Porovnání podílových fondů

podílové fondy

[obsahova-navigace]

Pokud zvažujete investovat své finance, pak jste jistě už slyšeli o podílových fondech? Připravili jsme pro vás informace o tom, jak fungují, jakým způsobem do nich investovat, a jaké jsou jejich výhody.

podílové fondy

Co jsou podílové fondy?

Podílový fond je způsob investičního spoření realizovaný investiční společností. Jedná se o souhrn mnoha finančních aktiv v různých firmách či dokonce státech. V jednoduchost lze říci, že sdružení mnoha malých investorů, kteří dohromady složilo větší částku, nakoupilo prostřednictvím investiční společnosti cenné papíry, akcie či dluhopisy do společného fondu. Samotný investor tak má svůj podíl určený na základě výše své investice.

Vzhledem k výši své investice nemusí tedy někdy vlastnit ani celou akcii nebo dluhopis, ale třeba jen jejich část. Investiční společnost sdružuje finance investorů, za ně nakupuje finanční aktiva a spravuje jejich růst. Mnoho investičních společností vám umožní, abyste si vybrali podílové fondy, do kterých byste přednostně chtěli své finance směřovat. K nejlepšímu směřování vašeho portfolia je dobré využít různá srovnání podílových fondů nebo rady odborného poradce.

Tip! Zajímá vás, do čeho je aktuálně nejvýhodnější investovat? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač investic:
Najděte nejvýhodnější investice

podílové fondy

Kdo spravuje podílové fondy?

Podílové fondy spravují investiční společnosti nebo banky. Pokud chcete investovat a netrávit nad tím mnoho času, je nejlepší svěřit své finance profesionálním společnostem. Každá společnost má své specialisty a analytiky, kteří vybírají ty nejlepší fondy, do kterých právě investují a prodávají ty, co příliš nevynáší nebo dokonce upadají.

Chcete-li investovat do podílových fondů, stanete se tedy spolupodílníkem vámi vybrané investiční společnosti. Než se definitivně rozhodnete pro konkrétní investiční společnost, podívejte se na srovnání podílových fondů. Je často doporučované mít své finance ve více investičních společnostech a tak i fondech, pokud by vaše investice začaly propadat.

Investiční společnost si za správu vašeho portfolia účtuje určité poplatky. Jedná se o poplatky za vstup, správu nebo výstup z fondu a vždy záleží na dané společnosti. Je tedy i pro danou společnost výhodné, aby vaše portfolio rostlo.

Mějte však na paměti, že vysoce výkonné fondy sebou nesou také mnohem větší pravděpodobnost kolísavosti výnosu, a tedy i vyšší rizikovost ztráty.

podílové fondy

Podílové fondy: Velké srovnání

Ve chvíli, kdy si zvolíte svou investiční společnost, tak vám bude nabídnuto určité portfolio, do kterého byste mohli své finance vkládat. Doufáme, že vám při rozhodování pomůže i naše srovnání podílových fondů. Existují různé typy fondů: nemovitostní, dluhopisový, akciový, v peněžním sektoru, nebo různé smíšené. Vybrali jsme pro vás několik nejznámějších.

Název fondu Typ fondu Výkonnost 1 rok % Výkonnost 5 let %
Generali fond konzervativní Dluhopisový 0,96 3,91
Conseq Invest Dynamický Fond fondů 3,69 15,06
Conseq Invest Realitní Nemovitostní 4,58 21,78
Erste WWF Stock Umwelt VT – Erste Asset Management Akciový 77,1 144,5
Aberdeen Asset Management Akciový 26,1 49,5
Akciový Mix FF – Erste Asset Management, pobočka Česká republika Smíšený/Balancovaný fond 4,9 21,5
UL Dynamicky – Erste AM ČR Smíšený/Balancovaný fond 5,5 19,5
Vyvážený fond fondů ČP INVEST – ČP INVEST Smíšený/Balancovaný fond 3,8 15,5
YOU INVEST solid VT – Erste AM ČR Smíšený/Balancovaný fond 2,6 5,9

Tip! Pro vždy aktualizovaná čísla vyzkoušejte investiční kalkulačku:
Investiční kalkulačka

prodej cenných papírů

Kdy prodat podílové fondy?

Pokud pravidelně provádíte srovnání podílových fondů, zjistíte, že některé nevynáší tak dobře jako jiné a měli byste změnit strategii. Můžete nechat svou investiční firmu, aby prodala vaše podílové fondy a následně nakoupila jiné, výhodnější. Pokud již v investování nebudete chtít pokračovat, můžete finance své podílové fondy vybrat. Obecně je nejlepší prodávat podílové fondy na začátku předpokládaného dlouhodobého poklesu jejich výnosnosti.

Uvedené informace nepředstavují poradenství, investiční doporučení ani analýzu investiční příležitosti, budoucí. Pokud se rozhodnete investovat do podílových fondů, doporučujeme vyhledat poradenství finančního specialisty.