Jak se v zimě vyhnout autonehodě, aneb tipy na bezpečnou jízdu

Bezpečná jízda v zimě

Počet dopravních nehod, které se přihodí v zimním období, není zanedbatelný. Podle policejních statistik došlo v lednu minulého roku na českých silnicích celkem k 8640 nehodám, při kterých došlo k úmrtí 25 osob.

Dobrou zprávou je, že i v zimních měsících se můžete za volantem cítit bezpečně díky několika opatřením.

1) Přizpůsobte se zimní vozovce

Počítejte s tím, že zimní silnice má větší kluzkost, proto této skutečnosti přizpůsobte i styl své jízdy. V zimním období udržujte větší vzdálenost mezi ostatními vozy na silnici a buďte opatrnější i při předjíždění. 

Do zasněženého kopce vyjíždějte na vyšší převodový stupeň, abyste eliminovali riziko podkluzování. Při cestě ze zasněženého kopce naopak zařaďte nižší rychlostní stupeň (tzn. brzděte motorem).

2) Zvládněte smyk

Smyk na namrzlé vozovce patří mezi nejnebezpečnější momenty, do kterých se může řidič v zimě dostat. Jak takové situaci předejít a co dělat, když už se do něj dostanete? 

Prevencí je přizpůsobit jízdu stavu vozovky. Pokud je vozovka namrzlá nebo kluzká, jeďte pomaleji a brzděte raději před zatáčkou, nikoliv až v ní. 

Existují dva druhy smyků:

  • Smyk zadní nápravy, neboli přetáčivý smyk je způsoben klouzáním zadních kol, tudíž zadní část automobilu se začne otáčet. V takovém momentu sešlápněte spojku a natočte kola v opačném směru, než jakým se pohybuje auto. 

Zdroj: www.kvalitnivyuka.cz

  • Smyk přední nápravy, neboli nedotáčivý smyk je problematický v tom, že nedokážete zatočit směrem, kterým chcete jet. Automobil směřuje pryč ze zatáčky a tudíž opouští silnici, přestože se řidič snaží zabočit. Mnoho řidičů v takové chvíli začne brzdit, což je zásadní chyba. Při nedotáčivém smyku uberte plyn a sešlápněte spojku. Kola se nesnažte směřovat směrem do zatáčky, ale natočte je směrem, kterým se vozidlo pohybuje.

Zdroj: www.kvalitnivyuka.cz

Tip! Chraňte v těchto extrémních situacích nejen sebe, ale i svoji peněženku. Věděli jste, že zrádný smyk může narazit do ostatních vozidel a způsobit jim škodu? Pro takové případy je vhodné mít sjednané kvalitní povinné ručení. U nás se můžete pojistit kvalitně a levně zároveň. Povinné ručení od 1900 Kč

3) Všímejte si problematických míst

Noční můrou každého řidiče je vozovka, která je neupravená, nebo dokonce zledovatělá. V mnoha řidičských příručkách naleznete poněkud obligátní radu, ať si dáte pozor na problematická místa na silnici. Jak je však rozpoznat?

Nejhorší stav vozovky obvykle bývá na těchto místech.

  • Mosty nejsou ze spodní strany chráněny zeminou, jak je tomu u běžných silnic, proto mnohem častěji namrzají.
  • Polní úseky jsou zase náchylné ke sněhovým jazykům a návějím. Silnice vedoucí mezi poli nejsou chráněny před větrem a někdy se stávají místem hromadných dopravních nehod.
  • Lesní oblasti drží sníh mnohem déle, než města a jejich okolí. Toto může být zrádné hlavně koncem zimy, kdy ve městech už může být sníh roztátý, tudíž řidič vesele nazuje letní pneumatiky. Když se pak vydá na cestu do Podkopné Lhoty, je nepříjemně překvapen sněhem na lesních silnicích.

4) Používejte zimní pneumatiky

Zimní pneumatiky jsou alfou a omegou bezpečné jízdy. Nejenže jsou ze zákona povinné, ale výrazně vám zkrátí brzdnou dráhu. Tato přehledná infografika ukazuje porovnání brzdných drah letních a zimních pneumatik.

Zdroj: http://www.dexel.co.uk

Infografika ukazuje brzdnou dráhu na třech typech povrchu: vlhké vozovce, sněhu a ledu. Oranžová linka znázorňuje letní pneumatiky a modrá ty zimní.

5) Rozjezd na sněhu a ledu

Možná jste už zažili ten nepříjemný zážitek, kdy trčíte na sněhu a nedokážete se rozjet. Pokud se vám stane, že se chcete rozjet, ale přitom jenom marně protáčíte kola, zkuste zařadit dvojku. Pomalu přidávejte plyn a pouštějte spojku.

Zrádné může být i zastavení na zasněženém kopcovitém terénu. Při vyjíždění kopce jeďte plynule  klidně i pomalu, ale v žádném případě nezastavujte. Pokud totiž nemáte pohon na všechna čtyři kola, už by se vám nemuselo podařit se znovu rozjet. Této skutečnosti je přizpůsobeno i jedno nepsané pravidlo. Na úzkých silnicích vedoucích do kopce má vždy přednost ten, kdo jede do kopce. Nejedná se o oficiální dopravní předpis, ale o pravidlo slušnosti, které může zabránit mnoha nepříjemnostem či dokonce nehodám.

6) Jízda ve tmě

Znáte ty dny, kdy ráno za tmy jedete do práce a když jedete zpět domů, opět se prodíráte černočernou temnotou? Jízda za tmy je rizikovější než za denního světla, proto dodržujte určité zásady.

Zvyšte průhlednost vašich oken. Skla automobilu udržujte v co nejvyšší čistotě, protože za zhoršené viditelnosti může být i šmouha na předním skle důvodem, proč řidič něco důležitého přehlédne. Stačí chvíle a nehoda je na světě.

Viditelnost zlepšíte i tím, že snížíte počet světel v interiéru automobilu.              V dnešní době jsou už palubní desky vybaveny nočním módem, tudíž se všechna světýlka automaticky ztlumí. Pokud ne, nastavte si to tak manuálně. Snažte se prostředí vašeho automobilu udržovat co nejtejmnější. Jakékoliv světelné prvky navíc (zářící obrazovka GPS nebo svítící tablet či mobil vašeho spolujezdce) můžou výrazně zatěžovat vaše oči a zhoršovat vaši schopnost výhledu.

V nočních hodinách se rovněž zvyšuje aktivita volně žijící zvěře. Při průjezdu lesem a odlehlejšími oblastmi si dejte pozor, abyste se s takovým zvířetem nesrazili. Když před sebou nějakého lesního živočicha uvidíte, zpomalte a počkejte, než odběhne. Na chvíli ztlumte světla, aby zvíře nebylo oslňováno a mohlo bez problémů odejít.

V některých případech je však střet se zvěří nevyhnutelný například když jedete vyšší rychlostí a zvěř vám zničehonic skočí pod kola. Takový incident vám může způsobit škodu na autě v řádu desetitisíců korun. Vhodnou ochranou je zvolit si kvalitní havarijní pojištění, které vás před takovou škodou ochrání.

Tip! Věděli jste, že průměrná česká domácnost může na havarijním pojištění uspořit 8653 Kč ročně? Zkuste to i vy a porovnejte si u nás ceny. Porovnat ceny havarijního pojištění