Životní styl Lagom: způsob, jak žít šťastněji a levněji

O hygge (dánském receptu na šťastný život) už bylo napsáno spoustu knih a článků. Pokud se o skandinávské trendy zajímáte víc do hloubky, určitě vás zaujme životní styl Lagom. Jedná se o švédskou filozofii, která má šanci zachránit nejen vaši duševní pohodu, ale i peněženku.

Možná vás někdy napadlo, jak se asi žije daleko na severu, kde jsou po velkou část roku dny povážlivě krátké a teploty extrémně nízké. Na takové podmínky jde vyzrát jedině nějakou neprůstřelnou filozofií. O jaké principy se životní styl Lagom opírá?

Mimimalismus

Švédské slovo lagom by se dalo přeložit jako „ani málo, ani moc.“ Tento princpip se dá aplikovat při zařizování interiéru, nakupování i způsobu trávení času. Typické švédské domácnosti jsou jednoduché a nepřeplácané. Nenajdete v nich přehršel dekorací a nábytku, což jim dodává pocit vzdušnosti. Což má pozitivní vliv na psychiku – člověk si po vyčerpávajícím dni v práci mnohem lépe odpočine v útulném minimalistickém pokoji, než v místnosti nacpané k prasknutí nejrůznějšími předměty.

Životní styl Lagom se rovněž dotýká nákupních zvyklostí. Je zajímavým protipólem současné konzumní doby. Vyznavači Lagomu neutrácí horentní množství peněz za hromady oblečení, bot a dalšího zboží, které se jim pak kupí ve skříních. Raději koupí méně věcí, zato ve vyšší kvalitě. Lagom je založený na funkčnosti a účelovosti  – každá věc v bytě má svoje využití, a pokud tomu tak není, je potřeba se daného předmětu zbavit. Máte občas neklidné pocity ohledně toho, že byste potřebovali dokoupit více dárků na Vánoce, více oblečení na jaro nebo rozsáhlejší nákupy na vaši dovolenou? Tento životní styl vám připomene, že jste nakoupili lagom – „ani málo, ani moc – tak akorát.“ Netřeba dodávat, že díky této filozofii můžete ušetřit nemálo peněz.

Otevřené skříně

Možná jste si všimli mohutných šatních skříní, které jsou typické pro nejednu českou domácnost. Tak přesně tento typ nábytku v Lagomu nenajdete.

Skandinávské interiéry jsou plné lehkého, otevřeného nábytku. Typickým příkladem je otevřená šatní skříň, kterou tvoří tyč na pověšení ramínek s oblečením. Tento typ nábytku nezabírá příliš místa, a navíc nebrání propustnosti světla, tudíž ji můžete postavit klidně před okno, aniž by vám stínila.

Zdroj: www.vivaglammagazine.com

Největší přínos takového nábytku je však v jeho psychologické funkci. Otevřené skříně ukazují veškerý svůj obsah, tudíž člověku se příliš nechce zahltit jej velkým množstvím nekvalitních oděvů. Díky tomuto typu nábytku lidé více přemýšlí nad tím, co kupují a začínají uplatňovat minimalismus – raději než pět nekvalitních triček z tržnice koupí dvě z kvalitního obchodu, která jim vydrží mnohem delší dobu.

Rovnováha mezi pracovním a osobním životem

Životní styl Lagom je opakem americké přepracovanosti a touhy po nezměrném bohatství. Vyznavači Lagomu si uvědomují, že bohatství není jen o penězích, ale i o kvalitně stráveném času se svými blízkými a sám sebou. Proto klade důraz na dostatek času, strávený s rodinou a přáteli, a také prostor ke kvalitnímu odpočinku po práci. Tento princip má šanci eliminovat psychické problémy, spojené s novodobým hektickým stylem života. Rovněž umožní perspektivnější kariérní možnosti – člověk, který do práce chodí odpočinutý a vyrovnaný, má mnohem větší šanci na úspěch než vystresovaný jedinec, který se v touze po penězích honí za přesčasy.

Pěstování vlastního jídla

Ten pocit, když si do jídla přidáte voňavou, vlastnoručeně vypěstovanou bazalku, se zdaleka nevyrovná použití umělých supermarketových přísad. Vyznavači Lagomu si pěstují své vlastní bylinky v bytě, nebo zeleninu na balkoně. Díky tomu si můžou dopřát čerstvé potraviny, ušetří peníze za kupované věci a navíc díky bylinám získají kousek přírody ve svém domově.

Tipy, jak začít žít životní styl Lagom

  • Proberte vaše skříně s věcmi. U každého předmětu se zamyslete, kolikrát jste jej za poslední rok využili. Pokud je jeho využití nízké, nemilosrdně se jej zbavte. Nemusí putovat rovnou do popelnice, ale můžete jej věnovat jako dárek pro přátele, nebo jej zpeněžit přes mobilní aplikaci Letgo. Získáte tak peníze navíc i mnohem více místa ve vašem bytě.
  • Užijte si volné chvíle na maximum. Máte tendenci po návratu z práce jen sednout k televizi a hltat jeden seriál za druhým? Takový styl odpočinku vlastně ani odpočinkem není, protože vás zahltí přemírou informací. Zkuste ve svém volném čase skutečně „vypnout“ a vychutnat si naplno aktivity, které děláte. Dopřáváte si v podvečer hrnek teplého čaje? Udělejte to stylově s autentickým čajovnickým vybavením a při světle svíček. S rodinou jen neseďte pasivně u televizní obrazovky, ale raději si zahrajte stolní hru nebo se vydejte na venkovní procházku do přírody. Díky aktivitám, prožitým naplno, se zrelaxujete mnohem více.
  • Nekupujte na dluh. Vyhněte se úskalím konzumního stylu života mít všechno hned. Čekání s nákupem na moment, kdy budete mít našetřeno dostatek peněz vám dá dostatek času nákup pečlivě zvážit a vyhnout se úskalím neférových půjček. Nehledě na to, že nákup za „svoje“ si mnohem více užijete.
  • Zainvestujte do originality. Při zařizování interiéru nemusíte vynakládat tisíce korun do nespočtu dekorací. Namísto deseti nudných kusů vybavení pořiďte jeden, který upoutá pozornost hned na první pohled. Dík tomu ušetříte peníze a učiníte váš interiér skutečně unikátním. Inspiraci na originální dekorace najdete ve fotogalerii níže.