Růst cen nemovitostí představuje pro majitele domů a bytů riziko

růst cen nemovitostí

Růst cen nemovitostí nesou nájemníci a potenciální kupci domů a bytů poněkud s nelibostí. Majitelé si však mnou ruce – svou před lety koupenou nemovitost by nyní mohli prodat za mnohem vyšší cenu. Tento jev však pro ně má jednu nevýhodu, a tím je riziko podpojištění.

Ceny domů a bytů v posledních letech výrazně vzrostly – v Praze a Brně i o více než 40 %. Roste i cena lidské práce, tudíž náklady na opravu případné škody by byly mnohem vyšší, než před několika lety.

I přesto si řada majitelů nemovitostí pojistnou částku ve svém pojištění neaktualizuje podle současné cenové úrovně. Jaké nebezpečí v takovém případě majiteli domu či bytu hrozí?

Ilustrujme si to na situaci pana Petra. Před lety si koupil v Praze byt za 2 miliony Kč, který má v současné době hodnotu 3 milionů Kč. Svoji pojistnou částku ve smlouvě si za tu dobu nijak neaktualizoval. Jednoho dne v bytě dojde k elektrickému zkratu a vypukne požár, který po sobě zanechá škodu ve výši 1 milionu Kč. Pojišťovna vypočítá, že za tu dobu byt zdražil o 33 %, ovšem klient si nezvýšil pojistnou částku. Je tudíž pravděpodobné, že mu nevyplatí celý milion Kč, ale třeba jen 330 000 Kč.

Tip! Chcete být kvalitně pojištěni, ale obáváte se příliš drahé pojistky? Srovnejte si u nás ceny pojištění majetku a ušetřete nemalé částky.

Jak se vyhnout podpojištění?

Aby vás v případě škody nepřekvapila příliš nízká částka od pojišťovny, vyplatí se vám tato opatření:

  • Průběžně si zjišťujte aktuální cenu vaší nemovitosti a aktualizujte pojistnou částku. Čas od času si projděte portály bydlení a zaměřte se na ceny nemovitostí ve vaší lokalitě.
  • Využívejte indexaci. Některé pojišťovny růst cen nemovitostí hlídají za vás a čas od času vám nabídnou indexaci, tzn. zvýšení pojistného i pojistné částky na vaši nemovitost.
  • Zjistěte celkový objem vašeho majetku. Při stanovení ceny majetku vemte potaz i vybavení interiéru. Je zřejmé, že pokud jste před lety pojišťovali váš spoře vybavený byt a nyní v něm máte plazmovou televizi, drahé počítače a luxusní koženou sedačku, výše pojistné částky musí být vyšší. Při soupisu vašeho majetku se nezaměřujte jenom na elektroniku a cennosti, ale vemte v potaz i takové věci, na které se při soupisu majetku často zapomíná – například kuchyňská linka, koberce, závěsy a povlečení.