Černá Hora a nezapomenutelná dovolená na Balkáně

černá hora

[obsahova-navigace]

Černá Hora, kterou omývá Jaderské moře, je nejmladším státem Evropy, má rozlohu 13 812 m2 a čítá okolo 620 000 obyvatel. Hlavním městem Černé Hory je Podgorica, kde žije zhruba 30 % populace této země. Proč se vydat na dovolenou právě do Černé Hory? Co v této zemi navštívit a na co si dát pozor? To, včetně aktuálních cestovatelských informací spojených s koronavirem, se dozvíte v tomto článku.

černá hora

Proč na dovolenou do Černé Hory?

Důvodů, proč zvolit dovolenou právě v Černé Hoře je hned několik. Černá Hora totiž láká na nádherné přírodní scenérie a také velmi klidné písčité nebo oblázkové pláže a krásné zátoky. Milovnicí přírody ocení i vysoké hory s jejich skrytými jezery, nekonečné lesy a také velmi rozmanitou faunu a flóru.

  • Rafting – nejčastěji se sjíždí řeka Tara, ale pokud nejste zkušení vodáci, je lepší jet s profesionálem.
  • Potápění – je možné na každé pláži. Objevujte krásy černohorských vod.
  • Atrakce – například jedna z oblíbených atrakcí je Zipline nad řekou Tara, tento zážitek vás vyjde na 20 EUR.
  • Jeskyně – jednou z nejnavštěvovanějších jeskyní v Černé Hoře je Lipa, její návštěva vás vyjde na 5,45 EUR.
  • Vyhlídky – naprosto fenomenální výhled získáte z vyhlídky Lovćen. Vstupné na tuto nádheru je pouze 5 EUR.

Tip! Buďte připraveni na možné nepříjemné události a nezapomeňte si před cestou zařídit cestovní pojištění.

cestovní pojištění od 7 Kč/den

Černá Hora

Černá Hora: Kdy jet?

Černá Hora leží ve středomořském pásmu, pro tuto zemi jsou tak typická dlouhá suchá léta a krátké zimy. V létě se denní teploty pohybují kolem 29 stupňů Celsia a teplota vody se pohybuje mezi 21 až 25 stupni Celsia, takže si na své přijdou i milovníci vodních sportů. V zimě jsou hory této země pokryté sněhem, takže je Černá Hora i oblíbenou lyžařskou destinací.

Měsíc Průměrná teplota přes den
leden 10 °C
únor 8 °C
březen 14 °C
duben 17 °C
květen 20 °C
červen 25 °C
červenec 32 °C
srpen 30 °C
září 25 °C
říjen 18 °C
listopad 14 °C
prosinec 12 °C

Aktuální COVID-19 info spojené s dovolenou v Černé Hoře

Pokud vás láká dovolená v Černé Hoře, potěší vás, že vám nic nebrání v cestě, hranice jsou totiž pro turisty otevřené.

  • Cesta tam: Při cestě do Černé Hory musíte mít maximálně 72 hodin starý PCR test, výjimka platí pro ty, kteří se prokáží testem IgC na protilátky proti nemoci Covid-19, který nesmí být starší než 30 dní, a také ti, kteří absolvovali kompletní očkování a prokáží se certifikátem starším než 7 dní.
  • Cesta zpátky: Při cestě zpět musíte mít maximálně 48 hodin starý PCR test, antigenní test nebude akceptovaný. Tento test je nutné podstoupit ještě před návratem. Po návratu je povinná 5denní karanténa, která může být ukončená negativním PCR testem.

Věděli jste, že… si můžete ubytování v Černé Hoře zarezervovat přes cashback? Tato služba vám za každou rezervaci vrátí část peněz zpět. Cashbacky na ubytování teď najdete například na:

Booking.com – 4 % z nákupu zpět
Agoda.com – až 6 % z nákupu zpět

černá hora

Černá Hora: Co navštívit?

Za návštěvu rozhodně stojí záliv Boka, který je největším přírodním zálivem na jihu Jaderského moře. Záliv do velké míry připomíná severské fjordy a je tvořený dvěma dílčími zálivy. Dalším vyhledávaným místem turistů je Skadarské jezero, které je největším jezerem na Balkáně. Pokud máte rádi památky, získá si vás historické město Budva.

