Vakcína na koronavirus: Online registrace a odpovědi na nejčastější otázky

vakcína na koronavirus

[obsahova-navigace]

Vakcína na koronavirus je jednou z mála nadějí, jak můžeme podle odborníků tuto pandemii zastavit. Stále se však najde spousta těch, kteří očkování odmítají. I proto jsme pro vás sepsali odpovědi na několik nejčastějších otázek, které by vás mohly v souvislosti s tímto onemocněním napadnout. Kdo se může nechat očkovat, pro koho očkování vhodné není a jaké jsou nežádoucí účinky? To vám řekneme v dnešním článku.

vakcína proti koronaviru

Jak funguje vakcína proti viru COVID-19?

Vakcíny obecně fungují způsobem, kdy se připraví imunitní systém člověka tak, aby dokázal rozpoznat konkrétního původce infekčního onemocnění a bránil se mu. Konkrétně u výzkumu vakcín proti onemocnění COVID-19 se vědci zaměřují na vyvolání odpovědi organismu na celý protein nacházející se na povrchu koronaviru, který je jedinečný pro virus způsobující onemocnění COVID-19; ale i jeho část.

Ve chvíli, kdy je daná osoba naočkovaná, dojde při nákaze k vyvolání imunitní odpovědi. Jestliže se naočkovaný člověk virem nakazí, imunitní systém bude schopen virus rozpoznat a bojovat proti němu. Tím bude osoba před onemocněním ochráněna. Už v minulosti se prokázalo, že zavedení vakcinace mělo pozitivní vliv ke snížení nebo vymýcení spousty nemocí – pravé neštovice, záškrt či dětská obrna.

Je jen na vás, zda dáte přednost očkování, kdy budete v pořádku; nebo se budete riziku nákazy vystavovat i nadále. Pokud vás však v rodině onemocní několik, budete v neustálém kolečku dlouhotrvající karantény, která bude mít nemalý vliv na vaše rodinné finance. Pokud se přeci jen dostanete do potíží s penězi, snažte se je řešit s rozumem. O tom, jak neohrozit vztahy v rodině, pokud si půjčíte od ní, jsme pro vás již také psali.

Věděli jste, že… trvalý pokles příjmu z důvodu nemoci kryje životní pojištění?

Najděte nejvýhodnější životní pojištění

Pfizer vakcína

Vakcína na koronavirus – jaké jsou typy?

V současné době jsou proti onemocnění COVID-19 ve vývoji zejména tyto čtyři typy vakcín:

  • Inaktivované nebo živé oslabené virové vakcíny
  • Virové vektorové vakcíny
  • Vakcíny na bázi bílkovin (proteinů)
  • DNA a RNA vakcíny

V České republice se používají vakcíny firem BioNTech, Pfizer a Moderna. Ty patří mezi mRNA vakcíny. Ačkoliv je tato technologie nová, rozhodně není neznámá – jejímu vývoji se vědci věnují již více než 30 let. Jde o technologii, která bývá využívána nejen k přípravě vakcín proti virům (viru chřipky, viru vztekliny a cytomegaloviru), ale i proti některým typům zhoubných nádorů.

Jak mRNA očkování funguje?„mRNA se dá jednoduše popsat jako nosič informace s pokynem pro diferencované buňky svalové, kožní a specializované imunitní buňky (dendritické), aby vyrobily kousek tzv. spike proteinu (neboli S proteinu), který je jedinečný pro SARS-CoV-2. Protože se vyrobí jen část S proteinu, nemůže očkované osobě uškodit, ale i tato malá část S proteinu je schopna vyvolat u očkovaného nejen tvorbu protilátek proti COVID-19, ale indukovat komplexní imunitní odpověď, a tím očkovaného chránit před onemocněním COVID-19. mRNA vakcíny neobsahují živý virus a není tedy žádné riziko, že by u očkované osoby vyvolaly onemocnění, proti kterému se očkuje. mRNA obsažená ve vakcíně nikdy nemůže vstoupit do buněčného jádra a poškodit nebo reagovat s DNA očkované osoby, tedy nemůže měnit nebo upravovat DNA očkovaného,“ uvádí Ministerstvo zdravotnictví České republiky.

očkování proti koronaviru

Kdo, kdy a kde se může přihlásit na očkování?

