Léto jako druhá topná sezóna: Jak na výběr správné klimatizace?

klimatizace

[obsahova-navigace]

S příchodem horkých dnů se vrací otázka, zda by klimatizace domu, bytu či firmy nebyla řešením. Než se však rozhodnete k nákupu klimatizace, je potřeba položit si několik otázek. Bez nich můžete vybrat špatně a druhá topná sezóna se nejen prodraží, ale navíc bez kýženého efektu. Zhodnotili jsme se, co je potřeba vzít v úvahu před výběrem klimatizace. Zjistili jsme také, na co je dobré dát pozor, i jaké jsou vychytávky nových klimatizací.

klimatizace

Jaký prostor potřebujeme ochladit?

Při výběru klimatizace je důležité zjistit, jaký výkon by měla mít. Vychází se z velikosti místnosti. To je ale jen první parametr. Je také důležité, na kterou světovou stranu je místnost orientovaná, jak velká jsou okna, a jaké je jejich zateplení. Velmi podstatné jaké také to, jak místnost využíváme. Jiná klimatizace se hodí do dílny a zcela odlišná pak do ložnice.

klimatizace

Jak spočítat minimální potřebný výkon klimatizace?

Výkon klimatizací se počítá v jednotkách BTU (britská tepelná jednotka). Ale jak se k těmto jednotkám dostat? Začněte s tím, že si spočítáte velikost místnosti, kterou chcete chladit, v metrech krychlových (m3). Na 1 m3 pak potřebujete přibližně 30 W chladicího výkonu a 1 kW (1000 W) je asi 3 400 BTU/h.

Orientační výkon klimatizace pro různě velké místnosti

Místnost v m3 Potřebný výkon klimatizace
do 50 m3 5 100 BTU
75 m3 7 700 BTU
90 m3 9 200 BTU
nad 110 m3 11 200 BTU

Vzor výpočtu minimálního výkonu klimatizace

Příklad výpočtu potřeby výkonu uvádíme pro modelový obývací pokoj 7 m x 4 m, s výškou stropu 2,5 m.

  • Objem místnosti: 7 m * 4 m * 2,5 m = 70 m3
  • Potřebný výkon ve wattech (W): 70 * 30 W = 2 100 W = 2,1 kW
  • Přepočet na jednotky BTU: 2,1 * 3400 = 7 140 BTU

Tip! S klimatizací v domě roste spotřeba elektřiny. Podívejte se na srovnání nabídek na trhu a případně si vyberte levnějšího dodavatele. Porovnáním nabídek trhu můžete ušetřit i přes 9000 Kč ročně.

Porovnej dodavatele elektřiny

instalace klimatizace

Jaký typ klimatizace vybrat, aby léto nebyla druhá topná sezóna?

Na trhu jsou různé druhy klimatizací. V zásadě jsou to ale dva základní typy:

1.) Mobilní klimatizace

Asi největší výhodou mobilních klimatizací je to, že se dají umístit i do prostor, kde není možné dělat stavební úpravy, a také jsou okamžitě spustitelné.

2.) Nástěnná klimatizační jednotka

Nástěnné klimatizace potřebují profesionální zapojení a stavební úpravy, ale jejich výkon je stabilnější. Jsou méně hlučné a provoz je šetrnější k rozpočtu. Pokud tedy víte, že budete potřebovat prostory klimatizovat každé léto, typicky v rodinném domě či vlastní firmě, zvažte investici do nástěnné klimatizace.

Tip! Pořízení klimatizace můžete financovat z vlastních prostředků, ale s menší investicí pomůže i půjčka. Nechte si spočítat, na kolik by vás vyšla.

Najděte nejvýhodnější půjčku

klimatizace

Co si pohlídat při výběru klimatizace?

Podívejte se na základní parametry, jako je hlučnost, design a hlavně energetická náročnost. Vzhledem k tomu, že počty opravdu horkých dní mají tendenci spíše narůstat, stává se z léta druhá topná sezóna. Dobře zvolená klimatizace pomůže udržet náklady pod kontrolou.

Moderní vychytávky a funkce

Moderní klimatizace mají spoustu vychytávek a přidaných funkcí. Některé pomohou s vytápěním v chladných dnech, jiné umí vzduch čistit. Skvělé jsou klimatizace, které umí vzduch rozptýlit a v místnosti, tak nevzniká průvan. Samozřejmostí už je dálkové ovládání, časovač nebo funkce rychlého ochlazení místnosti.

Tip! Vybavit rodinný dům klimatizací může být finančně náročnější akce. Financovat ji lze z vlastních zdrojů, ale také například hypotékou. Hypoteční kalkulačka vám spočítá aktuálně nejvýhodnější nabídku na trhu.

Hypoteční kalkulačka

klimatizace

Péče o klimatizaci

Náklady na druhou topnou sezónu se mohou zvyšovat, pokud o klimatizaci nebudete správně pečovat. Nezbytná je pravidelná údržba, kterou je především vyčistění filtrů a případné vylévání kondenzátu. Součástí může být i čištění zásobníku prachu a výměna uhlíkového filtru. Údržba není náročná, stačí se klimatizaci dvakrát za rok věnovat a náklady na provoz udržíte pod kontrolou.

Při výběru klimatizací pro větší prostory, byty a rodinné domy doporučujeme obrátit se na odborníky. Specializované firmy vymyslí řešení přímo pro vaše prostory. Zvolí správný typ klimatizační jednoty, poradí s umístěním a povedou jejich správnou montáž.

Ještě by vás mohly zajímat… naše další energetické tipy:

* Přípojka plynu: Kolik stojí? Jak a kde ji zařídíte?
* Zasklený balkon: 6 tipů, jak jej proměnit v místnost snů
* Vše, co jste chtěli vědět o LED osvětlení