Jak se plete pomlázka? Návod krok za krokem

pletení pomlázky

[obsahova-navigace]

S Velikonoci, oslavou jara a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, se pojí řada zvyků a tradic. U některých z nich už ani nevíme, co má daná tradice znamenat. Zatímco některé jsou křesťanské, jiné jsou mnohem starší a vycházejí z různých pohanských zvyků. Malování vajíček, pečení beránka, ale také pletení pomlázky jsou symboly, bez nichž by Velikonoce nebyly Velikonocemi. I proto pro vás máme dnes návod na to, jak se plete pomlázka. Hezky krok po kroku.

pomlázka

Proč se plete pomlázka?

Tradice pletení pomlázek se objevila teprve ve středověku. Stejně jako v současnosti, i dříve se pomlázka dělala ze svaku vrbových proutků, kterými se při koledě šlehaly mladé dívky, ale i ženy. Do pomlázky byla vplétána červená stuha, případně alespoň nit. Pomlázky se pletly různě velké – od nejmenších, které byste bez problémů schovali do kapsy, až po takové, které měly dva metry a byly obřadní. Pomlázku můžete znát pod nejrůznějšími názvy, my můžeme uvést například tatar, žílu, mrskút, pamihod, metlu, karabáč, šlehačku, mrskačku, ale i kyčlovanku. My vám dnes řekneme, jak se plete pomlázka, která vás letos rozhodně nezostudí.

velikonoční pomlázka

Velikonoční pomlázka, aneb tradice a zvyky

A proč se pomlázka používala? Šleháním se předávalo mládí a svěžest, které je obsaženo právě ve vrbovém proutí. Děvčata byla šlehána kvůli tomu, aby jim mládí vydrželo. Aby byla mladá, veselá a pracovitá. Hospodář však šlehal také čeládku proti lenosti, krávy, aby se brzy otelily, ale také ovocné stromy, aby se brzy probudily ze zimního spánku. Vdané ženy byly šlehány, aby nebyly drzé. V dřívějších dobách fungovalo také odplatné úterý. To byl den, kdy se mohly ženy pomstít za události předchozího dne. V současnosti však tato tradice zaniká.

Tip! Chystáte se na prodloužený velikonoční víkend do zahraničí? Nezapomeňte na cestovní pojištění! Porovnáním pojišťoven si ho můžete pořídit už za 7 Kč na den.

Najděte nejvýhodnější cestovní pojištění

pletení pomlázky

Kdy se plete pomlázka?

Pokud se chcete držet tradic, tak si můžete nechat podrobný návod na to, jak se plete pomlázka, na později. Dle tradic se velikonoční pomlázka plete na Bílou sobotu – jde o den, kdy se mají správně zdobit také vajíčka. Poté, co upletete pomlázku, ji ozdobte jen jednou bílou stuhou. Ty další vám přidají až ženy a dívky, které vyšleháte.

[youtube _un0tOZ2paM]

Jak se plete pomlázka?

Pokud vás zajímá, jak se plete pomlázka, jste na správném místě. My vám dnes řekneme, jak se plete pomlázka z 8 prutů. V případě, že se vám bude plést lépe, když uvidíte někoho dalšího, jak plete s vámi, můžete se podívat také na některý z videonávodů.

  • Připravte si osm stejně velkých prutů z vrby – měly by být stejně silné, ale také stejně dlouhé. Pak si připravte i dva slabé proutky na uvázání konců pomlázky. Ty si dejte stranou.
  • Osm prutů ve svazku si vezměte do ruky a tenký proutek stiskněte mezi nimi.
  • Rukojeť pomlázky začněte tímto tenkým proutkem omotávat. Proutek se snažte utahovat co nejvíce, jednotlivé smyčky vrstvěte těsně vedle sebe. Konec proutku zatáhněte mezi svazek pomlázky. Pokud jste dobře utahovali, neměl by se rozvázat.
  • Nyní je čas na samotné pletení pomlázky: Svazek prutů uchopte tak, abyste měli rukojeť pomlázky směrem od těla. Svazek rozdělte na dvě části, vždy po čtyřech prutech.
  • Na jedné ze stran rozdělte prsty čtyři pruty opět na další poloviny, vznikne vám tak mezera, do které zapletete první prut.
  • Začněte zprava doleva. V levé ruce byste měli mít čtyři pruty, mezi nimiž budete mít mezeru. Z pravé strany si vezměte vnější prut, přehněte jej doleva a prostrčte mezerou. Pak jej vraťte opět doprava – ale dovnitř, aby se prut stal prutem vnitřním v pravé čtveřici svazku.
  • Teď vytvořte mezeru na pravé čtveřici mezi čtyřmi pruty. Do této mezery vložte vnější prut s levé strany a vraťte do doleva, ale opět na vnitřní stranu.
  • Pokud budete postupovat systematicky podle návodu, brzy překonáte počáteční zmatek a vytvoříte si jednoduchou osnovu.
  • Při pletení pokračujte stále stejně. Vnější prut z jedné strany prostrčte mezerou mezi čtyřmi pruty na straně vedlejší a vraťte zpět, ale tentokrát jako prut vnitřní.
  • Na konci pomlázky nechte kousek nedopletený, abyste měli dost prostoru na uvázání. Opět můžete použít tenkou proutek, ale klidně i provázek nebo jejich kombinaci. Volné konce pomlázky pak můžete zastřihnout.
  • Pokud není pletení podle slovního návodu pro vás, můžete se inspirovat také u videa.

Tip! Pokud toužíte navodit tu pravou velikonoční atmosféru, doporučujeme pořídit si dekorace přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na velikonoční dekor teď najdete v eshopech jako:

* 4home.cz – 4 % z nákupu zpět
* Bonprix.cz – 7 % z nákupu zpět
* Decodoma.cz – až 5 % z nákupu zpět

Pokud jste až doposud tápali v tom, jak se plete pomlázka, nyní už máte jasno. Je tedy pravý čas na to, začít si připravovat vše potřebné na letošní Velikonoce, které sice kvůli pandemické situaci proběhnout jinak než v předchozích letech, ale přesto si je můžete v kruhu blízké rodiny užít. A nezapomeňte – samotné pletení pomlázky si nechte až na Bílou sobotu, pokud se chcete držet tradic a zvyků.