Havarijní pojištění lze sjednat i jen na dovolenou s autem

dovolená autem

[obsahova-navigace]

Jízda automobilem v zahraničí bývá spojena s únavou po dlouhé cestě, jiným prostředím a jinou náturou místních řidičů, neznalostí tamních silnic, starostmi s navigací a v neposlední řadě komentáři ostatních spolucestujících. K nehodě tak může dojít snadno.

Ačkoliv se o vlastní zdraví staráme a sjednáváme si cestovní pojištění, havarijní pojištění si sjednávají řidiči jen u nových automobilů. U starších automobilů už počet sjednaných havarijních pojištění klesá. Ale právě havarijní pojištění na dovolenou může být v zahraničí ta pravá pomoc.

Tip! Hledáte cestovní pojištění, které vám pokryje i náklady spojené s koronavirem jako je například karanténa v hotelu nebo předčasný návrat domů? Pojišťovny, které ho aktuálně nabízí si jednoduše vyfiltrujete v našem srovnávači:

Cestovní pojištění od 7 Kč / den

obytný vůz

Povinné ručení doma a v zahraničí

Povinné ručení u automobilu musíte mít sjednané. V případě zavinění dopravní nehody se hradí škody právě z povinného ručení viníka. Při cestě do zahraničí musíte mít sjednané takové povinné ručení, které platí i v dané zemi. V Česku uzavřené povinné ručení platí v zemích Evropského hospodářského prostoru.

Další země si ověřte u pojišťovny, u které máte sjednané povinné ručení. Prohlédněte si zelenou kartu, na které jsou jednotlivé země uvedeny. Přečtěte si také nejčastější mýty, které o povinném ručení kolují.

Věděli jste, že… průměrný řidič ušetří porovnáním povinných ručení od různých společností 2100 Kč ročně? Vyzkoušejte i vy bezplatné srovnání nabídek a zjistěte, kolik můžete ušetřit na pojištění vašeho vozu zde:

Porovnej povinná ručení

havarijní pojištění

Havarijní pojištění v České republice

Havarijní pojištění je určeno k ochraně vozidla před škodami v důsledku nehody zaviněné někým jiným, přírodními živly, vandaly. Jeho uzavření není v České republice povinné stejně jako není povinné ani v zahraničí. V případě sjednání povinného ručení a havarijního pojištění u jedné pojišťovny nabízí většina pojišťoven slevu.

autem na dovolenou

Havarijní pojištění na dovolenou

Sjednat si havarijní pojištění můžete u některých pojišťoven i na krátký čas. Může se hodit v začátcích, kdy ještě nejste ostřílený řidič, při služebních cestách, nebo právě na dovolené.

Některé pojišťovny umožňují uzavřít pojištění na libovolně dlouhou dobu, tedy třeba jen asistenční služby v rámci cestovního pojištění, ale nabízí i sjednání samostatného krátkodobého havarijního pojištění třeba na 1 měsíc, jiné pojišťovny mají v nabídce sjednání na 3 měsíce.

Pojišťovna Minimální délka havarijního pojištění Typ produktu
Kooperativa 1 měsíc havarijní pojištění na dovolenou
Allianz v délce cestovního pojištění připojištění technické asistence k vozidlům
Direct v délce cestovního pojištění možnost připojištění asistence k cestovnímu pojištění, nebo krátkodobé havarijní pojištění
Česká podnikatelská pojišťovna 1 měsíc krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou

Před uzavřením tzv. havarijního pojištění na dovolenou je potřeba mít za sebou servisní prohlídku automobilu. Odpustí vám ji v případě, že u pojišťovny máte sjednané povinné ručení.

Tip! I havarijní pojištění si můžete projet srovnávačem a zjistit tak, která pojišťovna vám poskytne to nejvýhodnější.
Srovnávač havarijního pojištění

dítě v autosedačce

Havarijní pojištění na dovolenou – cena

U havarijního pojištění sjednaného jen na dovolenou se zohledňuje lokalita, kam s automobilem pojedete. Pokud se vydáte za hranice Evropské unie jeho cena už bude vyšší než uvnitř EU.

Krátkodobé havarijní pojištění je levnější než mít sjednané standardní celoroční havarijní pojištění, ale po přepočtu na jeden rok už je jeho cena poměrně vysoká a častější sjednávání se nevyplatí.

Cena havarijního pojištění je samozřejmě dána:

  • typem automobilu
  • stářím automobilu
  • věkem řidiče
  • bezeškodním průběhem povinného ručení
  • zvolenou spoluúčastí

Čím vyšší spoluúčast si zvolíte, tím nižší bude pojistné. Havarijní pojištění je možné sjednat i u vozidel, která se provětrávají jen jednou za čas jako např. kabriolety, motorky, veteráni, nebo pracovní stroje.

Na dovolenou si sjednáváme cestovní pojištění a staráme se o vlastní zdraví. Je však důležité starat se i o stav našeho automobilu a pro nepředvídatelné chvíle mít sjednané havarijní pojištění na dovolenou, které v krizových chvílích v zahraničí může zajistit tolik potřebnou pomoc s řešením problémů.