Pojištění telefonu a další zbytečná pojištění, za která lidé vyhazují peníze

pojištění telefonu

[obsahova-navigace]

Nechceme tvrdit, že například pojištění zahradní architektury není užitečné pro toho, kdo má na zahradě vzácné dřeviny v hodnotě milionu korun. Ovšem pro běžného člověka, vlastnící pozemek s pár záhonky mrkví je tato pojistka jen zbytečným vyhazováním peněz z okna.

Zaměřili jsme se na pojistky jako je právě pojištění zahradní architektury a pojištění telefonu či jejich kombinace, které si lidé často sjednávají, aniž by se přesdvědčili o jejich užitečnosti.

pojištění telefonu

Pojištění telefonu

Spousta lidí při koupi novotou zářícího mobilu podlehne nabídce pojištění tohoto moderního zázraku. Byla by katastrofa, kdyby se mi tento krasavec rozbil.“ Proběhne možná kupujícímu hlavou a už se natahuje po propisce, aby pojistku podepsal.

Kde sjednat pojištění telefonu?

Pojištění mobilního telefonu lze sjednat na mnoha pobočkách mobilních operátorů či přímo v obchodech s elektronikou. Fungují na principu spolupráce daného obchodu a pojišťovny, která pojistku zaštiťuje.

Co kryje a nekryje pojištění telefonu?

Ovšem přestože v danou chvíli se může pojištění telefonu jevit jako ta nejrozumnější věc, ve výsledku to zase takový zázrak není. Kdyby kupující pečlivě pročetl pojistné podmínky, zjistil by, že na spoustu běžných situací se pojištění nevztahuje. Pojistka jej sice ochrání pro případ pádu a rozbití, či v situaci, kdy mu přístroj bude odcizen zlodějem nebo zničen v důsledku elektrického přepětí.

Avšak na situace, kdy vám telefon poškodí vaše dítě či zvířecí mazlíček, nebo telefon někde ztratíte, se pojištění nevztahuje. Problém můžete mít dokonce i při uplatňování některých škod, týkajících se rozbití telefonu.

Pojistka se sice vztahuje na případ mechanického poškození, ovšem ve výlukách je uvedeno, že nekryje případy nedbalého zacházení. Někteří lidé tudíž mají zkušenost, že se jim telefon rozbil při neopatrném vytahování z kapsy, nebo při pádu ze stolu, přičemž pojistka se na tyto případy nevztahovala.

Tip! Ušetřete i na mobilním tarifu. Přesvědčete se v našem nezávislém porovnávači, že máte ten správný a nepřeplácíte například za data. Nabídky velkých i malých virtuálních operátorů porovnáte ZDARMA do minuty zde:
Porovnej mobilní operátory

travel blogger

Dvojitá pojištění na cesty

Ze začátku si zopakujme pojmy: cestovní pojištění slouží k proplacení škod za náklady léčení (pokud se v zahraničí zraníte a operace bude stát například 50 000 Kč, pojišťovna vám je proplatí).

Ovšem úrazové pojištění je něco jiného – je to finanční kompenzace za každý den léčení úrazu. Tyto peníze může pojištěnec použít na jakýkoli účel – financování ušlého zisku ze zaměstnání, nákladů na léčbu či finanční přilepšení. Léčíte-li se například 20 dní, pojišťovna vám vyplatí sjednanou denní částku za každý den léčení – ať už ležíte v nemocnici, či chodíte do práce.

Je nutné sjednávat úrazové pojištění v rámci cestovního?

Spousta lidí si na cesty sjednává obsáhlé balíčky cestovního pojištění, zahrnující množství rizik. Mezi nimi je i úrazové pojištění. Ovšem mnozí lidé už úrazovou pojistku mají zahrnutou v rámci svého životního pojištění, tudíž za toto riziko platí dvakrát.

Pojištění odpovědnosti jako součást cestovního pojištění

Mnozí mají rovněž u své stávající pojišťovny sjednanou pojistku odpovědnosti. Přesto při vycestování do zahraničí neváhají sáhnout po balíčku cestovního pojištění, ve kterém se tento typ pojištění rovněž vyskytuje.

