Jak zařídit dětský pokoj? Nápady na vybavení malých i velkých prostor

dětský pokojík

[obsahova-navigace]

„Jak zařídit dětský pokoj, do kterého se vaše ratolesti zamilují?“

Vybavení dětského pokoje by mělo v dítěti vzbuzovat dojem, že je v bezpečném prostoru, kde si může po dni stráveném ve školce či škole odpočinout. Zároveň by dětský pokoj měl být originálně zařízený, aby podněcoval dětskou kreativitu.

bezpečný dětský pokoj

Bezpečnost především

Vzpomeňte si na své vlastní dětsví. Určitě jste celé odpoledne spořádaně neseděli na židli a nečetli Babičku od Boženy Němcové, ale užívali si váš volný čas naplno. Při zařizování dětského pokoje musíte počítat s tím, že vaše děti si v bytě budou hrát na honěnou, házet polštáři a šplhat po nábytku. Vybavení dětského pokoje by mělo být schopné všechna jejich dobrodružství zvládnout.

  • Zabezpečte ostré hrany. Zabraňte tomu, aby se vaše dítě bolestivě udeřilo do ostré hrany nábytku. Kupte si silikonové ochrany rohů, které jednoduše nasadíte na rohy stolu a další nebezpečné nábytkové hrany. Když o ně dítě zavadí, nezraní se. Balení čtyř kusů takových chráničů pořídíte už od 44 Kč.
  • Pořiďte si nižší nábytek. Jednou z nejděsivějších představ každého rodiče je pád obrovské skříně na jeho dítě. Při snaze dosáhnout na něco z vrchní police se dítě většinou pokusí na nábytek vyšplhat, což se mu může stát osudným a skříň, komoda či knihovna se na něj může převrátit. Zamezte tomuto riziku tím, že koupíte nižší nábytek, na který dítě dosáhne. Později, až bude starší, můžete koupit vyšší skříně.
  • Zvolte koberec. Plovoucí podlaha nebo dlaždice sice vypadají elegantně, ale do dětského pokoje se příliš nehodí. Na hladkém povrchu může dítě snadno uklouznout a zranit se.

dětský pokoj

Popusťte uzdu své fantazii

Dětský pokoj je přesně tím místem, kde je vše povoleno. Člověk se tu může cítit jako pirát z Karibiku, krásná princezna nebo jako závodník Formule 1. Promluvte si se svým dítětem o jeho představách. Při zařizování dětského pokoje je důležité brát vašeho potomka jako spoluarchitekta, protože je to koneckonců on, kdo bude v dané místnosti bydlet. I když se vám jeho návrhy můžou zdát kýčovité, snažte se přizpůsobit jeho nápadům. Bydlení v pokoji, zařízeném jako kolej Harryho Pottera nebo jako království Frozen je něčím, na co bude váš potomek vzpomínat celý život.

Tip! Vybavení dětského pokoje vás může vyjít na nemalé finanční částky. Ovšem vy jej můžete mít až o čtvrtinu levněji. Na našem cashbackovém portálu si můžete zobrazit slevové nabídky na nábytkové vybavení a získat až 25 % zpět z nákupu. Objevte zajímavé slevy 

dětský pokoj

Zařiďte dítěti soukromí

Pokoj pro dítě by mělo být místem, které patří pouze jemu. I když si třeba nemůžete dovolit pro každého ze svých potomků vlastní místnost, i ve sdíleném pokoji by mělo mít každé z dětí svou část pokoje, která je jeho vlastním prostorem.

Pokoj můžete přepažit třeba plastovou posuvnou stěnou, závěsy či paravánem. Pokud se vám žádné z těchto rozdělovacích řešení nelíbí, sáhněte po velkých lego kostkách Everblocksystems. Zdá se to neuvěřitelné, ale existuje firma, která vyrábí nadrozměrné lego kostky, ze kterých jde snadno postavit oddělovací zdi. Tyto kostky se používají do dětských pokojů, kanceláří a všude tam, kde je potřeba prostor rozdělit na více částí. Jejich výhodou je snadné přestavění – až se vám rozdělení nebude líbit, během pár minut stěnu rozeberete.

