15 nápadů na vyřezávání dýně na Halloween

dýně na halloween

[obsahova-navigace]

Dýně a halloween jsou stejně neodmyslitelné jako Vánoce a vánoční stromečky. Dýně o Halloweenu každoročně vyřezává okolo 150 milionů Američanů. Chcete i vy svůj dům nebo zahradu vyzdobit vyřezávanými dýněmi rozzářenými vloženou svíčkou? Pak se pusťte do čtení tohoto článku, ve kterém se dozvíte, kde dýně koupit a proč se vyřezávají. A nejen to. Přinášíme vám také 15 tipů, jak halloweenské dýně vyzdobit tak, abyste svému okolí vytřeli zrak. Jste připraveni nasát inspiraci?

dýně na halloween

Dýně na Halloween – Kde koupit?

Mnoho lidí dýně pěstuje na zahradě, pěstování dýní je totiž velmi snadné a zvládnou ho i začínající zahrádkáři. Pokud vám však dýně na zahradě nerostou, rozhodně nemusíte zoufat, dýně bez problému koupíte na trzích nebo ve stáncích se zeleninou a jsou také dostupné ve většině supermarketů.

Tip! Chcete mít nejhezčí halloweenskou výzdobu v okolí, ale nevíte kde nakupovat? Nakupujte s cashbackem, který vám zaručeně ušetří peníze. S cashbackem totiž můžete získat až 50 % z nákupu zpět. Vyzkoušejte například:

* AliExpress.com – až 15 % zpět z nákupu
* Bonprix.cz – až 7 % zpět z nákupu
* 4home.cz – až 4 % zpět z nákupu

dýně na halloween

Proč se vyřezávají dýně na Halloween?

Víte, proč se dýně na Halloween vyřezávají? Tento zvyk vznikl díky legendě o irském opilci Jackovi, proto se jim také někdy říká Jackovy lucerny. Podle legendy se Jackovi podařilo přelstít samotného ďábla. Jak? Když si ďábel přišel pro jeho duši, Jack ho přiměl vylézt na strom pro jablko. Ve chvíli, kdy byl ďábel na stromě, Jack vyřezal do kmene stromu kříž a pekelník nemohl slézt. Jack mu umožnil slézt jen pod podmínkou, že už pro něj nikdy nepřijde.

Když Jack zemřel, nemohl do pekla, ale nechtěli ho ani v nebi. Jack proto od ďábla dostal žhavou hroudu uhlí, které ho měla při jeho věčném putování doprovázet. Jack hroudu vložil do vydlabané řepy. Lidé dávají vydlabané dýně na okna a na římsy, protože věří, že si pro ně Jack přijde a ochrání je před vším zlým, dokonce i před ďáblem.

vyřezávání dýně

Tipy na vyřezání dýně na Halloween

Nevíte, jak letos halloweenskou dýni vyřezat? Pojďte se inspirovat našimi tipy.

Tip! Nejste úplně nejzručnější typ, ale chcete si zkusit vyřezat vlastní dýni? Nejdříve se podívejte na náš srovnávač úrazového pojištění:

Porovnej úrazová pojištění RUVNHh2hkGU

1.) Dýně se zubatým úsměvem

Na začátek si pojďme představit tradiční vzhled halloweenské dýně, se kterým se v Americe setkáte na každém rohu. Stačí na dýni předkreslit oči a zubatý úsměv, vyřezat a máte hotovo.

2c3X9gzxXCA

2.) Dýně zdobená tečkami

Dýni nemusíte vyřezávat jen nožem, přizvat si na pomoc můžete akuvrtačku a vyvrtat do dýně různě velké puntíky. Ideálně předem puntíky na dýni vyznačte fixou a mezi jednotlivými puntíky nechejte dostatek místa, aby se tečky nespojily. Tento minimalistický design vypadá nádherně.

UGcGF1CTpFY

3.) Dýně plná cukrovinek

Chcete udělat radost dětem z okolí? Vyřezejte do dýně otvor a naplňte ji cukrovinkami. Skvělým tipem je natřít dýni černou křídovou barvou a napsat na ni křídou zprávu pro koledníky.