  • od 15.1.2021 se mohou na očkování proti koronaviru přihlásit osoby starší 80 let
  • od 26.1.2021 je registrace také dostupná všem pracovníkům ve zdravotnictví
  • všechny ostatní detaily jako je webová stránka s možností registrace, informační linka a cena za očkování najdete na informačním letáku Ministerstva zdravotnictví ČR. Zdarma si ho stáhněte ZDE.

měření teploty pistolí

Jak očkování proti koronaviru probíhá?

Pacienti jsou k očkování přihlášení v daném pořadí. Postupně jsou vyzíváni lékařem ke vstupu do ordinace. Ten se jich nejprve zeptá na jejich anamnézu – na všechna závažná i chronická onemocnění, jaké léky užívají, ale i jaké mají alergie. Odpovědi na tyto otázky je vhodné znát. Díky tomu lékaři zjistí, zda nejsou některé z vašich léků v kontraindikaci s vakcínou.

Poté následuje dotaz na pacienta, zda v předchozích 14 dnech neprodělal infekční onemocnění. Dojde ke kontrole tlaku, teploty a pulsu. Poté se přejde k samotné aplikaci očkování.

Po aplikaci očkovací dávky se pacient posadí na půl hodiny do čekárny. Ve chvíli, kdy je vše v pořádku, dostane od lékaře zprávu o tom, že byl naočkovaný. Dále dostane kartičku s datem očkování.

Na druhou dávku očkování se chodí po 21 dnech. Po obou dávkách očkování byste měli být v pořádku, nakazit se však můžete v období mezi dvěma dávkami. Očkování je hrazeno pojišťovnou, proto se nemusíte bát vysoké ceny, ušetříte.

koronavirus 2021

Jak dlouho očkování vydrží?

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) není stále známé, zda vakcíny dokážou poskytnout ochranu proti onemocnění COVID-19 z dlouhodobého hlediska. I když proběhlo úspěšné studijní testování obou vakcín, které jsou v současnosti v Česku používány, se stále neví, jak dlouho dokáže vakcína tělo před nemocí chránit. Lidé, kteří byli během testování naočkovaní, budou následující dva roky sledováni, aby se zjistilo, do jaké míry bude vakcína účinná – a zda bude v dlouhodobém měřítku potřeba přeočkování.

těhotná s maskou

Komu se vakcína na koronavirus nedoporučuje?

Vakcína na koronavirus se nemůže aplikovat lidem, kteří trpí na akutní infekční onemocnění. Dále nemůže být podávána dětem do 16 let, těhotným a kojícím ženám. Dále se očkování nedoporučuje u osob se silnými alergiemi nebo poruchami imunity.

v posteli

Jaké jsou nežádoucí účinky vakcíny?

Stejně jako jakékoliv jiné očkování, i očkování proti koronaviru může mít nežádoucí účinky. Mezi vedlejší účinky po očkování patří nejčastěji bolest svalu v místě aplikace injekce, zvýšená teplota, nevolnost a únava. Tyto vedlejší účinky jsou zaznamenávány v jednotkách procent. Mezi méně časté vedlejší účinky (v setinách promile) patří ty vážnější. Těmi mohou být například autoimunitní reakce v podobě autoprotilátek proti myelinu, v tomto případě bývá zasažena nervová tkáň v různém rozsahu (polyneuropatie).

Ačkoliv je pro spoustu z nás očkování proti koronaviru něčím novým, rozhodně stojí za zvážení, zda by nebylo lepší dát této vakcíně šanci. Pokud vás zajímá více informací o tom, jak vakcína na koronavirus funguje, doporučujeme vám podívat se na zdroje, jako jsou třeba stránky Ministerstva zdravotnictví.