Co navštívit v Budapešti: 12 tipů na místa, která si rozhodně nenechte ujít

budapest

[obsahova-navigace]

Budapešť je vděčné místo. Nemusíte do něj cestovat dlouho a pokud máte více volných dní, můžete tento výlet spojit i s návštěvou Vídně nebo Bratislavy, které leží nedaleko. Shromáždili jsme pro vás ty nejzajímavější nápady, kam se v tomto městě podívat.

Podmínky pro vstup do Maďarska z 24.5.2021:
S Certifikátem o provedeném očkování nebo Potvrzením o provedeném očkování můžete volně vycestovat do Maďarska. Aktuální pravidla pro vstup v době covidové si vždy ověřte na webových stránkách Ministerstva zahraničí.

budapešť

Co navštívit v Budapešti

Pokud jste ještě nikdy nebyli v Budapešti, věřte, že vám učaruje. Hlavní město Maďarska položené na obrovské řece Dunaji má co nabídnout jak v části Buda, tak v části Pest. Velké množství památek a lázeňských domů doplňuje zajímavá (nejen) turistická atrakce „ruin bary“. Nechte se inspirovat na cesty našimi tipy. Poradíme, co navštívit v Budapešti.

LEQJpzKqd9I

1.) Budova parlamentu Országház

Tuto památku určitě stojí za to vidět. Je to impozantní stavba, kterou si váš foťák hned zamiluje. A aby taky ne – vždyť na její stavbu bylo v letech 1885 – 1904 potřeba přes tisíc dělníků a použilo se na ni přes 40 kilogramů zlata. Řada cestovatelů se shodne, že nejkrásnější pohled je na ni večer, když je nasvícená. A že stojí za to se na tuto večerní krásu podívat z protilehlého břehu, nebo přímo z paluby lodi, plující po Dunaji.

Vstupné: 2520 forintů, což je v přepočtu 195 Kč.
Otevírací doba: během pandemie jsou vstupy do parlamentu omezeny na pátek, sobotu a neděli od 9:00 do 15:00 hod.

Tip! V Budapešti mají něco, co jinde nenajdete. Chtěli byste se projet po vodní hladině ve speciálním autobusu? V Budapešti si můžete za zhruba 700 Kč zaplatit dvouhodinovou prohlídku města ve speciálním hydrobusu. Poté, co vás autobus proveze po městě, se zanoří do vody a vy si tak můžete užít projížďku na hladině Dunaje.

7ERp02dOsaw

2.) Budínský hrad

Zatímco budova parlamentu je poměrně mladá, Budínský hrad (neboli Královský palác) je starobylým sídlem, ve kterém žili uherští králové. Je to unikátní areál, ve kterém najdete středověké budovy, barokní styl i modernější stavby ze 19. století.

Tip! Zlevněte si cestovní pojištění do Maďarska! Pojistíme vás online už od 7 Kč/den.

Najděte nejlevnější cestovní pojištění BQMmJJrLgig

3.) Matyášův chrám

Když už budete poblíž Budínského hradu, zajděte si i k tomuto nádhernému gotickému kostelu, který se v minulosti stal místem dvou korunovací a několika královských svateb. Tuto katedrálu se vyplatí vidět zvenku i zevnitř díky nádherné výzdobě a barevným vitrážím.

Vstupné: 1500 forintů, což je v přepočtu 116 Kč

dne2X4v4SHk

4.) Rybářská bašta

Když už jste tak hezky začali svou procházku Budínským hradem a Matyášovým chrámem, byla by škoda si nechat ujít další blízkou památku, a tou je Rybářská bašta. Oproti předchozím dvou zmíněným památkám je to celkem mladá stavba (pochází ze začátku 20. století), ale nedostatek historie kompenzuje svým unikátním vzhledem. Systém věží, hradeb a podloubí připomíná hrad z fantasy filmu.

Vstupné je zadarmo a Rybářská bašta se nezavírá, tudíž je volně přístupná ve dne i v noci.

ABmW6w-OHoI

5.) Socha svobody

Abyste viděli Sochu Svobody, nemusíte cestovat až do USA. Maďaři mají svoji vlastní a osobitou sochu na oslavu nezávislosti. Je jí 14 metrů vysoká postava ženy, držící palmový list. Postavili ji na Gellértově hoře v roce 1947 na oslavu osvobození Maďarska od nacistické nadvlády. Výšlap na horu vám dá sice trochu zabrat, ale odměnou vám bude výhled na celé město pod vámi.

z5E1_Vrzpzg

6.) Řetězový most (Széchenyi Lánchíd)

Széchenyi Lánchíd byl prvním mostem, který byl v Budapešti postaven přes řeku Dunaj a spojil tak dvě části města – Budín a Pešť. Most je jednou z dominant města a kromě dvouproudé vozovky tam vede i pěší zóna, odkud se vám naskytne výhled na město i budovu parlamentu.

