Kde koupit rakouskou dálniční známku

rakousko

[obsahova-navigace]

Pokud si dálniční známku nepořídíte, může vám hrozit pokuta na místě ve výši minimálně 120 eur, nezaplacené pokuty se mohou vyšplhat na 300 eur až 3 000 eur. Dálniční známku do Rakouska si můžete pořídit už před cestou v České republice. Pro osobní auta je k dispozici jak klasická nalepovací dálniční známka, tak také elektronická dálniční známka.

rakousko v zimě

Kde si můžete koupit klasickou nalepovací známku do Rakouska?

Klasickou nalepovací dálniční známku můžete koupit na benzinkách poblíž rakouských hranic, označených směnárnách nebo na pobočkách ÚAMK (v Plzni, Českých Budějovicích, Pardubicích, Hradci Králové, Brně a Ostravě, v Praze na recepci sídla ÚAMK, Na Strži 9). Prodej v centrále ÚAMK funguje non stop.

V Rakousku si můžete nalepovací dálniční známku pořídit na benzinkách. Skrývá se pod označením “Vignette” případně “Autobahnvignette”. Známka se lepí na čelní sklo doprostřed (pod vnitřní zpětné zrcátko nebo do levého horního rohu).

Tip! Na pobyt v Rakousku se nezapomeňte pojistit. Cestovní pojištění seženete online už od 7 Kč na den! 

Najděte nejlevnější pojištění

rakouská silnice

Elektronická dálniční známka do Rakouska

Ještě jednodušší je nákup elektronické dálniční známky. E-shop s elektronickými známkami je i v češtině. Stačí zadat délku platnosti, SPZ a zaplatit kartou. Nákup elektronické známky je však potřeba zařídit v předstihu. Kupon začne platit až 18 dní po zakoupení známky. Je to kvůli ochraně spotřebitele, který má nárok na odstoupení do 14 dnů.

rakouská dálnice

Kolik stojí rakouská dálniční známka?

Dálniční známky jsou ve variantě na 10 dní, 2 měsíce nebo 1 rok. Roční kupon má platnost do 31.1. následujícího roku. Cena dálniční známky na 10 dnů je 9,50 eur. Dvouměsíční známku pořídíte za 27,80 eur a roční dálniční známka je za 92,50 eur.

V Rakousku jsou však zpoplatněné nejen dálniční úseky, ale samostatně se jednorázovým poplatkem platí i průjezdy za alpské tunely a horské cesty (např. Brennerský průsmyk).

Tip! Do Rakouska se vám budou ještě hodit… naši další průvodci:

* Povinná výbava auta v Rakousku
* 10 nejkrásnějších jezer v Rakousku