Jak vybrat auto? Co byste rozhodně neměli podcenit?

autosalon

[obsahova-navigace]

Při nákupu automobilu se víc než kdy jindy vyplatí řídit pravidlem dvakrát měř, jednou řež.“ Ceny aut nejsou nejlevnější, a určitě si po koupi nechcete rvát vlasy nad tím, že jste při výběru sáhli vedle. Na co se zaměřit a jak vybrat auto? Pečlivě si promyslete, jaké máte požadavky ještě před tím, než se začnete po novém voze poohlížet.

výběr SUV

Vaše potřeby a výběr auta

Na otázku, které auto je nejlepší, neexistuje jednoznačná odpověď. Pro někoho je ideální mohutné SUV, zatímco jiný si bude lebedit v malém autě. Při výběru auta byste se měli zamyslet na tématy, týkající se počtu osob, které budou v automobilu převáženy, délky a četnosti jednotlivých cest a typu terénu, který budete zdolávat.

Jak vybrat auto podle vašich potřeb – praktické tipy:

1.) Malé nebo velké auto?

Po malých typech automobilů by měli sáhnout jen ti, kteří žijí sami, nebo maximálně v páru a v následujících pěti letech neplánují potomky. Rozdíl mezi pořizovací cenou menších automobilů a vozů běžných velikostí totiž není tak velký, jak by se mohlo zdát. Malé auto rovněž není zárukou nižší spotřeby paliva – řada automobilů nižší střední třídy umí jezdit pod 4 litry na 100 km.

Jedním z mála výhod menších automobilů je jeho snazší parkování. Zvažte, zda vám tato výhoda stojí za určitý stupeň nepohodlí, které malé vozy skýtají.

2.) Benzín nebo diesel?

Pokud budete automobil využívat pro větší vzdálenosti (cesta po dálnicích a cestování mezi městy), je vhodnější volbou dieselový motor. Pokud plánujete autem jezdit spíš na menší vzdálenosti (popojíždění po městě), zauvažujte o autě s benzínovým motorem.

Tip! Pokud se chcete dozvědět více o rozdílech mezi benzinovým a dieselovým motorem, podívejte se na článek Benzín vs nafta: Jaké jsou výhody a nevýhody benzinových a dieselových motorů?

3.) Přední nebo zadní náhon?

Milovníci adrenalinu si jízdu více užijí v automobilu se zadním náhonem. Umožňuje totiž rychlejší rozjezd a lepší ovladatelnost vozu. Přední náhon je zase vhodný pro řidiče, kteří preferují stabilitu na mokré nebo zasněžené vozovce a menší hlučnost uvnitř automobilu

4.) Jak vybrat auto podle barvy?

Barvu automobilu můžete zvolit na základě několika kritérií. Kromě vašich osobních estetických preferencí se můžete rozhodovat například podle bezpečnosti.

Nejkontrastnější je bílá karoserie, která je na vozovce nejsnadněji zpozorovatelná a tudíž je považována za nejbezpečnější. Její nevýhodou je však nutnost častějšího mytí (je na ní vidět každá nečistota). Na černých autech jsou zase vidět nečistoty v podobě prachu a pylu.

Zajímavá je i volba barvy v souvislosti s budoucím vývojem ceny (za kolik se vám automobil podaří v budoucnu prodat). Největší cenový pokles je patrný u zlatavých odstínů.

Tip! Po zakoupení vozu budete zřejmě zjišťovat otázku povinného ručení. Věděli jste, že porovnáním cen můžete v tomto roce ušetřit přes 50 %?

Povinné ručení od 1950 Kč

autosalon

Jak vybrat značku auta?

Sáhnout po české srdcovce značky Škoda, pořídit si nějaký asijský model, nebo zvolit něco naprosto jiného? Pro řadu řidičů je volba značky záležitostí emocí a předchozích zkušeností s určitým typem automobilu. Kromě těchto kritérií byste se také měli zaměřit na reference uživatelů, nákladnost oprav (cena náhradních dílů této značky) a také to, za kolik se vám podaří vaše auto v budoucnu prodat.

Zůstatková cena automobilů se odvíjí nejen od míry jejich opotřebení, ale také od konkrétní značky. Existují totiž automobilové značky, jejichž cena se poměrně stabilně drží, a značky, jejichž hodnota poměrně rychle klesá.

Jaké modely aut se vám pravděpodobně podaří v budoucnu dobře zpeněžit, a u kterých se dá očekávat pokles ceny? Tabulka ukazuje, za jakou cenu bude předběžně možné prodat určité typy automobilů po 3 letech.

Model automobilu Předpokládaná prodejní cena po 3 letech
Dacia Duster 77, 9 %
Hyundai ix20 73, 5 %
Škoda Rapid 69 %
Škoda Citigo 66, 5 %
Kia Sportage 62 %
Škoda Fabia 49, 8 %
Ford Focus 49, 9 %
Volkswagen Golf 50, 9 %

Zdroj: www.ekonom.ihned.cz

Tabulka ukazuje, že Dacia si svou cenu drží nejlépe. Se ztrátou naopak prodáte Škodu Fabii, Ford Focus a Volkswagen Golf. Rychlý pokles ceny u značek Škoda, Ford a Volkswagen (nezávisle na modelu) potvrzuje i server Sauto.cz.

výroba aut

Jak starý model auta koupit?

Při hledání odpovědi na otázku, jak vybrat auto se vyplatí zamyslet nad tím, v jaké části výrobního cyklu se váš vysněný model nachází. Při uvedení nového modelu na trh můžete očekávat vyšší cenu a horší dostupnost daného vozu – tzn. budete na něj čekat delší dobu. Před koncem výroby je patrná snaha produkty zlevňovat.

Ideální dobou ke koupi je 2 – 3 roky po uvedení modelu na trh. V tuto dobu už výrobci s velkou pravděpodobností zapracovali na případných nedostatcích, se kterými se daný automobil mohl na začátku potýkat.

Tip! I starší model si zaslouží havarijní pojištění – tedy pokrytí proti živelným pohromám, vandalismu, srážce se zvěří, odcizení a dalším situacím, které standardně nekryje povinné ručení.
Porovnej havarijní pojištění

interiér auta

Jak vybrat interiér auta?

Nedílnou součástí návštěvy autosalonu či autobazaru je i projížďka, abyste si automobil mohli otestovat v praxi. Zamyslete se nad tím, jak se uvnitř auta cítíte. Vyhovuje vám ergonomicky? Vyzkoušejte si v automobilu všechny činnosti, které budete při řízení vykonávat a jak se u toho cítíte a zda na vše pohodlně dosáhnete. Rovněž vyzkoušejte chod pedálů a řazení. Zaměřte se i na to, zda z auta dobře vidíte na vozovku před sebou i do stran. 

Pohodlné auto je klíčem k bezproblémobvému řízení. Když s autem budete jedna ruka, můžete věnovat více pozornosti dění na silnici a zvýšit tak svou bezpečnost.

Před koupí nového vozu by se vám ještě mohly hodit naši další průvodci:

* Nejlevnější nová auta 2021
* Nejlevnější elektromobily na světě 2021
* Je lepší koupit auto na úvěr nebo leasing?