Tip! Plánujete si na Halloween zaletět do Ameriky? V tom případě myslete na cestovní pojištění, nyní i s připojištěním na Covid-19.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den fuJpUE2mBNU

4.) Lízátková dýně

U sladkostí ještě chvilku zůstaneme, dalším skvělým tipem na sladkou dýni, je dýně, která má vlasy vytvořené ze zapíchaných lízátek.

vSt3Pnf6pjw

5.) Dýně s netopýrem

Jednoduchý design je často ten nejefektnější. Co takhle tentokrát do dýně namísto očí a pusy vyřezat motiv netopýra, který dokonale odpovídá strašidelné atmosféře tohoto svátku? Žhnoucí oči netopýra budou vypadat super děsivě.

xDau276jGpQ

6.) „Rozkvetlá“ dýně

Pokud před strašidelnými dýněmi dáváte přednost těm veselým, bude pro vás skvělou volbou tato dýně, která má místo očí květy. Květy můžou být samozřejmě živé, ale pokud chcete, aby dýně vypadala krásně co nejdéle, zvolte květy umělé.

DxUfCfJWYiM

7.) Halloween a dýně jako noční obloha

Dýni nemusíte jen vyřezávat, ozvláštnit ji můžete také třeba nasprejováním. Zkuste letos nasprejovat dýni na zlato a vyřezat do ní hvězdičky. Hvězdičky můžete buď vyřezat klasicky nožem, nebo použít vykrajovátka, která jemně do vydlabané dýně zatlučete kladívkem.

JAf-eIvarJs

8.) Dýně s nosem

Využijte při navrhování dýně ve svůj prospěch její stopku. Jak? Natočte dýni tak, aby se stopka stala středem obličeje a vytvořila nos. Váš strašidelný obličej tak bude působit plastickým dojmem.

4qyWLVWg7V4

9.) Zubatá dýně

Pokud chcete, aby měla vaše dýně zuby, nemusíte je jen vyřezávat. Zkuste tentokrát zuby vytvořit z párátek. Výsledek bude rozhodně stát za to.

37K77BUD9Ug

10.) Halloween a dýně mimoň

Jsou vaše děti fanoušci veselých mimoňů? Pak je zaručeně potěšíte dýní, která jako mimoň vypadá. Výhodou této dýně je, že ji nemusíte vyřezávat, pomalovat ji můžete společně s dětmi.

7WxzdMzch5s

11.) Dýně s vyplazeným jazykem

Chcete, aby se vaše dýně pyšnila plastičtějším vzhledem? Zkuste vytvořit dýni s vyplazeným jazykem. Je to jednodušší, než by se možná mohlo zdát. Stačí kus, který jste vyřezali, vložit do otevřených úst vaší dýně. A jazyk je na světě.

9BUMC8SK7JA

12.) Soví dýně

Kdo by nechtěl mít před domem krásnou sovu se zářícíma očima? Vyřezat dýni tak, aby připomínala sovu, je poměrně jednoduché. Stačí věnovat čas předkreslení toho, co chcete vyřezat a za chvíli máte hotovo.

BOv6e7iIEgs

13.) Pavoučí dýně

A máme tu další zvířátko! Jestli máte maličké dýně, můžete z nich snadno vytvořit strašidelné pavouky. Stačí dýni ozdobit černými chlupatými modelovacími drátky, s pomocí kterých vykouzlíte pavoučí nožky.

WwxlK424WzQ

14.) Dýně liška

A se zvířátky stále nekončíme. Tentokrát tu pro vás máme hned několik dýní, které pospojované dohromady vypadají jako liška. Dýně snadno spojíte za pomocí špejlí.

zObQvCDv4Qo

15.) Váza z dýně

Pokud nefandíte tradičnímu vzhledu dýní s vyřezaným obličejem, můžete vsadit na elegantnější a velmi působivou verzi v podobě vázy ozdobené květinami.

Halloween a dýně? Dokonalé spojení! Nechte se i vy letos pohltit strašidelnou atmosférou tohoto svátku a pusťte se do výroby dýní, které potěší malé i velké. Věříme, že vám některý z našich tipů padl do oka.

Pokud máte rádi sváteční atmosféru, máme pro vás dalších pár tipů na výlet:

* 10 dechberoucích míst, kde si užijete pravou atmosféru Díkuvzdání
* Kam na Velikonoce 2022? 9 tipů, kde si užít jarní svátky na maximum
* Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?