Kdy chodí mateřská? A další důležité finanční informace pro maminky.

mateřská dovolená

[obsahova-navigace]

V následujících řádcích vás seznámíme nejen s tím, kdy mateřská chodí, ale nastíníme vám také, jak se vypočítává nejen u nás v České republice, ale také v dalších pěti evropských státech. Dozvíte se, jak je to s mateřskou dovolenou při studiu i během podnikání a jestli si můžete během mateřské přivydělávat. Čtěte dále a zjistíte všechny důležité informace, které jste chtěli o mateřské vědět.

kalendář

Kdy chodí mateřská?

Maminky často zajímá, kdy chodí mateřská a kdy tedy mohou počítat s tím, že budou mít peníze na účtu. Peněžitý příspěvek v mateřství je vyplácený zpětně, tedy za předchozí měsíc. Pokud vám tedy například vznikne nárok na mateřskou v červnu, měly by vám peníze dorazit na účet nejpozději do konce července. V případě opakovaných dávek, jako je mateřská nebo nemocenská dávka, chodí peníze v jeden pravidelný výplatní termín v průběhu měsíce.

výpočet mateřské

Jak se počítá výše mateřské

V České republice se mateřská pobírá 28 týdnů, případně 37 týdnů v případě, že žena porodila dvě a více dětí. Mateřská se vyplácí od prvního dne nástupu na mateřskou dovolenou, tedy 6 až 8 týdnů před plánovaným porodem. Výše mateřské je závislá na výši příjmů, pro rok 2021 je stanovena jako 70 % z vyměřovacího základu, který zjistíte z hrubého příjmu za posledních 12 měsíců, jež vydělíte počtem kalendářních dnů v daném období. Maximální výše mateřské je 34 620 Kč.

Pro příklad uvádíme následující tabulku v případě, že by se mateřská pobírala 196 dnů:

Průměrný hrubý měsíční příjem Denní mateřská Měsíční mateřská Celková mateřská
20 000 Kč 461 Kč 13 830 Kč 90 356 Kč
30 000 Kč 691 Kč 20 730 Kč 135 436 Kč
40 000 Kč 884 Kč 26 520 Kč

173 264 Kč

mateřská dovolená

Jaká je výše mateřské v jiných evropských zemích?

Mateřská dovolená na Slovensku

Podobné podmínky pro čerpání mateřské jako u nás, mají i na Slovensku. Mateřská začíná 6 týdnů před porodem a končí 28 týdnů po porodu a vypočítává se jako 75 % z vyměřovacího základu.

Mateřská dovolená v Německu

Co se týče Německa, mateřská začíná 6 týdnů před porodem a končí už 8 týdnů po porodu. Výše se odvíjí od posledních 13 platů. Maminky od státu dostávají maximálně 13 EUR a zbytek doplácí zaměstnavatel.

Mateřská dovolená v Rakousku

V Rakousku začíná mateřská 8 týdnů před porodem a končí 8 týdnů po porodu. Maminkám náleží 100 % vyměřovacího základu odvíjejícího se od posledních 3 platů.

Mateřská dovolená v Polsku

Také v Polsku maminkám náleží 100 % vyměřovacího základu a mateřská dovolená trvá 20 až 37 týdnů podle počtu dětí.

Mateřská dovolená ve Švédsku

Podívejme se ještě do jedné ze severských zemí, tedy do Švédska. Ve Švédsku mohou maminky čerpat mateřskou až do 8 let věku dítěte a na délce mateřské závisí výše příspěvku, která je po 56 týdnů 80 % z vyměřovacího základu.

Tip! Nestačí vám mateřská na pořízení nových věcí pro miminko? Chtěli byste si na vybavení půjčit? Stačí zadat částku do porovnávače a obratem zjistit, jaké podmínky jednotlivé finanční instituce nabízí. Půjčit si totiž můžete i s 0% úrokem!

Porovnej půjčky

studium při mateřské

Mateřská dovolená při studiu

Pro nárok na mateřskou je důležitá účast na nemocenském pojištění nejméně 270 kalendářních dnů za poslední dva roky. V případě, že nastávající maminka při studiu pracovala a odváděla nemocenské pojištění, nebude mít problém s nárokem na mateřskou. Pokud studium úspěšně dokončila a začala ihned pracovat, vztahuje se na ni výjimka a studium může být bráno jako doba, kdy je odváděná nemocenská.

mateřská dovolená

Mateřská dovolená a OSVČ

Pokud je maminka OSVČ pro vznik nároku na mateřskou je potřeba, aby si platila nemocenské pojištění alespoň po dobu 270 dní v průběhu dvou let před nástupem na mateřskou, z toho nejméně 180 dní v posledním měsíci.

iMQhQJpucGs

Přivýdělek během mateřské dovolené

Mnoho maminek se zajímá o to, zda si mohou na mateřské dovolené přivydělat. Obecně je možné říci, že není nijak a ničím zakázané, aby si zaměstnankyně na mateřské dovolené přivydělávala, musí však splnit několik podmínek. Přivýdělek musí být vykonáván u stejného zaměstnavatele, u kterého je čerpaná mateřská a přivýdělek musí být založený na odlišném pracovněprávním vztahu a nesmí se jednat o stejný druh práce jako v původním pracovním poměru. Jiné podmínky však platí pro OSVČ, které během pobírání poplatku nesmí osobně vykonávat samostatnou výdělečnou činnost.

jhrrHGiLTpc

Kdy mi končí mateřská dovolená

Mateřská dovolená končí po 28 týdnech (37 týdnech v případě více dětí). Po mateřské dovolené následuje rodičovská dovolená. O rodičovský příspěvek je nutné požádat nejlépe před koncem mateřské dovolené.

Nyní už víte, že mateřská chodí v následujícím měsíci, po kterém vzniká nárok na tento příspěvek. Mateřská dovolená v ČR trvá 27 týdnů a činí 70 % denního vyměřovacího základu. Pro vznik nároku na mateřskou je důležitá účast na nemocenském pojištění a po skončení mateřské dovolené následuje rodičovská dovolená.

Mohlo by vás ještě zajímat…. Pokud čekáte nový přírůstek do rodiny, anebo hledáte jen pár rad, tyto články si určitě přečtěte.

* Co by mělo umět 1 – 12 měsíční miminko?
* Na kolik vás vyjde potomek první rok svého života?
* Co byste měli mít doma, než přijde dítě na svět?