Nejlevnější jízdenky na vlak a autobus [aktualni-rok]: Jak ušetřit na jízdném?

levné jízdenky

[obsahova-navigace]

Pokud pravidelně navštěvujete své rodiče, žijící v jiném městě, zřejmě jste už na vlastní kůži vyzkoušeli, jak se cestovní náklady umí prodražit. Anebo hůř – pokud jste nuceni každodenně cestovat do zaměstnání do jiného města, váš rozpočet se pořádně prohne. Zmonitorovali jsme české dopravce a odhalili způsoby, jak si pořídit ty nejlevnější jízdenky.

levná jízdenka na vlak

České dráhy: In karta, traťová a skupinová jízdenka

Přestože se cenotvorba největšího českého dopravce může jevit stejně neúprosně jako výpravčí s červenou plácačkou, ve skutečnosti umožňuje mnohá zlevnění.

1.) Sleva až 100% s In kartou ČD

První možností nižší ceny je využití In karty. Ta zaručuje slevu ve výši 25%, 50% či dokonce 100% na jízdné. Aby cestující mohl slevu využívat, musí si In kartu zakoupit. In karta s 25% slevou stojí na 3 měsíce 190 Kč, kartu s 50% slevou lze pořídit na rok za 2990 Kč a cena karty se 100% slevou na rok vyjde na 19 990 Kč.

Podívejte se do přehledné tabulky na všechny varianty slev a programů, které In karta přináší:

In Karta Vhodná pro Sleva ve výši Cena
Prázdná In Karta 100 Kč
Sleva IN 25 Pravidelně cestující do práce nebo školy až 25% na jednosměrné a traťové jízdenky 190 Kč na 3 měsíce, 450 Kč na rok, 990 Kč na 3 roky
Sleva IN 50 Časté cestování kamkoliv až 50% na jednosměrné a traťové jízdenky 2990 Kč na rok, 8490 Kč na 3 roky
Sleva IN 100 Velmi časté cestování kamkoliv 100% – neomezené cestování
ve vlacích 2. třídy
19 990 Kč na rok, 58 990 Kč na 3 roky
Sleva IN Business Firmy a služební cesty zaměstnanců 100% – neomezené cestování
ve vlacích 1. a 2. tř.
10 000 Kč na 3 měsíce, 35 000 Kč na rok
Doplatek do 1. třídy Pohodlné cestování ke každé slevě 250 Kč na týden, 790 Kč na měsíc, 1990 Kč na 3 měsíce, 4990 Kč na rok

Cestující si tedy musí propočítat, zda-li se mu investice vrátí. Dejme tomu, že jezdí dvakrát do měsíce z Prahy do Brna. Jedna nezlevněná cesta vyjde na 245 Kč, když započítáme cesty tam i zpět, za měsíc tedy vydá 980 Kč. Pokud by si pořídil In kartu se slevou 25%, ušetří měsíčně 245 Kč, což za tři měsíce dává 735 Kč. Množství ušetřených peněz je tedy vyšší, než vstupní investice In karty (190 Kč).

Tip! In karta se hodí i na výhodné jízdné do zahraničí! S aplikacemi IN 25, IN 50 a IN 100 máte vždy garantovanou slevu 15%. K cestě si ovšem nezapomeňte pořídit cestovní pojištění! To si můžete pořídit online už od 7 Kč na den:

Najděte nejlevnější cestovní pojištění

2.) Traťová jízdenka ČD

Traťové jízdenky ČD platí na předem vybrané trati, tzn. jsou vhodné pro každodenní dojíždění do práce nebo školy. Pro získání nejlevnější jízdenky lze navíc traťové jízdenky kombinovat se slevami na vaší In Kartě.

V tabulce přinášíme porovnání částek, které byste zaplatili za regulérní jízdné při dojíždění do zaměstnání 20 krát měsíčně (5 krát týdně) bez jakékoliv slevy a s traťovou jízdenkou.

Trasa Příklad Cena s traťovou jízdenkou Cena beze slev
Jihlava – Třebíč 40 jízd za měsíc, 2. třída 1960 Kč 2800 Kč
Kutná Hora – Praha hl.n. 120 jízd za 3 měsíce, 2. třída 8510 Kč 13 800 Kč
Kutná Hora – Praha hl.n. 120 jízd za 3 měsíce, 1. třída 10 212 Kč 17 400 Kč

 

3.) Skupinová jízdenka ČD

Rádi cestujete ve skupině? Pokud vás není jako členů burčákového pochodu, v malém množství si přes skupinovou jízdenku nepomůžete. Pokud cestujete ve dvou, třech, až pěti, s cenou to ani nehne a na levnější jízdenku tedy nepořídíte. Zvýhodnění se projeví až u šesti osob, a to pouze o pár korun.

levné jízdenky regiojet

Regiojet: Kreditovka a slevy až 75%

Kdo chce svou cestu povýšit na pohodlnější úroveň, může zvolit žluté spoje firmy Regiojet.

