4 snadné tipy, jak zútulnit domov

útulná ložnice

[obsahova-navigace]

Zima je časem, kdy jste doma více než předtím. I proto byste si měli udělat svůj domov hezkým a útulným. Potom bude každý návrat z chladné a temné zimy na hřejivé a přívětivé místo něčím, na co se budete těšit každý den. Netušíte ale, kde vůbec začít? Nebojte, s námi nemusíte být interiérovým designerem! Tyto 4 ipy, jak zútulnit domov zvládne každý.

interiérový design

Jak zútulnit domov přírodními materiály?

Letošní léto přálo zejména přírodním materiálům – a to nejen, co se týče nábytku, ale i dekorací. Za nejoblíbenější prvky tohoto léta patřil zejména ratan, ale i tropické motivy, které z vašeho domova udělají exotickou dovolenou během okamžiku. Zůstaňte u přírodních materiálů i v zimě. Za ideální považujeme například:

  • tkané koberce
  • ratanové koše i nábytek
  • dřevěný nábytek

Obzvlášť u ručně opracovaného dřeva vynikne ta pravá přirozenost a charakter daného materiálu. Nemluvě o tom, že nábytek ze dřeva vám vydrží i několik desítek let.

Tip! Skvělé kousky, které vám pomohou zútulnit váš byt či dům pořídíte i přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashback na nábytek a bytové doplňky teď najdete v obchodech jako jsou:

* 4home.cz – 4 % z nákupu zpět
* Sconto.cz – 2,5 % z nákupu zpět
* Decodoma.cz – až 5 % z nákupu zpět

pokojové rostliny

Bez pokojových rostlin se neobejdete

Když zmíněný ratanový nebo dřevěný nábytek doplníte o pokojové rostliny, nemůže váš obývací pokoj vypadat jinak než útulně. Že vám doposavaď každá pokojovka vydržela jen pár dní nebo týdnů? Zkuste si vybrat takovou, která přežije i toto nejhoršího majitele! Patří mezi ně například:

  • Aloe vera
  • Dračinec pruhovaný (bambus)
  • Bokarnea tlustokmenná (sloní noha)
  • Fíkus
  • Filodendron (popínavka)

Doporučení odborníka: Když se soustředíte na to, jak zútulnit domov rostlinami, vždy vybírejte ty v květináči nebo čerstvě řezané. Suché květiny podle feng-shui vytváří negativní energii a symbolizují stagnaci. Tedy opak toho, čeho chcete dosáhnout.

barvy v bytě

Správné barvy pomohou zútulnit domov

Každý ví, že barvy mají velký vliv na lidskou psychiku. I proto je důležité, aby byl váš interiér zařízen ve vhodných barvách a jejich tónech.

  • levandule – Pokud chcete být více klidní, dobře vám poslouží barva v levandulovém odstínu. Hřejivě pak může vypadat také hnědá barva.
  • výrazné barvy – Pokud chcete být trochu odvážnější, doporučujeme vám pohrát si i s výraznějšími barvami, jako je například žlutá či hořčicová na textiliích. Méně výrazné barvy pak můžete použít na podklad, ty výrazné u doplňků.
  • textura – Kromě barev si však můžete pohrát také s texturou. Namísto klasických jednobarevných polštářků můžete sáhnout po nějakém, který je více zdobený. Co se textilií týče, nikdy s nimi nešetřete. Jsou to právě ony, které vašemu bydlení dodají na pocitu klidu a pohody. Útulnější domov může být tak jen otázkou stylingu.

Tip! V případě, že plánujete větší rekonstrukci domu nebo bytu a chcete si na ni půjčit, doporučujeme, abyste si nejdříve srovnali nabídky jednotlivých bank:

Porovnej nabídky bank

interiérový design

Vsaďte na příjemné vůně

Chcete se cítit opravdu spokojeně a uvolněně? Pak zaútočte i na vás dalším smysl, kterým je čich. Do voňavého domova se vám bude vstupovat snáze než někam, kde to doslova páchne. Využít můžete nejen:

  • vonné svíčky
  • aromalampičky
  • vonné tyčinky
  • difuzéry

Hezky to u vás bude vonět i ve chvíli, kdy budete péct vánoční cukroví. Skořice, vanilka, ale i další vánoční vůně dodají vašemu domovu na pravé pohodě. Máte své vlastní zaručené tipy, jak zútulnit domov? Neváhejte se o ně s námi podělit dole v komentářích.

Ještě by se mohlo hodit… Způsobů, jak zútulnit domov, je hodně. Mohou vám k tomu dopomoci i naši další průvodci moderním bydlením:

* Venkovský styl bydlení, který vykouzlí klid na duši
* Kolik stojí rekonstrukce koupelny a na co si dát pozor?
* Zařizování bytu nebo domu: Podívejte se na nejčastější chyby!