8 jednoduchých tipů, jak ušetřit v domácnosti tisíce korun

jak ušetřit

[obsahova-navigace]

Necháváte mobil nabíjet přes noc? Nikdy nevypínáte notebook? Nebo si čistíte zuby pod tekoucí vodou? Podívejte se na kolik vás tyto a další zlozvyky ročně vyjdou a nechte se inspirovat tipy, jak ušetřit v domácnosti tisíce korun.

stand by režim

Jak ušetřit za snad-by režimy až 1500 Kč?

I když jsou spotřebiče, jako televize, DVD, set-top box či počítač, vypnuté ve stand by režimu, stále spotřebovávají elektřinu. Spotřeba všech těchto zařízení vyjde ročně i na 1 500 Kč. Ideální je mít všechny spotřebiče přivedené do jedné zásuvky, kterou lze jedním tlačítkem vypnout a tím pohodlně zamezit zbytečné spotřebě elektřiny.
 
jak ušetřit za elektřinu

Jak ušetřit až 10 000 Kč za elektřinu?

Průměrná česká domácnost přeplácí za elektřinu okolo 10 000 Kč ročně. Možná mezi ně patříte i právě vy. Ověřte si ceny v kalkulačce elektřiny a zjistě, jestli můžete ušetřit.
 

Kalkulačka elektřiny:

Spočítejte úsporu
 
nabíječky telefonů

Jak ušetřit za nabíjení mobilů a notebooků?

 
Dalšími velkými žrouty energie jsou nabíječky notebooků či mobilních telefonů. Pokud nabíječku máte trvale v zásuvce, aniž byste zařízení nabíjeli, spotřebují paradoxně až desetkrát více energie, než kolik je potřeba na samotné nabíjení přístroje. Nabíjejte tedy své přístroje po dobu nezbytně nutnou, poznáte to na ročním vyúčtování za elektřinu a ušetříte nemalé peníze.
 
neodmrazená lednice

Jak ušetřit správnou péčí o ledničku?

Lednička spotřebovává více energie, když se jí často otevírají dvířka nebo je umístěná blízko zdroje tepla. Často ji lidé mají umístěnou u sporáku, což je špatně, protože každý stupeň v okolí navíc zvyšuje spotřebu chladničky přibližně o čtyři procenta. Důležité je i pravidelné odmrazování. Námraza vyšší než tři milimetry totiž zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 procent.
 
jak ušetřit

Jak ušetřit za nákupy až 50 %?

Stačí nakupovat chytře a za běžné nákupy v online obchodech ušetřit až 50%. Jak na to?
 
  • Zdarma se zaregistrujte do cashbacku – je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Výše cashbacků se v různých obchodech liší a mění se podle aktuální situace. Typicky v ní můžete dosáhnout až na 50 %.
  • Nakupte ve svém oblíbeném eshopu přes link v cashbacku
  • Obdržte peníze zpět za nákupy – ty jsou připsané na váš cashbackový účet cca měsíc po nákupu.

Nejoblíbenější obchody na cashbacku právě teď jsou:

* AliExpress.com – nákupy čehokoliv za velmi nízké ceny
* DrMax.cz – online lékárna
* AboutYou.cz – dámská, pánská a dětská móda s doručením zdarma
* KnihyDobrovsky.cz – klasické i audio knihy, společenské hry, aj.
* Notino.cz – parfémy a kosmetika za bezkonkurenční ceny

vaření na sporáku

Jak ušetřit v domácnosti při vaření?

Nejlevnější vaření je za využití zemního plynu. Na druhém místě je pak indukce, která je o 50 procent úspornější než sklo-keramická deska nebo elektrické plotýnky. Indukce totiž neohřívá sebe a potom hrnec, ale rovnou hrnec.
 
plynový sporák

Jak ušetřit za plyn přes 7000 Kč?

Máte doma plynový sporák, který je úspornější než indukční nebo sklokeramická deska? Pokud chcete ušetřit i za plyn, stačí si překontrolovat, jestli máte toho správného dodavatele. Průměrná česká domácnost si změnou dodavatele zlevní roční vyúčtování plynu o více než 7000 Kč. 
 

Zjistěte, jestli můžete na plynu ušetřit jednoduchým porovnáním:

Porovnej dodavatele plynu
 
čištění zubů

Jak ušetřit při čištění zubů 1700 korun?

Chyby se dělají i při denní hygieně. Z výzkumu společnosti Henkel vyplynulo, že každý čtvrtý Čech při čištění zubů nezavírá kohoutek s tekoucí vodu, což může vyjít ročně i na 1700 korun.
 

Doufáme, že vám naše tipy, jak ušetřit v domácnosti, pomohly vnést nové světlo do rodinného rozpočtu. Dál by se vám ještě mohlo hodit:

* 15 tipů, jak ušetřit za topení
* Největší žrouti elektřiny
* Vánoční dárky do 150 Kč! 8 tipů na extrémně levné věci