Placení dvakrát za pojištění odpovědnosti je ještě větší nesmysl, než mít dvakrát sjednané úrazové pojištění. Pokud se vám totiž stane úraz, dočkáte se dvojího pojistného plnění. Ovšem pokud v zahraničí někomu způsobíte škodu na majetku či zdraví, tuto škodu vám proplatí jen jednou, i když máte sjednané pojistky dvě.

Proto si vždy před sjednáním cestovního pojištění pečlivě projděte své dosavadní pojistky, ať si některá rizika nesjednáte dvakrát.

Tip! V našem srovnávači si můžete přehledně porovnat ceny cestovního pojištění u různých pojišťoven. Zároveň si sami vyfiltrujete, co byste si přáli, aby pojistka na dovolenou obsahovala – najdete zde vše od připojištění na COVID-19 a náklady s ním spojené po pojištění auta do zahraničí.

Porovnej cestovní pojištění

kreditní karta

Pojištění platební karty

Představa vyluxování peněz z bankovního účtu nedá mnoha lidem spát. Proto si někteří z nich pojistí klidný spánek formou pojištění platební karty. Je však tato pojistka skutečně výhodná?

Situace, kdy nenávratně přijdete o všechny své peníze na účtu, je velmi mizivá. Banky totiž drtivou většinu krádeží z bankovních účtů odškodňují, aniž byste na to potřebovali speciální pojistku.

Banka vám poskytne odškodnění ukradené částky, pokud:

  • vám někdo zcizí peníze z účtu, avšak vy jste ztrátu karty bez zbytečného prodlení nahlásili bance a policii
  • se stanete obětí závadného bankomatu, na který někdo napíchl skimmovací zařízení

Mnoho bank odškodňuje i zpětně. Na četných diskuzích o cestování lidé popisují zkušenosti, kdy cestovali například po Indonésii či Thajsku, kde jsou útoky na bankovní účty velmi časté. Mnozí z nich se vrátili zpět do Česka a po pár týdnech jim začaly mizet peníze z účtu. Vše nahlásili bance a policii, přičemž drtivá většina bank jim peníze vrátila zpět.

Protože postoj bank k odškodnění těchto krádeží bývá velmi vstřícný, pojištění karty je zbytečný (a mnohdy i drahý) luxus.

Preventivní opatření místo pojištění

Mnohdy navíc stačí i preventivní opatření – nenechávat si na bankovním účtu velké finanční částky, ale pravidelně je přelévat na váš spořicí účet, či si stanovit denní limit pro platby.

Tip! Zajímá vás, která banka teď nabízí nejvýhodnější běžný účet? Podívejte se na velké srovnání:
Srovnání běžných účtů

platební karta

Pojištění schopnosti splácet

Další noční můrou je situace, kdy člověk vlivem úrazu či nemoci přijde o práci a nemůže tak splácet své závazky:

Či dokonce zemře a dluhy zůstane zatížena jeho rodina. Pojištění schopnosti splácet tedy slouží k úhradě daného úvěru pojišťovnou.

Dlůta vyplácení peněz u pojištění schopnosti splácet

Myšlenka je to sice přínosná, horší je však její samotné provedení. První háček spočívá ve lhůtě vyplacení peněz. Neočekávejte, že se pojišťovna chopí placení úvěru okamžitě – mnohé vám s placením pomůžou až po nějaké době, třeba po dvou či více měsících. Tudíž s okamžitým nedostatkem peněz vám nepomůžou.

Výjimky z pojištění schopnosti splácet

Mnohé pojišťovny mají rovněž řadu výluk. Například vám neproplatí všechny typy onemocnění (ve výluce může být například degenerativní onemocnění zad a kloubů).

Riziko ztráty zaměstnání obvykle kryjí jen nejdražší typy pojistek, a i ty mají přísná pravidla. Aby pojišťovna poskytla pojistné krytí, musí mít člověk u zaměstnavatele smlouvu na dobu neurčitou. Problémem rovněž může být, pokud v daném roce člověk zaměstnavatele změnil, anebo uzavřel jiný typ smlouvy u toho stávajícího.

Tip! Pojištění schopnosti splácet se tedy vyplatí u případů úmrtí a invalidity, kdy firma doplatí zbytek úvěru. Ovšem vám odpovídající finanční plnění, ovšem za méně peněz, poskytne kvalitní životní pojištění.

Najděte nejvýhodnější životní pojištění