Kde a proč koupit elektromobil? Včetně seznamu nejoblíbenějších značek

elektromobil

[obsahova-navigace]

Konečně jsme se dočkali prvních skutečných elektromobilů Škoda. K zákazníkům vyrazila maličká CityGo a Superb s označením iV. Ale zatímco menší elektromobil od Škodovky je plnohodnotným elektrickým autem, v případě Superbu jde o tak zvaný plug-in hybrid. Tedy auto, které v sobě kombinuje spalovací motor s tím elektrickým. Možná právě to může být cesta, jak překonat předsudky. Protože ať chceme nebo nechceme, elektromobilům bude patřit budoucnost. Otázkou je jen, odkud budeme elektřinu brát.

elektromobil

Výhody a nevýhody elektromobilu

V tuto chvíli existují na trhu dva typy aut, která se dají označit jako elektromobil (a mají také nárok na speciální registrační značku začínající EL).

  • EV (Electric Vehicle) – čisté elektromobily, tedy auta mající jen elektromotor. Příkladem čistě elektrického auta je elektromobil Tesla.
  • Plug-in hybridy (PHEV) – častěji používaná varianta vozů vybavená jak klasickým spalovacím motorem, tak elektromotorem (např. Škoda Superb iV). Palubní systém auta pak volí používaný motor nebo jejich sílu kombinuje. Abychom hybrid mohli považovat za elektromobil, musí být schopen jet v čistě elektrickém režimu.

Proč koupit elektromobil?

Zážitek z jízdy elektromobilem je prostě nesrovnatelný s klasickým benzínovým motorem. Motor nemá žádnou převodovku, a tak je jízda nejen tišší, ale také mnohem plynulejší. Elektromobily jsou obvykle vybaveny nejen jedním, ale kombinací více elektrických motorů, a tak dokáží velmi efektivně přenášet svou sílu na kola. Elektromobil tak mnohem citlivěji reaguje na přání řidiče.

Kromě příjemné jízdy je tu ale ještě ekologický aspekt. Odpůrci elektromobilů rádi poukazují na to, že elektrárny stejně znečišťují ovzduší. Jistě, prozatím neumíme elektřinu vyrábět příliš čistě, ale to se postupně mění.

Pro prakticky uvažující řidiče je tu ještě jedna výhoda. V Praze, Ostravě, Plzni a několika dalších českých městech mohou auta s registrační značkou elektromobilu začínající EL možnost parkovat na zónách placeného stání zdarma. Takže s elektromobilem si klidně zaparkujete v centru Prahy na modré zóně a nezaplatíte ani korunu. Stejně tak vás nemusí trápit ekologické zóny v sousedním Německu či Rakousku.

Proč nekoupit elektromobil?

Zřejmě nejčastější námitkou, se kterou se setkáváme v souvislosti s elektromobily, je malý dojezd. Jenže ono to zdaleka tak zlé není – i průměrné elektromobily dnes zvládnou přes 250 kilometrů, takže z Prahy do Brna s nimi klidně dojedete. Přesně tolik zvládne také elektromobil Škoda CityGo iV. Přitom náklady na kilometr jsou na téhle cestě – ve srovnání s benzínovým motorem – asi třetinové. Ne náhodou se ho u nás prodalo jen za letošní leden přes 250 kusů. I když to je skutečně jen malý vůz.

Třeba takový elektromobil Tesla Model 3, který patří k nejprodávanějším elektrickým vozům na světě, zvládne téměř 500 kilometrů. Navíc právě Tesla umí využívat i rychlonabíječky, takže k alespoň částečnému dobití baterie vám postačí malá přestávka na kávu v délce třiceti minut. Pak není problém dojet s jednou zastávkou z Prahy až do Itálie.

I když byl elektromobil Tesla s rychlonabíjením první, dnes už tuto technologii zvládají téměř všechny elektromobily. Takže se špatným dojezdem to rozhodně není tak žhavé.

Nedávno proběhla médii informace o tom, že řetězec nabíjecích stanic patřící mimo jiné automobilce BMW výrazně zvýší cenu za nabíjení. Všeobecně ale provozovatelé nabíječek stále hledají nějaký model, jak udělat nabíjení co nejpohodlnějším, pro ně zároveň ekonomicky výhodným.

Tip! Pokud chcete elektromobil nabíjet přes noc doma a bojíte se zvýšených poplatků za elektřinu, porovnejte si ceny dodavatelů – můžete výrazně ušetřit!

Porovnej ceny dodavatelů

U nás v Česku ale zůstávají ceny za dobíjení elektromobilů stále velmi příznivé. Na výběr máme hned z několika řetězců, bohužel každý z nich má vlastní systém placení. Nicméně, pořád se dají občas najít dokonce nabíječky zdarma, třeba v obchodních centrech.

Pravdou ale zůstává, že s elektromobilem si musíme zvyknout na trochu jiný styl jízdy. Mít puštěnou klimatizaci naplno je někdy trochu rozmařilé – není tu motor, který by ji roztáčel. Všechny systémy auta berou energii ze stejných baterií jako motor. A tak je občas nutné se zamyslet, kde je vlastě elektřiny potřeba více. Když pak dojezd povážlivě klesá, rozhodně se vyplatí vypnout, co jen jde.

elektromobil

Nejoblíbenější značky elektromobilů

Když se řekne elektromobil, možná si jako první představíme Teslu, továrnu vizionáře Elona Muska, ale…

[youtube ZS8MslrkXEw]

1.) Tesla Model 3

Na špičku se elektromobil Tesla dostal až díky začátku loňských dodávek Modelu 3. Za rok se ho prodalo skoro 100 tisíc kusů, což Teslu katapultovalo na špičku žebříčku.

