5 skvělých způsobů, jak zařídit byt 1+kk

zařízení malého bytu

[obsahova-navigace]

Malometrážní byty jsou v současné době nejvíce poptávaným artiklem na realitním trhu. Důvod je prozaický – ceny nemovitostí jsou vyšroubovány tak vysoko, že si lidé nemůžou dovolit kupovat větší obydlí. Největší poptávka po těchto bytech je v Praze, kde má o malé byty zájem zhruba 70 % kupujících. 

I přesto, že garsonka není žádný palác, dá se v ní pohodlně žít. Jaké vychytávky si pořídit do té vaší? Podívejte se na následující praktické nápady a tipy, jak zařídit byt 1+kk.

malá kuchyň

Jak zařídit kuchyňský prostor v malém bytě?

Hlavní nevýhodou bytu 1+kk je absence kuchyňské místnosti. Kdybyste kupovali byt 1+1, tak ten by měl dvě místnosti (pokoj a kuchyň). Ještě existuje bytová dispozice 1+0, která nemá ani kuchyňský kout, jen improvizovanou kuchyňskou linku, zabudovanou přímo v obytném pokoji.

Byt 1+kk je kompromisem mezi oběma variantami. Nemá sice samostatnou místnost na vaření, ale kuchyňský prostor je od zbytku bytu oddělený (například barem, nebo je stavebně „vmáčknutý“ do speciálního výklenku). V těchto případech je nejběžnější krátká kuchyňská linka, do které je třeba vměstnat co nejvíce spotřebičů (sporák s digestoří, myčku a někdy i pračku). Na Internetu je můžete najít jako malé kuchyňské linky či kuchyňské linky do paneláku. Alternativou je nechat si udělat kuchyňskou linku na míru, ale tady je potřeba počítat s vyšší částkou.

[youtube E-jfxXnPqwo]

Jídelní stůl v malém bytě

Při vybavování bytu se zřejmě budete rozhodovat, zda si pořídíte pořádný jídelní stůl, nebo si jídlo z kuchyně budete nosit rovnou do pokoje a spořádáte jej na gauči u televize. Tuto volbu přizpůsobte vašemu stylu stravování. Pokud se většinou stravujete mimo domov a vaříte jen minimálně, není důvod ubírat si vzácný prostor velkým jídelním stolem. 

Pokud si nedokážete představit bydlení bez jídelního stolu, inspirujte se videem výše s nápady na kuchyňské stoly, které nezaberou moc místa.

[youtube 2SKBUMXQrVA]

Chytré nápady do kuchyně: Oddělení prostor

Dalším úskalím kuchyňského kouta jsou čichové vjemy a hluk při vaření. To může být problémem zvláště tehdy, pokud v garsonce žijete dva. Kuchyňské kouty se špatným odvětráváním můžou způsobit, že pohovka a peřiny načichnou kuchyňskými výpary. Problémem může být i situace, kdy se chcete v klidu dívat na televizi, a partner vás ruší cinkáním pokliček při vaření.

Řešením může být částečné stavební oddělení kuchyně. Kuchyň je zčásti zastavěná, a zbylý prostor můžete oddělit například pomocí skleněných stěn.

malá ložnice

Soukromí v oddělené ložnici

Žijete v bytě dva a potřebovali byste dvě oddělené místnosti? Nějaké přepažování místnosti na malém prostoru je nesmyslné, protože by byt nabyl dojmu stísněného psího kotce. 

[youtube uvNJBqURRvA]

Řešením však může být zabudování užitečné multifunkční kostky, která nezabere moc místa a je zároveň ložnicí, šatnou i úložným prostorem. 

Pokud takový úkol zadáte bytovému architektovi nebo nábytkářské firmě, zřejmě to nebude nejlevnější záležitost. Tato investice se však vyplatí, protože si můžete užívat komfortu dvou „místností,“ aniž byste museli připlácet za dvoupokojový byt. 

Rovněž až se jednou budete stěhovat do většího, může se vám podařit takto vybavený byt prodat za vyšší cenu, protože budoucí kupci takové uspořádání ocení víc, než jen jediný pokoj bez špetky soukromí.

Tip! Máte v plánu rekonstrukci vašeho 1+ kk? Důležitou otázkou není jen správné vybavení, ale rovněž financování takového projektu. Půjčka na rekonstrukci může být extrémně výhodná, anebo na ní můžete zbytečně přeplatit tisíce korun. Na našem portále si můžete jednotlivé hypotéky na rekonstrukci porovnat a dopředu zjistit, kolik za ně ve výsledku zaplatíte.

Najděte nejvýhodnější hypotéku

sklápěcí nábytek

Vychytávky do bytu: Chytrý nábytek

Patříte mezi lidi, kteří se ani na třiceti metrech čtverečních nechtějí vzdát široké pohodlné postele a prostorného pracovního stolu? V takovém případě zvolte chytrý nábytek, který se dá sklápět.

[youtube hSQIsTL5xTY]

Chytré, vestavěné a sklápěcí postele

Existují například postele, které jsou přes den pohovkou a v noci místem ke spánku.

minimalistický byt

Optické zvětšení malého bytu

To, zda byt působí prostorně nebo stísněně, záleží i na prostorovém uspořádání jeho vybavení. Až si budete klást otázku, jak zařídit byt 1+kk, řiďte se těmito zásadami.

  • Méně znamená více, a v malém prostoru to platí dvojnásob. Garsonku zbytečně nepřeplňujte množstvím dekorací a vybavení, protože vašemu bytu budou zbytečně ubírat vzdušnost. Konkrétní příklad můžete vidět na dvou obrázcích výše. Byt na prvním obrázku působí dojmem, že v něm není k hnutí. Naproti tomu jednoduše vybavený byt na druhém obrázku působí díky svému minimalistickému uspořádání velmi vzdušným dojmem.
  • Optická iluze – dalším způsobem, jak opticky zvětšit prostor, je využít zrcadla. Ta mají schopnost prostor vizuálně zdvojnásobit, a navíc do bytu přitáhnout více světla. Volte také raději světlé vybavení bytu. Např. tmavé závěsy dokáží značně ubrat na světlosti bytu, a proto volte raději zatemňovací závěsy ale ve světlých barvách. Látka o vysoké gramáži zabrání průniku hluku i světla, ale její světlá barva neučiní z malého bytu kobku.

Tip! Pokud hledáte nápady na dekoraci vašeho bytu, tak můžete s využitím cashback programu získat část peněz zpět. Nákupem nábytku či dekorací na DekorHome.cz získáte 7% zpět. Pokud sháníte bytový textil, tak můžete využít eshop DekorTextil.cz kde získáte zpět dokonce 8%.

luxusní nábytek

Vsaďte na luxus a tradiční materiály

Přiznejme si to na rovinu – maličký byt vybavený nevkusným nábytkem z dřevotřísky a levnými doplňky není zrovna bydlením snů. Když už budete žít na malém prostoru, vybavte si jej stylově.

Velkou parádu uděláte například s designovými svítidly. Originální lustr bude svítidlem i okrasným šperkem zároveň a vyšvihne vaše bydlení na mnohem vyšší úroveň. 

Velkolepého vzezření se vašemu bytu dostane, pokud do něj přizvete nějaké tradiční materiály – například cihly, kámen nebo masivní dřevo.

Tip! Pokud uvažujete o hypotéce na rekonstrukci, zdarma nejdřív vyzkoušejte naši hypoteční kalkulačku. Do minuty v ní srovnáte nejlepší nabídky na trhu.

Vyzkoušejte hypoteční kalkulačku