Koronavirus rapidně mění realitní trh. Dočkáme se levnějších nájmů, bytů a hypoték?

koronavirus airbnb

[obsahova-navigace]

Zatímco většina z nás má v současné době největší starost o své vlastní zdraví a vyhnutí se nákaze, majitelé bytů si dělají vrásky ohledně další věci. Tou je nedostatek zájemců o krátkodobý pronájem, což se zřejmě brzy promítne i do cen pronájmů těch dlouhodobých.

Především v Praze, ale i v několika dalších městech je oblíbené pronajímání bytů turistům přes portál Airbnb a jemu podobné platformy. V současné době jsou však hranice uzavřené, tudíž k nám žádní turisté necestují. Vláda navíc pronájem bytů kvůli současné sitauci zakázala. Tím pádem tisíce bytů zejí prázdnotou.

Lavina nových nabídek

V posledních dnech je na portálech s pronájmy velmi živo. Objevují se zde nabídky bytů, které byly dříve pronajímány přes Airbnb a podobné platformy. Jejich majitelé se snaží ztrátu, která jim vznikla v důsledku koronavirové pandemie, aspoň částečně snížit a nabízí tyto prostory v rámci klasických pronájmů.

Můžete tak narazit na velmi příjemné nabídky bydlení. „Pronajmu útulný byt 2+kk poblíž Staroměstského náměstí za 15 000 Kč měsíčně. Cena zahrnuje energie, internet, úklidové služby, Netflix a konzumaci v minibaru, který je součástí bytu.“

Své ubytovací kapacity nabízí dokonce i hotely. Pro řadu hoteliérů je současná situace finančně neúnosná, proto se snaží své nulové tržby odrazit ode dna tím, že své pokoje nabízí k dlouhodobému pronájmu. Například nedávno přišel pražský hotel Aida s nabídkou pronájmu hotelových pokojů za 8000 Kč. Cena je za hotelový pokoj s vlastní koupelnou, televizí a minibarem.

Karanténa může zlevnit nájmy

V současné době se kvůli karanténě uvolnilo velké množství bytů. Odhaduje se, že v samotné Praze bylo přes Airbnb a podobné platformy pronajímáno zhruba 11 000 bytů. Ty jsou teď nabízeny běžným nájemníkům. Když se k nim přidají hotelové ubytovací kapacity, dochází najednou ke skokovému zvýšení nabídky bydlení.

Tržní ekonomika je neúprosná – když se zvýší nabídka, poklesnou ceny. Zájemci o bydlení nyní budou mít mnohem více možností, tudíž pronajímatelé budou muset jít s cenou dolů, aby nalákaly potenciální nájemce.

Na co si dejte pozor

Chcete využít aktuální nabídky levných nájmů? U spousty těchto nabídek se objevuje věta „pronájem na 6 měsíců“ nebo „nabízím pronájem do té doby, než se situace uklidní.“Znamená to, že pokud zase začnou do Česka přijíždět turisté, bude se vás majitel snažit vyhodit.

To si pojistěte vhodně sepsanou smlouvou. Vždy se zajímejte o ustanovení nájemní smlouvy. Trvejte na uzavření smlouvy minimálně na rok, nebo o smlouvu na dobu neurčitou. V takovém případě by vám majitel mohl dát výpověď jen po uplynutí stanoveného časového období, tzn. 1 roku, nebo v případě hrubého porušení vašeho chování ve výpovědní lhůtě 3 měsíce.

Cenově dostupnější bydlení

Může karanténní opatření snížit ceny nemovitostí? Je to velmi pravděpodobné. Transakce na realitním trhu se dočasně pozastavily. Realitní kanceláře sice nemovitosti nabízí, ovšem k dispozici je pouze virtuální prohlídka. Na dálku nikdo byt nekoupí, tudíž se vyčkává, než karanténní opatření povolí.

Vliv na cenu by mohl být i větší počet dostupných bytů na trhu, a to z důvodu situace na Airbnb.

I kdyby totiž karanténa trvala jen měsíc, turismus se bude z této rány vzpamatovávat mnohem delší dobu. Turisté totiž ruší nejen aktuální, ale i budoucí rezervace (například letní a podzimní termíny roku 2020). Je možné, že řada pronajímatelů tuto nepřízeň osudu finančně neustojí (zvláště ti, co si na byty vzali hypotéky). Dá se očekávat, že určité procento majitelů těchto bytů o své nemovitosti přijde vlivem platební neschopnosti. Tím se zvýší počet bytů, nabízených na realitním trhu. A jak už jsme zmínili v přechozím odstavci, když se zvýší nabídka, poklesne cena.

Řada bank solidárně nabídla odklad hypotečních splátek o 3 měsíce. Je však otázka, co banky udělají v případě, že se jim nahromadí velké množství žádostí o odklad. Je to z důvodu, že nejen pronajímatelé, ale i mnohé domácnosti mají nyní těžší finanční situaci, protože třeba jeden z partnerů musel zůstat doma s dětmi a pobírá jen 60 % své mzdy. Je pravděpodobné, že v první řadě dají přednost těm klientům, kteří mají hypotéku na své vlastní bydlení, než lidem, kteří si vzali úvěry na 5 bytů, které pronajímají turistům.

Experti na reality však tvrdí, že ceny nemovitostí se nepropadnou příliš dramaticky. Například v Praze a Brně se dá očekávat pokles maximálně o 10 – 20 %. Přece jenom se jedná o komoditu, kterou lidé potřebují a každý přece musí někde bydlet.

Tip! Dostali jste se vinou koronavirové karantény do finanční tísně? Jste živnostník a máte nulové tržby, nebo rodina s malými dětmi, kde jeden z rodičů zůstává doma s dětmi a pobírá jen 60 % mzdy? V takové situaci se hodí každá koruna. Zkuste osekat své nutné výdaje na minimum. Ušetřete na běžných nutných výdajích – elektřině, plynu, povinném ručení.Pomůžeme vám s úsporou. Porovnáním cen na našem portále můžete najít levnějšího dodavatele energií či pojišťovnu a ušetřit až 18 000 Kč ročně.

koronavirus airbnb

Sazby hypoték v roce 2020

Česká národní banka snížila své úrokové sazby o půl procentního bodu, tzn. na 1,75 procenta. Učinila tak kvůli zmírnění dopadů koronavirové krize. Jedná se o nejvýraznější snížení úrokové sazby za posledních 11 let. V blízké době by na tento počin ČNB měly zareagovat i banky a zlevnit úvěry pro své žadatele.

Dá se očekávat, že hypotéky v blízké době zlevní na historické minimum. Historické minimum u úrokových sazeb nastalo naposledy v roce 2016, kdy sazby klesly na 1,77 procenta. Dá se očekávat, že v průběhu tohoto roku se hypoteční sazba ocitne ještě pod tímto minimem. Čeká nás tudíž éra velmi levných peněz.

Tip! Máte v plánu koupi vlastní nemovitosti? Výše zmíněné faktory vám nahrávají. Až se situace ustálí a skončí karanténa, s velkou pravděpodobností budete mít šanci koupit levnější byt či dům, a navíc s výhodnější úrokovou sazbou u hypotéky. Do té doby se na to můžete připravit. Porovnejte si ceny hypoték na našem portále. Výhodou našeho porovnání je, že dostanete k ruce profesionálního hypotečního poradce, který vám poradí, jak zvýšit vaše šance na získání hypotéky. Porovnat hypotéky