Pokud je dětský pokoj natolik malý, že nejde dělit, pořiďte každému dítěti postel s nebesy. Když bude některé z dětí potřebovat být o samotě, jednoduše si kolem své postele zatáhne záclony či závěsy a bude mít pocit nerušeného soukromí.

Psychologové tvrdí, že potřeba soukromí je dána nejen věkem dítěte, ale i jeho povahou (zda je spíš extrovert, nebo introvert). Každopádně tyto potřeby soukromí s dítětem konzultujte, a až začne toužit po vlastním prostoru, snažte se mu jej dopřát.

dětský pracovní stůl

Vlastní pracovní stůl

Pro děti ve školním věku je nezbytné, aby každé z nich mělo vlastní pracovní plochu, u které si bude dělat úkoly a studovat. Není vhodné, aby jeden stůl sdílelo více dětí, nebo dokonce neměly stůl žádný a musely si dělat domácí úkoly tam, kde se „zrovna namane,“ tzn. v kuchyni nebo obývacím pokoji. Vlastní pracovní prostor bude mít totiž přímý vliv na jejich studijní výsledky a přístup k plnění úkolů.

Pro každé dítě tudíž mějte vlastní stůl a židli. Pokud to velikost dětského pokoje neumožňuje, zvolte třeba sklápěcí stoly, které můžou po většinu dne být ve svislé poloze a nezabírat tak zbytečně prostor navíc.

Jaké náležitosti by měl pracovní stůl mít?

  • Plocha by měla být ze snadno omyvatelného materiálu, aby u něj dítě mohlo nejen dělat domácí úkoly, ale ve volném čase i kreslit a provozovat výtvarné činnosti.
  • Zvolte „rostoucí“ stoly a židle, u kterých je možné měnit výšku v závislosti na tom, jak dítě poroste.
  • Stůl by měl mít přihrádky, do kterého si dítě může uložit své osobní pomůcky. Po skončení činnosti si je uklidí do šuplíků, takže plocha stolu bude prázdná a pokoj bude vypadat uklizeněji.

dětský pokoj 2020

Srdeční záležitosti

Jak zařídit dětský pokoj, aby se do něj vaše dítě okamžitě zamilovalo? Vybavení dětského pokoje by se mělo řídit nejen rozumem, ale i emocemi. Poradíme vám věci, které děti milují.

  • Nástěnka či jiná plocha pro kreativní činnost. Děti mají rády, když je v pokoji nějaká plocha, kde můžou hrdě vyvěsit svoje výkresy. Proto učitě pořiďte velkou nástěnku. Vaše potomky určitě potěší i černá tabule, po které si budou moct kreslit křídami. Nástěnku určitě využijí i v pozdějších letech – v pubertálním věku na ni budou přidávat fotky se svými přáteli, plakáty svých idolů a diplomy z různých soutěží.
  • Světýlka. Světelný řetěz, umístěný nad postelí, nebo neobvyklá lampička dodají dětskému pokoji kouzelnou atmosféru. Spousta dětí rovněž miluje fosforeskující hvězdy přilepené na strop, které můžete poskládat do tvaru souhvězdí.
  • Boxy na uložení věcí. Možná si vzpomenete na to, jak jste v dětsví nenáviděli uklízení. Zdlouhavé ukládaní hraček do přihrádek a poliček by otrávilo i to nejtrpělivější dítě. Lepší volbou jsou úložné boxy, do kterých lze hračky rychle naházet a další den pokračovat v hraní. Mnohým maminkám se osvědčilo pořídit si ohrádku ve tvaru klece, do které může dítě naházet všechna svoje plyšová zvířátka. Nebude to vypadat jako nepořádek, ale jako originální plyšová ZOO.
  • Všechny věci na jednom místě. Děti milují samostatnost. Snažte se proto umístit všechny jeho hračky, oblečení a potřeby do školy do jeho pokoje, aby měly všechno pěkně po ruce.

Tip! Přemýšlíte o rekonstrukci dětského pokoje? Spočítejte si, kde by vám hypotéka vyšla nejvýhodněji. “ ]