Nejbohatší lidé světa a jejich finty, jak šetřit peníze

nejbohatší lidé světa

[obsahova-navigace]

Časopis Forbes vyhlašuje pravidelně žebříček “Nejbohatší lidé světa” a uvádí v něm odhadované jmění těch nejbohatších. Za většinou z úspěchů stojí tvrdá práce a touha něco pořádného a velkého vytvořit. Pro mnohé z těch nejbohatších i potom platí, že penězům nepropadli a dále bojují za svou myšlenku. Začínali od nuly, a právě proto si z nich můžeme vzít příklad, jak se dá žít s málem, nebo jak ušetřit peníze, které pak šikovně investujete, případně jak si vytvořit finanční rezervu na horší časy.

RYC7nAcZqn0

Šetřete vlastní energii jako Mark Zuckerberg

Jako první stojí za zmínku Mark Zuckerberg, zakladatel a CEO Facebooku. Bezpochyby jej znáte, ale víte, proč nosí každý den podobné šedé tričko? Podle něj a podle řady psychologů totiž každé, i malé, rozhodnutí, které denně děláme, spotřebovává naši energii a unavuje nás. Do tohoto seznamu rozhodnutí se řadí třeba i výběr naší snídaně, nebo taková hloupost jako je výběr oblečení.

Mark veškerou svou energii směřuje na vytváření toho nejlepšího produktu a snaze pomoci více než 1 miliardě lidí. Zabývat se výběrem oblečení je podle něj zbytečnost. Podobně k výběru oblečení přistupoval třeba Steve Jobs, který obvykle volil černý rolák. Ušetříte-li takto vlastní energii, zbyde vám více energie na vydělávání.

  • Rada, jak ušetřit: Šetřete vlastní energii.
  • 5. místo žebříčku “Nejbohatší lidé světa” – 97,0 mld. USD.

Tip! Nastřádali jste dostatečné množství energie a zajímá vás, kam je právě teď nejlepší investovat? Zjistěte to pár kliky:
Porovnej investice

phx6tTwCjcU

Neutrácejte zbytečně

I přesto, že je investor Warren Buffett 6. nejbohatší člověk světa, jeho chování rozhodně není rozhazovačné. I nadálé žije v domě v Omaze, který koupil v roce 1958 za 31 500 dolarů. A jeho nejoblíbenější jídlo? Nejde o pokrmy luxusních restaurací, nebo neobvyklé gastronomické kreace, ale vyhrává to cheeseburger.

  • Rada, jak ušetřit: Zvolte skromnější bydlení.
  • 6. místo žebříčku “Nejbohatší lidé světa” – 96,0 mld. USD.

Tip! Souhlasíte s Warrenem Buffettem a také byste si chtěli pořídit skromnější bydlení? Ušetřit se zde dá například i na hypotéce. Stačí porovnat nabídky trhu a vybrat si tu nejvýhodnější. Zkusit to můžete zde:

Porovnej hypotéky TJq8WXmj8MY

Žijte normálně

Také Ingvar Kamprad, zakladatel IKEA, je příklad spořivé osoby. Raději létal ekonomickou třídou než soukromým tryskáčem. K jídlu si raději vybral švédské masové kuličky v jednom ze svých nábytkářských domů, než večeři v luxusní restauraci.

Z kaváren si odnášel sáčky s cukrem, solí i pepřem. Ve svých pamětech proto uvedl, že nejsou potřeba nablýskaná auta, tituly, uniformy, nebo jakékoliv jiné formy dokládající váš status. Spoléhat se podle něj můžeme jen na vlastní sílu a vůli.

  • Rada, jak ušetřit: Zapomeňte na dokazování vašeho společenského statusu.
  • V roce 2009 byl podle časopisu Forbes na 5. místě žebříčku nejbohatších lidí světa.

Tip! Chcete si našetřené peníze začít odkládat stranou? Zvolte proto spořicí účet! Aktuální nabídky různých finančních institucí najdete zde:

Najděte nejvýhodnější spořicí účet 3pzG0O327Ow

Jezte proto, abyste neumřeli, každé jídlo nemusí být hostina

Elon Musk, zakladatel společnosti Tesla Motors a SpaceX, si ještě za dob studia nastavil velmi přísnou laťku. Musel vystačit s rozpočtem na jídlo 1 dolar na den (asi 22 Kč). Nechtěl vstoupit do koloběhu, ve kterém bude pracovat na plný úvazek a vydělávat na nájem a život, místo toho se chtěl soustředit jen na sebe a svůj počítač. Chtěl si vyzkoušet, zda je opravdu možné žít i s tak malými výdaji na jídlo.

Ukázalo se, že při nakupování v akcích a ve velkém to možné je. Na druhou stranu se mu hot dogy a těstoviny přejedly.

  • Poučení: Nakupovat potraviny a vařit se dá s rozvahou.
  • 2. místo žebříčku “Nejbohatší lidé světa” – 151,0 mld. USD.

Tip! Můžete se také inspirovat naším článkem, jak ušetřit při studiu na vysoké škole.

Nh1n38zSgHw

Číslo 1 v žebříčku Nejbohatší lidé světa

Nejbohatší člověk na světě je podle žebříčku Frobes Jeff Bezos, zakladatel Amazonu. Podle něj nemusí být tak těžké zbohatnout. Éra Internetu dopřála a dopřává lidem možnost zbohatnout různými způsoby. Vydělat není proto tak těžké, jako zůstat bohatým.

Proto se naučte, jak s penězi neplýtvat a jak neutrácet za zbytečné věci. Opravdu potřebujete nový iPhone, nové sportovní auto, luxusní hodinky? Ačkoliv se to nezdá, i multi-miliardář Jeff Bezos si klade tyto otázky. Chtít stále více a více materiálních věcí není podle něj správný přístup k životu. Podle Jeffa Bezose je dobré před nákupem přemýšlet a nekupovat bezhlavě to první, co se vám zalíbí. Je dobré srovnávat a podívat se i po jiných nabídkách, abyste zboží dostali za férovou cenu.

Měli byste se soustředit také na snížení nedůležitých výdajů. Jako příklad se může uvést jeho úspora na spotřebě elektřiny v Amazonu. Z prodejních automatů nechal odebrat žárovky. Drobnost, která ušetřila společnosti miliony dolarů. Tyto peníze pak mohl investovat a nechat je vydělávat. Vy můžete zkusit vyhledat levnějšího dodavatele elektřiny.

  • Rada, jak ušetřit: Neutrácejte více, než kolik vyděláte.
  • 1. místo žebříčku Forbes – jmění 177,0 mld. USD.

Tip! Nejlevnějšího dodavatele elektřiny jednoduše najdete v našem porovnávači. Stačí vyplnit několik základních údajů.

Porovnej dodavatele elektřiny

Nejbohatší lidé světa mohou být zajímavým zdrojem inspirace i pro naše každodenní činnosti. Především jsou to ti, kteří se s penězi naučili pracovat ve vlastní prospěch a ve prospěch ostatních lidí na světě.