1.) Nejlevnější jízdenky při rezervaci v pravý čas

Cestování s tímto dopravcem nabízí více možností, jak ulovit nižší cenu. Prvním způsobem je rezervace málo vytížených spojů. Regiojet poskytuje nižší cenu na ty spoje, které nejsou příliš vytížené – tudíž pokud cestujete třeba v 5:48, můžete jet až o 50 Kč levněji než v 10 hodin. Ovšem komu by se chtělo kvůli pár korunám tak brzy vstávat, že?

S cenou můžete hnout i díky tomu, že svoji cestu zarezervujete v předstihu. Jízdenky, rezervované tři týdny dopředu, můžou vyjít i o stovku levněji než rezervace, vytvořená na poslední chvíli. V akčním tarifu SPECIAL pro cesty do evropských měst autobusem pak můžete ušetřit až 60%.

2.) Cestování Low Cost vagony

Co se týče autobusu, tak tam si jednotlivé cenové kategorie moc navolit nemůžete. Ovšem pokud chcete levné jízdenky na vlak, můžete zvolit cestu ve vagonech Low Cost, ve kterých zaplatíte až o polovinu levnější jízdné.

3.) Kreditová jízdenka od Regiojetu

Regiojet má rovněž cenové zvýhodnění, a to díky Kreditové jízdence. Její pořízení je na rozdíl od Českých drah zdarma. Cestující automaticky nakupuje nejlevnější vnitrostátní jízdenky v Čechách, na Slovensku a na vybraných mezinárodních spojích. Podmínkou je nabít si na Kreditovou jízdenku minimálně 300 Kč, přičemž z těchto peněz si cestující platí jednotlivé jízdy.

Další výhody, které kreditová jízdenka přináší je možnost její uplatnění jak při nákupu vlakové, tak autobusové jízdenky a její přenositelnost. S jednou „kreditovkou“ tak můžete nakoupit nejlevnější jízdenky i pro celou rodinu.

4.) Cesty po ČR pro studenty, děti a seniory se 75% slevou

Tuto slevu můžete uplatnit na všech vnitrostátních i mezinárodních spojích. Projděte si podmínky, které musíte splňovat, abyste nejlevnější jízdenku získali:

Kdo jste? Co potřebujete? Kde sleva platí?
Dítě nebo mládež 6 – 17 let 6 – 14 let: prohlášení, že jste mladší 15ti let, 15 – 17 let: občanský průkaz nebo pas vlakové spoje kategorie RJ (třídy Low cost, Standard a Relax), kategorie R (třídy Standard 2. tř. a Low cost 2. tř.)
Student 18 – 25 let ISIC nebo žákovský průkaz ČR vlakové spoje kategorie RJ (třídy Low cost, Standard a Relax), kategorie R (třídy Standard 2. tř. a Low cost 2. tř.)
Senior nad 65 let občanský průkaz nebo pas vlakové spoje kategorie RJ (třídy Low cost, Standard a Relax), kategorie R (třídy Standard 2. tř. a Low cost 2. tř.)

jízda autobusem

Flixbus: dynamická tvorba cen

Jezdíte nepravidelně a nechcete se u dopravců vázat věrnostními kartami? V tom případě vám bude vyhovovat německý dopravce Flixbus. Zatímco cenotvorba Regiojetu je založena na mírně dynamickém principu, ceny u Flixbusu se strmě pohybují nahoru a dolů podle toho, jak jsou dané spoje obsazeny. Například za cestu z Prahy do Ostravy můžete dát v ten samý den 328 Kč, anebo klidně i 139 Kč v závislosti na tom, jaký spoj si vyberete a jak bude v daný den obsazen.

Nevýhodu představují častá zpoždění. Zvláště na delších trasách se mnohdy stává, že řidič nepřijede včas, což potvrzují mnohé negativní recenze uživatelů těchto zelených spojů.

Tip! Abyste ještě více ušetřili, pořiďte si jízdenky od Flixbusu přes cashback, kde aktuálně dostanete 5% z každého nákupu zpět.

Přejděte na cashback