6zSB2coLxDM

7.) Termální lázně

Když už se do té Budapešti vydáte, užijte si to se vším všudy. A to včetně pořádného lázeňského relaxu. Ve městě se nachází hned několik lázeňských komplexů, ve kterých si užijete odpočinek v horké léčivé vodě. Koupání to bude vskutku královské, protože většina lázeňských bazénů je obklopena zdobenými sloupy a mramorovými podlahami, takže váš zážitek bude i vizuální.

Nejnavštěvovanější termální lázně v Budapešti:

  • Termální lázně Gellért
  • Termální lázně Széchenyi
  • Termální lázně Dandár
  • Termální lázně Király
  • Termální lázně Rudas
  • Termální lázně Lukacs

Pozor! Každý lázeňský dům má během pandemie svá specifická pravidla. Před návštěvou nezapomeňte zkontrolovat pravidla pro vstup na webových stránkách každého z domu. Ty najdete, mimo jiné, na interaktivní mapě níže.

sPUyjl5qxDo

8.) Velká synagoga

Málokde v Evropě ještě spatříte Žida s pejzy a v tradičním klobouku. V Maďarsku se vám to však může poštěstit díky tomu, že zde žije největší židovská komunita v celé střední a východní Evropě. Mnozí z místních Židů se stále drží svých starobylých tradic a scházejí se v místní Velké synagoze.

Velkou synagogu, která se nachází v ulici Dohány, určitě doporučujeme navštívit. Tato majestátní budova, která je postavena v maursko-španělském slohu, dokáže pojmout více než 3000 věřících.

Vstupné: € 15.78, což je asi 400 Kč
Otevírací doba: synagoga je během pandemie dočasně uzavřena turismu, pro aktuální informace navštivte webové stránky synagogy, které najdete také v interaktivní mapě níže.

KHR06htBmOo

9.) Ruin bary

Pokud nepatříte k těm, kteří po prochozeném dni zapadnou v hotelovém pokoji do postele a zaboří nos do knihy, máme pro vás tip, co navštívit v Budapešti večer a v noci. V tomto městě to po večerech opravdu žije a my vám poradíme místo, kde to žije dokonce alternativním stylem.

V Budapešti najdete spoustu kaváren, barů a diskoték, které jsou vybudované v prostorách ruin, tzn. starých a omšelých budov. Majitelé těchto podniků tyto prostory zvelebili a vdechli jim originalitu. Pokud hledáte stylové bary s pokreslenými stěnami, zajímavými uměleckými instalacemi a třeba lustry z plastových kelímků, budou pro vás budapešťské ruiny tím pravým. Takové podniky najdete hned na několika místech.

Nejnavštěvovanější ruin bary v Budapešti:

  • Instant – největší komplex tohoto typu hospod v Budapešti, Instant sestává z 8 barů a 4 tanečních parketů
  • Szimpla Kert
  • Doboz
  • Kőleves Kert
  • Red Ruin

Pozor! Na omezení během pandemie COVID-19 se podívejte na stránky jednotlivých barů.

cI6fb6olbZI

10.) Centrální trh

Vaše návštěva Budapešti by nebyla úplná bez ochutnávky místních pokrmů. K tomu se nejlépe hodí zajít na tržnici na náměstí Fövám tér. Tržnice svým vzhledem připomíná nádraží a je to velmi oblíbené místo k nákupům a ochutnávkám. V roce 2013 byl tento trh televizí CNN vyhodnocen jako nejatraktivnější tržnice světa. Tento trh je ideálním místem, kde si pochutnat na tradičním maďarském salámu nebo ochutnat skvělé tokajské víno.

AjFyYG-hXMo

11.) Boty na nábřeží

Nedaleko budovy parlamentu najdete zvláštní památník. Na pobřeží řeky se nachází 60 párů železných bot jako připomínka úmrtí židovských občanů, kteří byli za druhé světové války zastřeleni přímo na břehu Dunaje. Návštěvu tohoto památníku můžete spojit s procházkou na pobřeží řeky, odkud se vám naskytne výhled na hlavní budapešťské památky.

np97RiFZjqc

12.) Cesta zpět v čase

Pokud chcete v Budapešti zažít něco jiného, než jen okruh po turisticky známých památkách, zajděte do okrajových částí města a zjistěte, jak si žijí místní lidé. Přestože v dnešní době je Budapešť moderním velkoměstem, některé jeho části připomínají doby dávno minulé.

