Jak se zadarmo naučit cizí jazyk?

Časy, kdy člověk znalost cizího jazyka vůbec nepotřeboval a jediný moment, kdy se s ním setkal, byly školní hodiny ruštiny, jsou nenávratně pryč. V dnešní době se vyplatí umět se domluvit na dovolené či pohovořit se zahraničním klientem v práci. Nehledě na to, že zaměstnanci se znalostí cizího jazyka jsou platově velmi slušně ohodnoceni. Jak však tuto znalost získat a nedat za výuku zbytečně moc peněz (či v ideálním případě neutratit vůbec nic?)

Znalost cizího jazyka je jednoznačně dovedností, která má šanci nakoupnout váš plat směrem k vyšším cifrám. Ilustrujme si to na případu pracovníka zákaznické podpory. Pokud bude disponovat pouze českým jazykem, může si platově přijít na hrubý plat 22 000 – 30 000 Kč (v závislosti na náročnosti a rozsahu činností). Ovšem v případě znalosti anglického, německého či jiného jazyka si může polepšit i na 33 000 – 40 000 Kč. Růst finanční odměny může být ještě znatelnější u manažerských a technických pozic.

Láká vás možnost lepších kariérních vyhlídek i šance domluvit se na dovolené? Špatnou zprávou je, že jazykové kurzy nebývají nejlevnější a jejich cena se pohybuje v řádu tisíců korun. Ještě horší zprávou je, že po jejich absolvování nemusíte nutně speakovat s cizinci jako rodilí mluvčí. Existuje totiž řada lidí, kteří umí napsat excelentní anglický text, vyznat se ve všech gramatických záludnostech, ale jakmile přijde na mluvení, nevypraví ze sebe ani „hello.“

Při studiu jazyka totiž není ani tak nejdůležitější naučit se všechny gramatické poučky, ale být zvyklý v daném jazyce ústně komunikovat, na což ne všechny jazykové kurzy dokážou připravit.

My vám však řekneme o způsobech, které vás na komunikační realitu připraví mnohem lépe. A co je hlavní – jsou zdarma.

1.) Mezinárodní večery

V každém větším městě existují události, na kterých se scházejí Češi a cizinci, aby si procvičili cizí jazyk a potkali nové lidi z různých koutů světa. O co se jedná? Tito lidé se scházejí v určitý den na určeném místě, aby si nad skleničkou dobrého drinku popovídali v cizím jazyce. Obvykle se sejde přibližně 10 – 30 lidí. Je to unikátní příležitost, jak zažít rozhovor s cizincem na vlastní kůži a popasovat se s potížemi, na které vás běžná jazyková škola prostě nepřipraví. Například porozumění cizím přízvukům v angličtině (přece jenom, Brit mluví úplně jinak, než třeba Australan, a ten si se svým přízvukem zase nezadá s Indem). V neposlední řadě zde můžete potkat nové lidi z různých států, na které byste v běžném životě nenarazili.

Jak se na takovou událost dostat? Jednoduše se přidejte do některé skupiny na Facebooku, která tyto akce organizuje. Vyzkoušejte například:

  • English nights Prague
  • English in Brno – Angličtina v Brně
  • Only English – Olomouc
  • Español en Chequia (República Checa) Praga/Praha
  • Español en Brno – spanish in Brno – španělština v Brně
  • English Coffee Ostrava

2.) Tandem

Cítíte, že povídání v hlučném baru není nic pro vás? Můžete vyzkoušet komornější atmosféru pouze s jedním člověkem. Tandem je založený na protislužbě – setkáváte se pravidelně s nějakým člověkem, který vás učí svůj rodný jazyk (například portugalštinu), zatímco vy jej učíte česky.

Kde takového partnera najít? Například na stránce Couchsurfing.com, kde najdete profily mnoha cizinců, tudíž jim můžete snadno napsat a představit se. Popřípadě můžete napsat do Facebook skupin, ve kterých se sdružují expati – tzn. cizinci, žijící v Česku. Vyzkoušejte například Expats in Prague, Brno Expats group či zadejte do vyhledávače kombinaci vašeho města a slova expats.

3.) Bydlení u místních

Je jasné, že pokud zvolíte dovolenou ve stylu cestovní kancelář + hotelový resort plný Čechů, sice se dočkáte obstojného komfortu bydlení, ale učení cizího jazyka (a kulturní obohacení) si moc neužijete. Zkuste na vaší příští dovolené bydlet u místních!

Existují platformy, zajišťující bydlení u místních obyvatel. Placenou variantou je Airbnb, ovšem zde není zaručené, že strávíte s místními mnoho času. Lepší volbou je Couchurfing, díky kterému nejen získáte ubytování zdarma, ale od tohoto typu bydlení se očekává, že se budete s místními družit, povíte jim něco o své zemi a třeba uvaříte typické vepřo knedlo zelo. Pokud tento styl ubytování využijete, nezapomeňte vzít vašim hostitelům nějaký typický český suvenýr.

4.) Duolingo

Je zřejmé, že pokud neumíte cizojazyčně ani blafnout, nemá smysl se vydávat na nějaké mezinárodní akce, protože se nebudete umět ani představit. Je potřeba získat alespoň nějaké základy, abyste se mohli pustit do ústní komunikace. Nechce se vám trávit večery nad tlustými učebnicemi? Vyzkoušejte mobilní aplikaci Duolingo. Aplikace vás naučí cizí jazyk pěkně od začátku. Její výhodou je, že ji můžete používat kdykoliv a zaplnit tak například nudný čas při čekání na tramvaj, na úřadě či cestě do práce.