Co je to Kontokorent a jaké výhody přináší?

kontokorent

[obsahova-navigace]

Pokud o úvěru uvažujete, zjistěte s námi, co je to kontokorent a jaké výhody kontokorent může mít. Nezapomněli jsme ani na srovnání kontokorentních účtů u České spořitelny, ČSOB a dalších bank. Podívejte se na přehled výhod a nevýhod, které přináší.

kontokorent

Co je to kontokorent?

Kontokorent představuje dodatečnou finanční rezervu k vašemu běžnému účtu. Jedná se tedy o doplněk k běžnému účtu, který si můžete sjednat, ale také nemusíte. Kromě výrazu kontokorent se můžete potkat také s pojmem “kontokorentní úvěr”.

kontokorent

Jak funguje kontokorent?

Se sjednaným kontokorentem můžete čerpat peníze z běžného účtu i v případě, že už na něm nemáte potřebné vlastní prostředky. Peníze z kontokorentu jsou kdykoliv k dispozici a zajistí vaše platby, kdyby vám třeba před výplatou nevycházely peníze.

V hledání odpovědi na otázku, co je to kontokorent, musí také zaznít, že se jedná o předem schválený debet, a tedy že na běžném účtu můžete jít do mínusu. Výhodou je, že do mínusu můžete jít na svém účtu opakovaně, a to až do výše bankou schválené částky. Při sjednávání kontokorentu se potkáte s výrazem “úvěrový limit”, tj. maximální částka, kterou může klient banky maximálně čerpat.

Obecně platí, že se rovná dvojnásobku až trojnásobku příjmu. Nabídky jednotlivých bank se ale výrazně liší. Zatímco Česká spořitelna nabízí kontokorent od 1 000 Kč do 100 000 Kč, Fio začíná až částkou 5 000 Kč, ale horní limit je 3 000 000 Kč.

kontokorent

Jaké má kontokorent výhody?

Jeho hlavní výhodou je rychlost, s jakou můžete penězi disponovat. Kontokorentní limit je již předschválený a vy tak dále operujete s prostředky z kontokorentu jako s klasickými penězi. Pro podnikatele se jedná o nespornou výhodu při krátkodobém výpadku provozní hotovosti.

Pokud jste na účtu v plusu, nebude vás schválení a vedení kontokorentu u většiny bank po celou dobu nic stát. Ve chvíli, kdy kontokorent využijete, počítejte s tím, že se poplatky už objeví. Především se ale předem seznamte s úrokovými sazbami, které se při čerpání kontokorentního úvěru účtují (obvykle je najdete v části co je to kontokorent). Klidně mohou dosahovat až 20 %. Stačí i jeden den a poplatkům se nevyhnete. A nejde o zanedbatelné položky.

Vybrané banky a jejich poplatky související s kontokorentem:

Banka Produkt Úroková sazba (p.a.) Poplatky vztahující se k úvěru
Fio banka Tarif 1 (pro dlouhodobější čerpání) 8,3 % 4 % z úvěrového rámce (min. 100 Kč)
Fio banka Tarif 2 (občasné čerpání) 14,3 % 1 % z úvěrového rámce (min. 100 Kč)
Fio banka Tarif 3 (pro výjimečné čerpání) 18,9 % zdarma
Česká spořitelna Kontokorent 18,9 % 25 Kč měsíčně u Základního účtu, jinak je v ceně sporožirového účtu
ČSOB Kontokorent 18,9 % zdarma
Komerční banka Kontokorent 19,99 % zdarma
Equa bank Kontokorent 16,9 % 1 % z vyčerpané částky ke konci měsíce
Raiffeisenbank Kontokorent 21,9 % zdarma

Vypůjčené finanční prostředky musíte bance ve sjednaném termínu splatit. Nečekají vás ale žádné pravidelné měsíční splátky. Kontokorent se splácí automaticky tím, že vám na účet přijdou peníze. Fakticky tak je možné fungovat i několik měsíců v mínusu a stále platit povinné platby např. za energie. Kontokorent je možné využívat opakovaně, a to až do sjednaného limitu. Jednou za 12 měsíců však máte povinnost být na svém účtu v plusu a tím kontokorent splatit.

Při nedodržení lhůty ke splacení kontokorentního úvěru vás čeká ještě za kontokorent úrok z prodlení.

Tip! Zajímá vás, jaké další výhody jednotlivé banky přináší? Vyzkoušejte porovnávač běžných účtů – dozvíte se v něm více nejen o kontokorentu. 
Porovnej běžné účty

kontokorent

Jak si založit kontokorent?

Před schválením kontokorentu vás bude čekat ale prověřování vašich příjmů a úvěrové historie. Je potřeba zajistit, abyste měli pravidelný měsíční příjem, neměli pohledávky vůči státu, nesmíte mít ani negativní záznam v bankovních registrech.

Kontokorent je produkt nabízený k účtu, je tedy možné využívat ho až po založení účtu u dané banky. Je také možné ihned zřídit kontokorent při založení účtu? Ano, pokud klient chce zřídit kontokorent, prochází schvalovacím procesem přímo v bance a bude mít bezprostředně po založení běžného účtu přístup i ke kontokorentu jako např. u UniCredit Bank. Ale i u dalších bank je to běžná praxe.

U většiny bank stačí na pobočku přinést vyplněný a zaměstnavatelem potvrzený formulář o potvrzení příjmu (formulář bývá na stránkách vybrané banky v části co je to kontokorent). I studenti, kteří žádají o kontokorent při založení účtu, budou mít svou žádost ihned schválenou. Stačí předložit potvrzení o prezenčním studiu a občanský průkaz. Např. u Fio je tato možnost pro studenty druhého a vyššího ročníku vysoké školy, kontokorent je 10 000 Kč.

Ještě by se vám mohly hodit… naši další průvodci finančním světem:

* Nejoblíbenější typy půjček na internetu
* Jak získat peníze z nákupu zpět?
* Co je zlatá karta a jaké výhody přináší?