Půjčka na splátky bez registru

bankovky

[obsahova-navigace]

Do registrů nahlížejí, ale i zapisují např. banky, státní instituce, leasingové společnosti či nebankovní úvěrové společnosti. Informace z něj čerpají i telefonní operátoři nebo dodavatelé energií.

půjčka bez registru

Nejdůležitější registry

Mezi nejdůležitější registry patří následující:

BRKI (Bankovní registr klientských informací)

Zde se evidují informace o závazcích a nepovolené debetní zůstatky na běžných účtech u všech občanů s rodným číslem a podnikateleů s IČ. Po čtyřech letech se informace vymazává.

NRKI (Nebankovní registr klientských informací)

Věřitelské (nebankovní) subjekty v něm zjišťují bonitu klienta.

CRÚ (Centrální registr úvěrů)

Provozuje ho Česká národní banka. Rozsahem patří mezi největší systémy evidující dlužníky v ČR. Není omezeno nahlížení jen na informace o vlastní osobě, ale může se nahlížet na jiné osoby či zaměstnavatele.

SOLUS (Sdružení na Ochranu Leasingu a Úvěrů Spotřebitelům)

Představuje sdružení právnických osob, nebankovních institucí, bank, telekomunikačních operátorů, distributorů energie a dalších společností. Eviduje informace o nebonitních klientech (podnikajících osobách s IČ a fyzických osobách), čímž snižuje riziko vzniku problémových pohledávek. Do registru SOLUS se klient dostane tehdy, pokud se zdrží se splátkou o více než 30 dní.

Doporučení odborníka: Zápis v registru nemusí být nutně problém. V registrech jsou evidovány veškeré půjčky. Při správném splácení a zaplacení spíš získáváte na důvěryhodnosti. Negativní zápis ale můžete získat velice snadno – neuhrazením složenky, ale i zpožděním při platbě za elektrickou energii. S tímto zápisem už můžete mít problém získat úvěr.

půjčka bez registru

Co znamená půjčka “bez registru” a jak jí dosáhnout?

Může se jednat o dvě alternativy. První z nich znamená, že se při schvalování půjčky nekontroluje žádný registr dlužníků. Věřitel při hodnocení žádosti nenahlíží do registrů dlužníků a je ochoten půjčit i těm, kteří měli možná v minulosti prohřešky se splácením jiných závazků.

Ve druhém případě sice úvěrová společnost registry dlužníků kontroluje, ale půjčku udělí i přes negativní historii v některém z registrů. Obojí není u nebankovních, ale i bankovních institucí, tak neobvyklé.

Podle Zákona o spotřebitelském úvěru zákon č. 257/2016 Sb. je ovšem věřitel povinen řádně prověřit schopnost klienta splácet úvěr, a pokud jej nezajímají registry, bude se o to více zabývat příjmy žadatele.

Tip! Hledáte nejvýhodnější půjčku bez registru? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač půjček:

Najděte nejvýhodnější půjčku