Zahradní architekt: Stojí za to si ho najmout?

zahrada

[obsahova-navigace]

Je jedno, do které skupiny patříte. Zahradní architekt je člověk, který vám může stát po boku od samých počátků plánování nové zahrady, ale umí pomoci i s rozpracovanou zahradou. Nicméně pokud začnete se spoluprací včas, vyhnete se opakovaným pokusům a omylům. Někdy stačí jen malé naťuknutí v podobně studie a plánu, jindy může pomoci s celým průběhem realizace nového zahradního prostoru. Rozhodující pro výběr dobrého zahradního architekta jsou dobré reference a pocit, že s vámi tento odborník souzní.

Zahradní architekt

Co dělá zahradní architekt?

Zahradní architekt je člověk, který navrhuje prostorové řešení zahrad, ale také parků a další veřejné zeleně ve městech a obcích. Jeho prací je poznat prostor, navrhnout jeho členění a využití. Navrhne nezbytné terénní úpravy, případnou přípravu půdy, výběr a rozmístění rostlin. Dobrý zahradní architekt poradí i se závlahou a dohlídne nad realizací projektu. Zahradního architekta si můžete najmout pouze na základní studii a zbytek realizovat sami. Nebo mu můžete do rukou svěřit celý projekt a těšit se na výsledek.

zahrada

Kdy si najmout zahradního architekta?

Pokud uvažujete nad pomocí odborníka na zahrady, začněte s jeho hledáním včas. Ideální doba, kdy by se měl podívat na váš pozemek, je moment, kdy je dokončená hrubá stavba. Pokud jste koupili již starší dům, který chcete rekonstruovat, tak si ho pozvěte, když máte ukončeny venkovní stavební úpravy. Pro sázení rostlin je ideální dobou jaro, ale to už by měly být hotové terénní úpravy a příprava půdy. Zahradní architekt by se tedy k vám měl podívat už někdy na podzim, aby byl čas na zpracování studie a přípravné práce.

Tip! Stojíte úplně na začátku a vybíráte pozemek pro váš vysněný dům a zahradu? Spočítejte si, na kolik by vás mohla vyjít nejlepší hypotéka na trhu.

Porovnej hypotéky

zahrada

Na co se vás zahradní architekt bude ptát

Před příchodem architekta si připravte nákres vaší zahrady v měřítku. V nákresu mají být zakresleny všechny hotové cestičky, parkovací plochy, ale také terénní nerovnosti. A promyslete si odpovědi na následující otázky, které vám architekt položí:

  • Jaké jsou vaše očekávání ohledně využití zahrady?
  • Jaká jsou přání všech členů rodiny, kteří budou zahradu využívat?
  • Chcete zahradu pouze k relaxaci, nebo má mít i užitkovou část, jejíž výpěstky budete využívat v kuchyni?
  • Kolik času chcete, či můžete, údržbě zahrady věnovat?
  • Inklinujete ke klasické péči o zahradu nebo spíše k přírodnímu způsobu?
  • Jaké prvky chcete v zahradě mít?
  • Máte nějaké preferované rostliny?

Tip! Chcete si na novou zahradu snů půjčit? Není problém, ale nejdříve si porovnejte nabídky bank a různých finančních institucí:

Porovnej půjčky

zahrada

Co vám spolupráce se zahradním architektem přinese?

Cena prací zahradního architekta není zanedbatelná. Základní studie se pohybuje kolem deseti tisíc korun. Pokud budete chtít pomoc architekta po celou dobu realizace, připravte se na částku, která se bude pohybovat mezi 5 až 10 % z ceny celého projektu. Na druhé straně vám spolupráce s odborníkem přinese velké úspory času i peněz při realizaci. Vyhnete se věčným předělávkám, nákupům rostlin, které se vám sice líbí, ale ve vaší zahradě se jim nebude dařit, i zdlouhavému budování. Získáte jasný plán postupu. Výsledkem pak bude zahrada, která je nejen krásná, ale hlavně splňuje vaše představy a požadavky.

Tip! Vybírejte zahradního architekta, se kterým si lidsky sednete. Dobrý architekt nikdy nediktuje. Pouze radí a je partnerem, stejně jako interiérový designér či architekt domu.

Najmout si zahradního architekta je vždy dobrá volba. Umí výrazně zkrátit cestu za vysněnou zahradou, ale také ušetřit peníze, které by vás neustálé přebudování prostoru stálo. I z malé zahrady pomůže vykouzlit prostor s mnoha zákoutími, které využijí jednotliví obyvatelé domu.