[youtube WX8kh2ZBi60]

2.) Nissan Leaf

Dlouhodobě se v popředí žebříčku nejprodávanějších elektromobilů drží Nissan Leaf. Ale velmi dobře se prodávají i elektromobily německých automobilek.

[youtube Hr6ubYzu-aA]

3.) BMW i3

Do trojice nejprodávanějších aut u nás se velmi usilovně tlačí BMW se svým i3. To je elektromobil, který zaujme nejen neotřelým vzhledem, ale i tím, že je z velké části vyroben z recyklovaných materiálů. Přitom dojezd je u něj uváděn až 300 kilometrů.

[youtube D2O-rsg3FJk]

4.) Volkswagen e-Golf

Právě zvýšený dojezd pomohl přitáhnout pozornost také k elektromobilu značky Volkswagen. e-Golf totiž v nové verzi také překročil hranici 300 km dojezdu a to je více než dostatečné – ostatně ruku na srdce, jak často jezdíme delší trasy nebo kolikrát za rok ujedeme více než 300 km za den?

[youtube 0TMutxumrUg]

5.) Renault Zoe

Skokanem roku byl ale za první čtvrtletí 2020 Renault Zoe, francouzské značce dalo přednost přes 15 procent všech nových majitelů elektromobilu.

elektromobily

Nejprodávanější elektromobily v roce 2019

  • Tesla Model 3 – 95 247 kusů
  • Renault Zoe – 47 408 kusů
  • Nissan LEAF – 33 155 kusů
  • BMW i3 – 32 828
  • Volkswagen e-Golf – 28 710 kusů
  • Hyundai Kona Electric – 22 667 kusů

[youtube W2qslnh2Fiw]

Škoda Citigo iV a další elektromobily od Škodovky

Ani Škoda Auto nemohla zůstat dlouho pozadu, elektromobily jsou dnes prostě trendem. První a zatím jediný čistý elektromobil Škoda je malinký Citigo iV, což je ideální auto do města. Má dojezd přes 250 kilometrů, což pro většinu cest do práce, na nákup a zpět bohatě vystačí. Navíc má tenhle elektromobil podporu rychlého nabíjení, a protože ve většině nákupních center již dnes najdeme nabíječku, stačí auto připojit během nakupování. A máme vyhráno.

Další variantou pro fanoušky značky Škoda je hybridní verze Škody Superb. Ta v sobě kombinuje benzínový motor 1,4 TSI a elektromotor s výkonem 85 kW. V čistě elektrickém režimu zvládne až 62 km, což znamená, že většinu popojíždění ve městě máme skoro zadarmo. Brzy ale přibudou do nabídky Škoda Auto také hybridní verze dalších modelů. Již během letošního roku se dočkáme také částečně elektrické Octavie. Ta ujede bez benzínového motoru až 55 km.

Tip! Rozhodli jste se, že elektromobil je pro vás tím pravým? Nezapomeňte vašemu čtyřkolovému miláčku zajistit povinné ručení. To nejvýhodnější najdete online a zelenou kartu obdržíte okamžitě emailem.

Najděte nejvýhodnější povinné ručení

[youtube pQiT2U5E9tI]

Nejpopulárnější elektromobily značky Tesla

Ať si říká, kdo chce, co chce, synonymem pro elektromobil je prostě Tesla. Tahle zvláštní malá automobilka se sice neustále potácí ve finančních těžkostech a na jejich vozy čekají zákazníci dlouhé měsíce. Ale i tak je milují.

Tesla totiž jako první ukázala, že elektromobil není jen nějaké řešení z nouze, ale skutečné auto. Elektromobil Tesla Model 1 působil svého času jako zjevení – velmi elegantní, nadupaný technologiemi a navíc i pořádně rychlá. Tohle, že může být elektromobil? Cena téhle luxusní limuzíny byla ale poměrně vysoká, a tak nemohla dosáhnout na špičky žebříčku. Ty dobyla až s Modelem 3. Je sice o něco menší, ale pořád má všechno, proč mají zákazníci Teslu rádi.

elektromobil

Kde pořídit elektromobil?

Většina z nás chodí kupovat auto ke specializovaným prodejcům jednotlivých značek. Jenže s elektromobily je to trochu jinak. Samozřejmě, že je najdeme obvykle v nabídce autosalónů. Pokud jsme u nějakého toho prodejce naší oblíbení značky nakupovali nové vozy pravidelně, asi tam zajdeme i pro elektromobil.

Ale tato auta můžeme klidně koupit i přes internet, ostatně elektromobily Tesla ani jinak objednat nejdou. U nás má elektromobily v nabídce například prodejce Alza.cz. Stejně tak ale nabízí elektromobily také dodavatelé energií, ti mají výhodu, že k nim mohou doplnit i nějaký ten balíček nabíjení. Můžeme tedy říct, že elektromobily změní automobilový svět od základů – nejen pokud jde o druh pohonu, ale také o způsob nákupu nových aut.