Zimní dovolená 2019: zjistěte, kterým 6 chybám se tuto sezónu vyhnout

zimní dovolená 2019

Těšíte se na pohodové chvíle strávené na zasněženém lyžařském svahu, ale na peněžní výdaje spojené se zimní dovolenou už méně? Spousta lyžařů každoročně udělá při plánování zimní dovolené spoustu chyb, které je stojí nemalé peníze. Jak zařídit, aby zimní dovolená 2019 pro vás byla co nejlevnější?

Několika strategickými rozhodnutími můžete snížit náklady vaší lyžařské dovolené o tisíce korun. Jakým drahým chybám se letos vyhnout?

1.) Neporovnat si ceny zájezdů

Na trhu existuje velké množství zájezdů v širokém cenovém rozpětí. Byla by škoda sáhnout po prvním, na který narazíte a zbytečně tak přeplatit. Pro srovnání cen dovolených využijte serverů jako je například Invia.cz nebo Dovolena.cz. Ceny jednotlivých variant se můžou lišit o desítky procent.

Pro jistotu navštivte i Booking.com, abyste zjistili, zda vás vyhledání ubytování na vlastní pěst nevyjde levněji, než zakoupení zájezdu u cestovní kanceláře.

2.) Přeplatit na cestovním pojištění

Vyhněte se předraženým pojistným balíčkům, které občas cestovní kanceláře nabízí ke svým zájezdům. Vy jejich pomoc s pojištěním nepotřebujete – na internetu si vhodnou pojistku sjednáte za 5 minut a navíc výrazně levněji.

Spočítejme si to na příkladu rodiny Ptáčkových (2 dospělí, 2 děti), kteří se chystají na 6 dní do Rakouska.

Nejdražší nabídka Nejlevnější nabídka
1152 Kč 610 Kč
Pojistná rizika:  
léčebné výlohy 7 mil. Kč, úrazové pojištění 300 000 Kč, pojištění zavazadel 25 000 Kč, pojištění odpovědnosti 5 mil Kč léčebné výlohy 7 mil. Kč, úrazové pojištění 200 000 Kč, pojištění zavazadel 25 000 Kč, pojištění odpovědnosti 4 mil Kč

Tabulka ukazuje, že kdyby Ptáčkovi sáhli po levnější nabídce, můžou zaplatit o 47 % méně.

Srovnat ceny cestovního pojištění

3.) Koupit předraženou lyžařskou výbavu

Je lákavé nadělit rodinnému příslušníkovi lyžařské vybavení pod stromeček. Toto rozhodnutí však nebývá nejlevnější, protože začátkem zimy je po tomto zboží nejvyšší poptávka, čemuž odpovídá i vyšší cena.

Myslete na tento nákup už v průběhu roku. Různé slevy a akce se vyskytují převážně mimo zimní období, tudíž se vyplatí na ně počkat. Výrazného zlevnění se můžete dočkat například s příchodem jara – koncem března a v průběhu dubna spousta obchodů uvolňuje prostory pro letní sportovní vybavení a lyže prodává za výrazně nižší cenu.

zimní dovolená 2019

4.) Vybrat si nejdražší termín

Zimní dovolená 2019 se může cenově lišit až o desítky procent. Tu stejnou úroveň ubytování můžete v různých zimních obdobích sehnat za rozdílné částky peněz. Proč tedy zbytečně přeplácet, když můžete jet o trochu později a vychutnat si stejný komfort, za který zaplatíte mnohem méně?

Ilustrujme si to na příkladu pana Pavla, který chce vyrazit na 8 dní do hotelu v rakouském Dachsteinu. Na dovolené si chce užít nejen lyžování, ale i stravu all inclusive. Pokud by se na lyže vypravil v termínu 30. 12. – 6. 1., za dovolenou by zaplatil 10 118 Kč. Pokud by však počkal a jel o týden později, tzn. 6.1. – 13.1., za zájezd by dal 6810 Kč.

Jak se ceny lyžařských pobytů vyvíjí v různých obdobích?

  • Nízkých cen se můžete dočkat před Vánoci. V období od konce listopadu do 20. 12. je poptávka po lyžařských pobytech poměrně nízká, s čimž se pojí i příznivější cena.
  • Nejdražší zájezdy bývají v období Vánoc a Silvestra.
  • Začátkem ledna cena opět klesá.
  • Cena se opět zdražuje od poloviny ledna do poloviny března, kdy nastává hlavní lyžařská sezóna.
  • Dalšího poklesu ceny se můžete dočkat s příchodem jara, tzn. v druhé polovině března a začátkem dubna.

5.) Zbytečně přeplatit za jídlo

Při dovolených u moře jste si možná zvykli na komfort, spojený s all inclusive. Ovšem je rozdíl vyvalit se po štědrém obědě na pláži, a jít s plným břichem lyžovat. U pobytů na horách se all inclusive příliš nevyplatí, protože velkou část dne strávíte na svahu. Výhodnější je objednat si hotel s polopenzí a namísto oběda si na svah přibalit vydatnou svačinu. Ušetříte tím nejen peníze, ale i drahocenný čas, který můžete využít na vaše lyžařské zážitky.

6.) Vyrazit do nejoblíbenějších lyžařských areálů

Možná dokážete vyjmenovat dva nebo tři známé lyžařské areály, které znáte z internetové reklamy, z rádia a billboardů u silnice. Pokud se jedná o oblíbenou a marketingově propagovanou destinaci, existuje velká pravděpodobnost, že ceny v ní nebudou nejlevnější.

Lyžování v Česku není jen o Krkonoších a rakouské hory nejsou jen o Nasfelfu a Dachsteinu. Kvalitní lyžování si můžete užít i v Jeseníkách a Beskydech, popřípadě na Slovensku. I méně známá střediska vám nabídnou kvalitní lyžařský zážitek, nemluvě o menším počtu lyžařů, díky čemuž může být vaše dovolená mnohem pohodovější.

Zimní dovolená 2019: co před odjezdem nezapomenout

  • Seřídit si lyže v tuzemsku. Nenechávejte návštěvu lyžařského servisu na poslední chvíli a navštivte servis už v Česku. Ty stejné služby vás v cizině vyjdou mnohem dráž.
  • Zjistit si, co máte v ceně zájezdu. Mnohé hotely nabízí k pobytu nějaký bonus, jako je například masáž zdarma, vstup do wellnes nebo sleva do zábavního parku. Byla by škoda této výhody nevyužít.
  • Pořídit si kvalitní cestovní pojištění. Neriskujte, že se při pobytu zraníte a vaše pojištění nebude na drahou zdravotní péči dostačovat. Při lyžování je vhodné se pojistit na vyšší limity krytí, protože třeba transport vrtulníkem nebo zásah horské služby se může pořádně prodražit. Cestovní pojištění sjednejte alespoň v limitu 5 milionů Kč. Na našem online porovnání seženete kvalitní a zároveň levné nabídky pojištění.
Srovnat ceny pojištění

zimnní dovolená 2019