Co dělat, když nový majitel nepřepíše auto na sebe?

pokuta

[obsahova-navigace]

V současné době je vlastnictví automobilu téměř nutností. Auto můžete získat od oficiálních prodejců, z bazarů nebo přímo od vlastníka. Časem se vám pravděpodobně stane, že budete svůj vůz chtít prodat a za získané peníze si pořídit jiné. Pokud vezmete věci do vlastních rukou, rozhodně byste měli postupovat podle zákonem doporučovaných kroků. Bohužel se může stát, že uvěříte špatnému člověku, nebo váš známý není tak známý, jakým se jevil. A nový majitel nepřepíše auto na sebe, i když má v ruce všechny doklady.

pokuta za parkování

Selhání nového vlastníka, vaše zodpovědnost

Možná jste zaznamenali případy, kdy někdo prodal auto, a pak mu chodily pokuty. Uvěřil totiž někomu, kdo působil solidně, ale později se z něj vyklubal křivák, který jezdí nepovolenou rychlostí a nezákonně parkuje. A původní majitel, tedy ten, kdo auto prodával, za něj platí pokuty. Zákon se v ohledu vlastnictví vozidla obejít nedá. Přestože máte prodejní smlouvu, jako vlastník vozidla se bere ten, na koho je vozidlo registrované.

A právě tento v registru zapsaný člověk, je odpovědný za všechny situace, které provoz (to, že s ním někdo jezdí) vozidla způsobí. Shrnuto a podtrženo, dokud nový majitel nepřepíše auto na sebe, jste za něj odpovědní vy. Dokonce, pokud vozidlo prodáte a do 10 dnů od uzavření kupní smlouvy není přepsané na nového majitele, tak vám hrozí pokuta až 50 000 Kč.

V ideálním případě byste měli pro přepsání automobilu společně zajít na registr vozidel. Případně si nechat od kupujícího vystavit plnou moc a přepsat auto raději sami. Ale bohužel se stalo, k přepsání dosud nedošlo, co teď?

nepřepsaný vůz

Co tedy dělat, když se stane, že nový majitel nepřepíše auto na sebe?

To bude záviset na tom, jak moc jste kupujícímu věřili. V nejlepším případě jste mu nedali velký technický průkaz ani další doklady k autu. V nejhorším máte jen kupní smlouvu.

V obou případech je důležité, abyste neprodleně zašli na registr vozidel se všemi zbylými listinami (nebo jejich kopiemi) a začali situaci řešit právě na registru.

Na situace, kdy nový majitel nepřepíše auto na sebe, tam jsou připraveni a pokusí se vám pomoci, jak budou moci. Pokud máte možnost, vyzvěte jakýmkoli – ideálně doporučeným dopisem s lhůtou pro převod, ke kterému si uděláte kopii, ale měl by stačit i email, sms, prostě viditelný důkaz – nového majitele vašeho vozu k přeregistraci. Pokud přeregistraci přesto neučiní, budete pak moci předat veškeré doklady o proběhlém procesu prodeje a pokusu o urgování právě na registru, kde díky zákonu o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích zahájí řízení. V něm nového majitele vyzvou k nápravě stavu.

Pokud ten stále nebude reagovat, nebude na něj vozidlo přepsáno, nebude mu vystaven nový technický průkaz a problémy už se mu začnou vršit. Může také dojít k soudu o určení vlastnictví vozidla a odpovědnosti za spáchané přestupky. Bohužel, všechny škody, které napáchá do doby, než začnete situaci řešit, budou na vás.

Pokud se vám naneštěstí stane, že nový majitel nepřepíše auto na sebe, rozhodně nehledejte řešení v diskuzích na internetu a obraťte se rovnou na oficiální úřady. My vám přejeme, že pokud vás tento nepříjemný zážitek potká, bude promptně a spravedlivě vyřešen ve váš prospěch.

Tip! Nezapomeňte na to, že pokud jste prodali staré auto a pořídili si nové, musíte mít povinné ručení. To nejvýhodnější si snadno naleznete v našem nezávislém porovnávači. 

Najděte nejvýhodnější povinné ručení