovnatelné. Ne každý ví, že úrok a RPSN jsou odlišné termíny. V reklamách se často setkáte s pojmem úrok („úrok již od …%“), pro poskytovatele je to tak pochopitelně výhodnější, protože úrok zpravidla je nižší než celkové RPSN. Jenže právě RPSN je tím hlavním parametrem, který byste měli sledovat. Obsahuje totiž skutečně všechny náklady spojené s půjčkou, přičemž úrok je pouze jedna z těchto položek (očištěná například o poplatky a platbu za poskytnutí). Až tedy příště uvidíte reklamu na půjčku s „úrokem od“, budete již vědět, že to hlavní naleznete napsané o dost menším písmem někde jinde.

 

  1. 3. Zrádná spojení „od“ a „až“

Promineme vám až 15 splátek. Vrátíme vám až 25 % úroků zpět. Měsíční splátka od 1290 Kč. To všechno jsou reálné příklady z nabídek bank a nebankovních společností, se kterými se můžete běžně setkat. Jedná se o klamavou reklamu? Nejedná. Tyto bonusy skutečně můžete získat a jsou platné, ovšem obvykle je nutné splnit celou řadu dalších podmínek – bezchybné splácení po celou dobu, kombinace vysokého úvěrů a dlouhé splatnosti atd. Zaměřte se na detaily, za kterých jsou inzerované bonusy a výhody platné, ne vždy se totiž musí týkat právě vašeho případu.

 

  1. 4. Mějte přehled o svých příjmech a výdajích

Malá i velká půjčka znamená další náklad do vašeho rozpočtu. Rychlá půjčka je obvykle splacena do 30 dnů, měli byste ji tak stihnout splatit hned z příští výplaty. Dlouhodobá půjčka s vámi však bude „žít“ mnohem déle, často i několik let. Splácet ji přitom budete muset každý měsíc. Znát dopředu své měsíční příjmy a výdaje je tudíž klíčové, jedině tak budete moci racionálně zhodnotit, zda-li si půjčku můžete dovolit a zda-li budete mít na splácení nejen tento měsíc, ale třeba i za další 2 roky. Pokud je to možné snažte se v měsících, kdy tolik neutratíte odložit si nějaké peníze na stranu, mohou se hodit v případě nečekaného finančního výpadku v průběhu splácení.

 

  1. 5. Podepisujte jen to, čemu rozumíte

Klíčová rada na závěr. Každá smlouva, která vás zavazuje ke splácení peněz je břemenem a značným závazkem. Důkladně si proto přečtěte všechny návrhy smluv, které od banky nebo nebankovní společnosti obdržíte a nepodepisujte nic, čemu 100% nerozumíte, nebo si tím nejste jisti. Zaměřte se zejména na možnost předčasného splacení úvěru a výši sankcí v případě pozdní splátky. Smlouva jako taková by měla být vždy stručná, přehledná a srozumitelná pro spotřebitele (realita však samozřejmě bývá často trochu jiná). Pokud máte pochybnost, obraťte se na Českou obchodní inspekci, případně ČNB.