Co dělat, když vám dodavatel zvýší zálohy za energie? Zjistěte, na co máte právo

zvýšení záloh

Zvýšení záloh za energie může spotřebitele pořádně překvapit. Ne každého potěší, že jeho měsíční rozpočet bude o něco těsnější. Pokud pro zvýšení záloh nemá dodavatel racionální důvod, můžete se proti němu bránit.

Příliš vysoké zálohy jsou pro klienta nevýhodné. Sice má nárok na jejich vrácení v případě, že jeho spotřeba bude nižší, ale jeho měsíční rozpočet kvůli nim může být poněkud napjatější. S vysokými zálohami se pojí i další riziko, a tím je jejich obtížná vymahatelnost v případě krachu dané společnosti. V případě, že by energetický dodavatel zkrachoval, klient by musel svůj nárok na vrácení přeplatku řešit přes insolvenční řízení, ve kterém není příliš velká šance na úspěch.

Zvýšení záloh za energie – kdy na to má dodavatel právo?

Dodavatel je oprávněn zvýšit energie pouze v určitých případech. Je jimi:

  • Zvýšená spotřeba energie ze strany klienta. Pokud má klient výrazně vyšší spotřebu, než v předešlém období, má dodavatel právo na zvýšení záloh. Zvýšení může být například z důvodu zvýšeného počtu lidí na bytě, nebo změna spotřebitelských návyků (například pokud klient začne používat přímotopy nebo jiné energeticky náročné spotřebiče).
  • Zdražení energií. Růst cen energií může být důvodem, proč dodavatelé můžou sáhnout po vyšších zálohách.

Jak se proti zvýšení záloh bránit?

Připadají vám vaše zálohy příliš „přestřelené?“ Zjistěte, jaká je jejich obvyklá výše pro váš typ spotřeby. Na internetu si můžete vyhledat online kalkulačky, které vám vypočítají, jaká výše záloh je pro vaši domácnost přiměřená. Vyzkoušet můžete například online kalkulátor Energetického regulačního úřadu.

Pokud zjistíte, že vaše zálohy jsou přemrštěné, obraťte se na pobočku daného energetického dodavatele, nebo firmě zatelefonujte. Může se stát, že se jedná o omyl a firma vám zálohy sníží na rozumnější úroveň.

Pokud dodavatel snížení záloh odmítne, klient se může obrátit na Energetický regulační úřad, aby celou záležitost prozkoumal. Tato instituce může klientům pomoct s vyjednáváním u dané energetické firmy, nebo zahájit mimosoudní řešení sporu.

Rozhořčeného klienta může při navýšení záloh napadnout, že tak vysokou částku jednoduše platit nebude. Není to však dobrý nápad, protože takové jednání může být energetickou firmou vyhodnoceno jako neoprávněné, a může klientovi začít posílat upomínky. V případě, že zálohy přestane platit úplně, může dodavatel klientovi naúčtovat poplatky ve výši 0,05 % z dlužné částky za každý nezaplacený den. Proto není neplacení záloh nejvhodnější strategií a vždy je lepší obrátit se na Energetický regulační úřad.

Tip! Chcete nejen nižší zálohy za energie, ale i levnější elektřinu? Srovnejte si u nás ceny a ušetřete!

Ušetřit na elektřině až 9 157 Kč

Problémy se zálohami mají většinou neférové firmy

Neoprávněné zvýšení záloh je typické hlavně pro dodavatele, kteří mají nějaký interní problém. Vyššími zálohami se snaží vyřešit například svou nepříznivou finanční situaci. Mnohdy se jedná o firmy, které získávají nové zákazníky například formou podomního prodeje. Klienta nalákají na výhodnou cenu energie, tudíž klient se těší na nízké měsíční platby. Mladá a nepříliš stabilní firma se však může dostat do finančních potíží, které se může snažit řešit právě zvýšením záloh.

Příliš nízké zálohy také nejsou nejlepší volbou

Pro klienta není vhodný ani opačný extrém, a tím jsou příliš nízké zálohy. Sice mu v měsíčním rozpočtu zbude víc peněz, ale zato mu s velkou pravděpodobností vznikne nedoplatek. Pro domácnosti s křehčí finanční situací může tento větší jednorázový výdaj představovat problém a je možné, že na jeho zaplacení nebudou mít, tudíž budou muset sáhnout po půjčce. Proto je lepší nastavit si optimální výši rezerv a náklady si rozložit do celého roku, než pak jednorázově vynakládat velké množství peněz.