Zavítejte třeba na sídliště Újpalota, které je zachovalou ukázkou architektury 70. let. Při jeho návštěvě si budete připadat, jako byste nasedli do stroje času a odcestovali o 50 let nazpět. Můžete zde vidět bizarní výdobytky socialistické architektury, netradiční domy i dětská hřiště, jaká pamatujete ze svého dětství nebo ze starších filmů.

České firmy, které si na cestách zamilujete:
* Localgrapher.com – firma, se kterou si můžete zarezervovat místního fotografa a přivést si tak krásné profesionální fotky z dovolené. Sklidí velký úspěch nejen na sociálních sítích, ale i od návštěv, které si povšimnou perfektně zachycených momentů vystavených v zákoutích vašeho domova.
* Tripduck.com – zajímavé zážitky z celého světa.

budapest

Interaktivní mapa Budapešti

Zaujaly vás naše tipy na to, co navštívit v Budapešti? Pokud se v nich trochu ztrácíte, pomůže vám naše interaktivní mapa. Je zcela zdarma a najdete v ní všechna zmíněná místa s adresami, webovými stránkami, kontaktními informacemi a fotkami. 

maďarská kuchyně

Co ochutnat v Budapešti?

Hlavní město Maďarska rozhodně nemůžete opustit bez toho, abyste ochutnali místní speciality. I láska k cestování totiž prochází žaludkem. Nenechte si ujít tradiční:

  • Langoš – i když tuhle pochoutku znáte z české republiky, pravděpodobně jste ji ještě neměli se zakysanou smetanou a sýrem. Možná to zní jako zvláštní kombinace, ale dejte jí šanci.
  • Klobása – papriková delikatesa, kterou rádi ochutnáte v jakoukoli denní dobu.
  • Trdelník – jak všichni moc dobře víme, i když před pár lety prošel v ČR inovací a změnil se v kornout na zmrzlinu, původně prý trdelník vymyslel maďarský kuchař na návštěvě v nynějším Rumunsku. Slovensko se potom chlubí PGI – registrovanou EU známkou.
  • Zelné závitky – lahůdka, kterou se vám nebude chtít přestat jíst.
  • Guláš – pochoutka, která je v této zemi doma. Neočekávejte ovšem hustou omáčku v knedlíky, guláš je v Maďarsku polévka.
  • Dobošové řezy (Dobos torta) – sladká tečka na závěr. Klasika od roku 1885 v podobě sedmivrstvého dortu s čokoládovým krémem a karamelovou polevou. 

Nejlépe hodnocené maďarské restaurace v Budapešti:

  • Hungarikum Bisztró
  • Százéves Étterem
  • Regős Vendéglő
  • Magyar Qtr
  • Cafe Bouchon

Adresy a další detaily najdete na interaktivní mapě výše.

budapest

Jak v Budapešti co nejvíc ušetřit?

Zajímá vás nejen to, co navštívit v Budapešti, ale i jak si toto město užít levně? Poradíme vám!

1.) Porovnejte ceny jízdenek

V případě, že budete chtít vyrazit z Prahy do Budapešti 1. června 2021, budou se ceny jízdenek pohybovat takto:

Společnost Způsob dopravy Jak dlouho pojedete? Průměrná cena
RegioJet přímý vlak 6 hod 54 min 539 Kč
ČD přímý vlak 6 hod 58 min 528 Kč
ČD vlak s přestupem 7 hod 40 min 370 Kč
Ryanair let (od července) 1 hod 5 min 518 Kč

2.) Využijte slevových portálů a cashbacků

Budapešť je městem, do kterého některé slevové portály poskytují cenově výhodné zájezdy. Zároveň vám pomůže cashback – služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Zkuste tuto možnost využít např. u:

3.) Získejte bezkonkurenční cestovní pojištění

Čtyřčlenná rodina může porovnáním cen pojištění ušetřit přes 1000 Kč!

Spočítejte si, na kolik vyjde cestovní pojištění vaší rodinu u různých pojišťoven. Stačí zadat pár údajů a obratem zjistit, na kolik vyjdou různé nabídky:

Kalkulačka cestovního pojištění