Povinné pojistné a daň z příjmu při prodeji nemovitosti 2021

prodej nemovitosti

[obsahova-navigace]

Prodej nemovitosti je spojen s velkým příjmem. Někdy může být tak velký, že si můžete udělat třeba delší prázdniny a žít ze získaných peněz. Nicméně prodej nemovitosti také zavazuje k určitým povinnostem vůči státu. Tou hlavní je daň z příjmu při prodeji nemovitosti, od které můžete být sice osvobozen, ale pouze v určitých případech. Nicméně z povinným sociálním a zdravotním pojištěním je to zcela jinak, protože prodej nemovitosti nepovažuje zákon za příjem ze závislé činnosti ani z podnikání.

byt v praze

Povinné pojistné a prodej nemovitosti

Na příjem z prodeje nemovitosti se neváže povinnost platit z něj povinné zdravotní a sociální pojištění. Nicméně pokud z takto získaných peněz chcete, či potřebujete, v následujícím období žít, nezapomeňte, že musíte mít srovnán vztah s vaší zdravotní pojišťovnou a správou sociálního zabezpečení. Zároveň je zde povinnost platit povinné zdravotní pojištění alespoň v minimální výši, což je 13,5 % z minimální mzdy.

Pamatujte! Z příjmu z prodeje nemovitosti nelze vypočítat nemocenskou a nezapočítává se ani do důchodu. Řešením je myslet dopředu a průběžně ukládat finance na horší časy. Podívejte se na možnosti jak investovat i na penzijního spoření.

Najděte nejvýhodnější penzijní spoření

zasněžený dům

Co je to časový test?

Při stanovení, zda máte povinnost zaplatit daň z příjmu při prodeji nemovitosti, je jednou z rozhodujících věcí tzv. časový test. Je to pojem ze zákona, který stanovuje lhůty, které když jsou splněny, tak nevzniká povinnost platit tuto daň při prodeji nemovitosti. Konkrétně jde o přezkum toho, jak dlouho jste nemovitost vlastnili, případně jak dlouho jste v ní bydleli.

stěhování

Kdy nemusíte platit daň z příjmu při prodeji nemovitosti

  • Nemovitosti jste vlastnili déle než 5 let – pozor, od 2021 je to 10 let.
  • V nemovitosti jste měli stálé, nikoliv trvalé, bydliště po dobu minimálně 2 let.
  • Při převodu členských práv k družstevnímu bytu musí být lhůta mezi nabytím členských práv a jejich převodem delší než 5 let.
  • Peníze, které získáte prodejem nemovitosti, využijete k dalšímu bydlení – případná daň se platí pouze z rozdílu, pokud by vás nová nemovitost vyšla levněji.
  • Dědictví – zde časový test splnil zůstavitel.

Tip! Spočítejte si, na kolik by vás vyšla hypotéka, pokud byste po prodeji šli do většího a rozdíl cen hradili hypotékou.

Porovnej hypotéky

daň z nemovitosti

Kdy je povinnost tuto daň zaplatit?

Pokud jste nesplnili ani jednu z výše uvedených podmínek, musíte zaplatit daň z příjmu při prodeji nemovitosti. K tomuto příjmu se přihlásíte v daňovém přiznání pro fyzické osoby, které se podává za veškeré příjmy za uplynulý kalendářní rok. Řádný termín přiznání k dani z příjmů je konec března. Prodej nemovitosti se pak zapíše do přílohy číslo 2 a zde také můžete uplatnit náklady, které jste s prodejem měli, ale také jeho původní kupní cenu.

Daň z příjmu při prodeji nemovitosti je povinnost, které se lze ve velkém počtu běžných životních situací vyhnout. Dejte si proto pozor na lhůty, které zákon zkoumá, a které začínají běžet dnem převodu v katastru nemovitostí.