Nevíte, zda si vybrat životní nebo úrazové pojištění? Poradíme vám.

nemocnice

[obsahova-navigace]

Statistika ukazuje, že pouze čtyři procenta invalidity jsou způsobeny úrazem. Je tak velký rozdíl, zda si sjednáte pojištění na invaliditu způsobenou úrazem a nemocí, nebo invaliditu jen z důvodu úrazu. Ačkoliv je životní pojištění poměrně složitý produkt, neměli byste svou volbu zda životní nebo úrazové pojištění ukončit sjednáním jen jednoho z nich. Každé má své výhody.

žena na vozíku

Úrazové pojištění

Úrazové pojištění kryje rizika způsobená úrazem, ale nezahrnuje krytí v souvislosti s nemocí. Před úrazem samotným vás neochrání, ale pomůže vám snížit finanční následky vážných úrazů, které by vás mohly finančně odstavit z běžného života. Hlavní složkou úrazového pojištění je smrt následkem úrazu. Ostatní druhy jsou vedeny jako připojištění.

Úrazové pojištění se nejčastěji sjednává na:

  • smrt úrazem
  • trvalé následky úrazu
  • denní odškodné při úrazu
  • tělesné poškození po úrazu
  • invalidita v souvislosti s úrazem
  • pobyt v nemocnici v důsledku úrazu

Tip! Zajímá vás, na kolik by vás úrazové pojištění vyšlo? Stačí zadat pár údajů a obratem to zjistit v našem srovnání nabídek pojišťoven:

Spočítejte úrazové pojištění

bolest na hrudi

Životní pojištění

Toto pojištění kryje kromě rizik spojených s následky úrazu, také rizika spojená s následky nemocí. Životní pojištění tak kryje širší rozsah rizik.

Životní pojištění obvykle kryje:

  • smrt následkem úrazu nebo nemoci
  • trvalé následky úrazu nebo nemoci
  • invaliditu způsobenou úrazem nebo nemocí
  • závažná onemocnění jako je rakovina, infarkt
  • denní odškodné za dobu nezbytného léčení
  • hospitalizace následkem úrazu nebo nemoci

Tip! Zajímá vás, která pojišťovna by vám poskytla nejvýhodnější životní pojištění? Zjistit to můžete během chvíle zde:

Porovnej životní pojištění

pacient v nemocnici

Životní nebo úrazové pojištění?

Při zkoumání, zda sjednat životní nebo úrazové pojištění, zjistíme, že rozdíl je v jejich ceně. Zatímco úrazové pojištění je možné sjednat za 300 Kč měsíčně, životní pojištění bývá pětkrát dražší. Záleží samozřejmě na pojistných částkách životního nebo úrazového pojištění a také na zvoleném rozsahu krytí. Životní pojištění je ale celkově co do rozsahu pojištěných rizik širší.

Nejlepší pojištění pro živitele rodiny

Životní pojištění je vhodný produkt pro živitele rodiny. Jde o pojištění osoby, na které závisí, jaký životní standard bude rodina mít, zda bude zvládat platit bydlení, dětem studium. V případě vážného onemocnění takové osoby by rodina přišla o hlavní zdroj příjmu a jejich situace by se mohla výrazně zhoršit.

Stejně tak je důležité zajistit, aby bylo jak financovat případné úpravy bytu pro život s osobou, která je nemohoucí, financování ošetřovatele, nákup nového automobilu pro převoz postiženého.

Rozhodně nezapomínejte při sjednávání produktu životní nebo úrazové pojištění na trvalé následky úrazu a invaliditu a závažná onemocnění. Denního odškodné za léčení úrazu se doporučuje sjednat ve výši alespoň 50 % vaší mzdy. Společně s nemocenskými dávkami dosáhnete v takovém případě dostatečného příjmu.

Soustřeďte se na vážné problémy. Na krátkodobé výpadky příjmu byste měli mít vytvořený dostatečný finanční polštář a nesjednávat pojištění třeba i na běžné zlomeniny.

Flexibilní pojištění

Životní pojištění je možné sjednat také flexibilně. V prvních letech na vyšší částky, které se pak budou snižovat s tím, jak děti porostou a budou se osamostatňovat.

Pojištění se spořením

Pokud toužíte po životním pojištění, které v sobě navíc zahrnuje i rezervotvornou složku, která slouží k jisté formě spoření, a umožňuje odečíst si pojistné z daní, zřiďte si kapitálové životní pojištění. I u něj ale primárně dbejte na vhodné nastavení částek krytí a až poté se soustřeďte na rezervotvornou složku.

zlomená noha

Kdy postačí pouze úrazové pojištění?

Možná to vypadá, že úrazové pojištění je v tomto světle zbytečné, protože kraje jen úrazy.

Pojištění pro děti

Při volbě, zda životní nebo úrazové pojištění, vítězí úrazové pojištění pro děti. U nich bývají úrazy častější, než nemoci. Navíc bývá vhodné, aby se pojištění sjednalo v co nejnižším věku, protože bývá s nižším věkem levnější, ale také proto, že děti mají nejčastější úrazy tak do deseti let věku, kdy jsou největší divočáci s nízkým pudem sebezáchovy a zároveň touhou po poznání.

Pojištění pro lidi bez hypotéky

Úrazové pojištění by mohlo být dostatečné i v případě, že na vašich příjmech dále není nikdo závislý a nemáte na sebe sjednanou hypotéku, kterou byste neměli jak platit.

Tip! Pokud si brzy plánujete hypotéku sjednat, doporučujeme nejdříve využít hypoteční kalkulačku. Ta vám ukáže jednotlivé nabídky finančních institucí:

Porovnej hypotéky

Pojištění na aktivní dovolenou

Úrazové pojištění je jednoduše riziková pojistka zaměřená na úraz. Je tak v pořádku sjednat si úrazové pojištění krátkodobě např. na dobu letní dovolené, lyžování. Nezapomínejte na pojištění rizikových sportů a rozsah pojistného krytí u úrazového pojištění.

Před sjednáním životního nebo úrazového pojištění si přepočítejte vaše měsíční výdaje a příjmy, abyste věděli, kolik byste v případě nemoci či úrazu měsíčně potřebovali. Pojistný poradce vám může pomoci propočítat jednotlivé částky, abyste měli vhodné zajištění a nebyli podpojištěni, nebo naopak na pojištění nepřepláceli.