Transparentní účet: Vše, co potřebujete vědět

transparentní peníze

[obsahova-navigace]

Založení transparentního účtu není nic složitého. Stačí jen mít trochu času a zajet do některé z bank, které transparentní účty poskytují. Pak už je to otázka několika minut. Transparentní účet má mnoho výhod, ale i některá úskalí. A také podmínky jednotlivých bank jsou poměrně odlišné. Uvažujete-li nad zřízením transparentního účtu, podívejte se, jak funguje, jak ho zřídit či zrušit, ale také na co si dát pozor.

transakce

Co je transparentní účet?

Transparentní účet je speciální bankovní služba, která má posílit důvěru v nakládání s financemi organizace, která si jej založila. Po aktivaci této služby se zviditelní transakce, které probíhají na účtu. Nejde tedy o bankovní produkt, pouze o službu či vlastnost klasického běžného účtu. Veřejnost u transparentního účtu pak může sledovat pohyb na účtu. Transakce se stávají viditelnými od momentu spuštění služby. Vše do tohoto okamžiku zůstává skryto. V ostatních věcech funguje transparentní účet stejně jako klasický běžný účet.

Co vše může veřejnost na transparentním účtu dohledat?

  • Číslo a název transparentního účtu
  • Příchozí transakce vč. částky, měny, variabilního symbolu a data připsání
  • Odchozí transakce vč. částky, měny, variabilního symbolu a data realizace
  • Od koho je příchozí transakce
  • Popis příchozí transakce, nejčastěji jako vzkaz
  • Aktuální zůstatek na transparentním účtu

Tip! Z většiny běžných účtů můžete hravě vytvořit transparentní účet. Podívejte se na aktuální nabídku běžných účtů českých bank:
Porovnej běžné účty

povodně

Kdo může založit transparentní účet?

Možná máte pocit, že transparentní účet je výsadou neziskových organizací, ale sjednat si jej může prakticky kdokoliv. Tato služba je dostupná pro fyzické osoby i firmy, družstva, ale také pro organizátory různých akcí. Mohou si jej zřídit i lidé zasaženi nějakou tragédií, kteří přijímají finanční pomoc.

  • spolky
  • nadace
  • fondy
  • politické strany
  • společenství vlastníků bytových jednotek
  • družstva
  • organizátoři podniků
  • poskytovatelé služeb
  • neziskové organizace
  • fyzické osoby či obchodní a jiné společnosti

založení účtu

Které banky nabízí transparentní účet?

V České republice se sedm bank, které nabízí k běžnému účtu službu transparentního účtu. Většinou k jejímu zřízení nepotřebujete nic zvláštního. Stačí jen zajít na pobočku a požádat o jeho zprovoznění. Ostatní parametry běžného účtu zůstávají stejné.

Banka Poplatky Zobrazená historie transakcí
Česká spořitelna žádné Celá historie
ČSOB žádné Celá historie
Fio banka žádné Maximálně rok zpět
Komerční banka žádné Celá historie
Moneta Money Bank žádné Maximálně 90 dní
Raiffeisenbank žádné Maximálně 100 dní
Sberbank žádné Měsíc až půl roku, dle nastavení

restaurace

Nejoblíbenější transparentní účty v ČR

Transparentní účet je u nás oblíbeným nástrojem politických stran a hnutí. Využívají ho ale také občané a organizace, které jsou příjemci finanční darů.

1.) Milion chvilek transparentní účet

Transparentní účet, který Milion chvilek vede, je určen pro dary na organizaci veřejných akcí. Účet je vedený u Fio banky a můžete se podívat, na jeho aktuální stav.

2.) Transparentní účet Trikolora

Hnutí Trikolora je už stabilní součástí české politické scény. Pro dary lidí a firem, které je chtějí podpořit, zřídilo v červenci 2019 transparentní dárcovský účet u Fio banky.

3.) Oliver transparentní účet

Příběh malého Oliverka zasáhl celou Českou republiku. Transparentní účet u Raiffeisenbank byl původně zřízen pro dárce, kteří mu a jeho rodičům chtějí pomoci s financováním nákladné genové léčby nemoci SMA. Dnes slouží i dalším dětem.

4.) Transparentní účet Pohlreich

Během lockdownů a státních omezeních kvůli pandemii koronaviru vařily některé restaurace pro členy IZS. Známý kuchař Zdeněk Pohlreich založil transparentní účet u Komerční banky pro příspěvky na tuto činnost. Peníze byly určeny na suroviny a energie.

5.) SPD transparentní účet

Další z politických subjektů v našem rybníčku, který využívá transparentní účet pro dary svých příznivců, je SPD Tomia Okamury.

K založení transparentního účtu tedy není potřeba nic zvláštního. Stačí k tomu mít, nebo si založit, běžný účet v některé z uvedených sedmi bank a požádat o zprovoznění služby transparentní účet. Pak už jen stačí účet zveřejnit a začít jej využívat. Mnohým projektům dodá důvěryhodnost i přehlednost. Třeba ho jednou také využijete pro vaše plány.

Tip! Mohlo by vás ještě zajímat:

* Proč mi nejde platit kartou přes internet?
* Jaké výhody přináší rodinný účet a která banka má nejlepší podmínky?
* Nebezpečí na internetu: Jak vyzrát na rizika online světa?