TKhHJsb9A0w

1.) Letovisko s promenádou ve městě Budva

Toto černohorské letovisko nabízí více než 25 kilometrů pláží. V Budvě to žije 24/7. Pláže propojuje dlouhá promenáda na jejímž konci stojí kouzelné staré město (Stari Grad), který rozhodně stojí za návštěvu. Zábavu si tu užijí jak malí, tak i velcí. Letovisko v Budvanské zátoce nabízí spousty možností vyžití. 

mD0M01qlNMw

2.) Luxusní letovisko Bečići

Kousek od Budvy se nachází další krásné letovisko Bečići, kam můžete dojít pěšky, anebo se svézt vlakem. Toto místo je hodně vyhledáváno zamilovanými páry a seniory, jelikož je tato oblast mnohem klidnější. Dovolenou si zde můžete užít v těch nejluxusnějších hotelových resortech.

LaPcThRQdi4

3.) Největší pláž Jadranu v letovisku Ulcinj

Zde můžete vidět například největší pláž Jadranu – Velika Plaža. Pokud jste žena, která se radši sluní bez mužů, máme pro vás super zprávu. O kousek dál se totiž nachází pláž pouze pro ženy – Ženska plaža. Ale to samozřejmě není vše co v tomto letovisku můžete vidět.

ClEmfgppUpM

4.) Nejslunnější letovisko Čanj

Pokud chcete navštívit opravdu slunné letovisko, tak Čanj je jasná volba. Slunce tu svítí neuvěřitelných 265 dní v roce. Čanj najdete mezi Petrovacem a městem Bar. Nesmíte si nechat ujít vyhlášenou pláž s názvem Biserna Obala, kterou pokrývá písek připomínající perleť.

černá hora

5.) Tipy na výlety

Když vás přestane bavit slunit se na některé z pláží, doporučujeme vyrazit objevovat ty nejkrásnější památky a atrakce:

  • Durmitor – pohoří v Dinárských horách
  • Ostrog – klášter zasazený do skály (na obrázku výše)
  • Katedrála svatého Tryfona v Kotoru
  • Palác krále Nikoly I.
  • Klášter v Cetinje
  • Lovcen – národní park a mausoleum vladyky Njegoše
  • Herceg Novi – staré město

INTERAKTIVNÍ MAPA! Všechna zmíněná místa, která byste měli v Černé Hoře navštívit najdete i s fotkami, adresami a dalšími detaily na naší interaktivní mapě ZDE.

pláže v Černé Hoře

Černá Hora: Na co si dát pozor?

Černá Hora se řadí k bezpečným destinacím. Existuje však několik věcí, na které byste si měli dát pozor. Před obyvateli Černé Hory se vyvarujte kritice jejich politické situace a náboženství, samozřejmě také dodržujte základní bezpečnostní pravidla.

Nenoste u sebe příliš vysokou hotovost a vyhněte se ve večerních hodinách osamoceným lokalitám. Co se týče zvyků v Černé Hoře, v případě, že vás někdo pozve k sobě domů, nezapomeňte mu donést patřičný dárek a neostýchejte se dosyta najíst, pokud budete jídlo odmítat, mohou to Černohorci vnímat jako urážku.

Ať už si chcete dovolenou užít na lehátku na pláži u moře, nebo snad objevovat krásy černohorských národních parků, přijdete si v této zemi na své. Černá Hora vám má co nabídnout jak v létě, tak i v zimě, uchvátí vás krásnou přírodou a nepochybujeme, že se do této destinace budete rádi vracet. Tak na nic nečekejte, naplánujte si dovolenou svých snů a užijte si ji na 100 %.

Tip! Které další země kromě Černé Hory stojí za návštěvu? Přečtěte si tyto články, které vám přinesou inspiraci na letní dovolenou:

* Co vidět v Bulharsku? Nejkrásnější místa u moře i ve vnitrozemí
* Srbsko a jeho nejnavštěvovanější památky
* Antalya a další destinace v Turecku, které rozhodně stojí za návštěvu
* 15 x nejkrásnější řecké ostrovy