Kam na hory? Podívejte se na levné lyžařské destinace a tipy, jak ušetřit

lyžaři

[obsahova-navigace]

Už před sebou vidíte rolby v lyžařských střediscích, jak neúnavně brázdí svahy, aby pro vás připravily ten nejdokonalejší sněžný povrch? Jste dvojnásobně natěšení, protože jste kvůli koronaviru propásli minulou sezónu? Pokud se stále rozmýšlíte, kde strávit vaši zimní dovolenou, možná vám přijdou vhod tipy, kam na hory a jak snížit náklady na pobyt.

lyže

Jak ušetřit na lyžařské výbavě?

Pryč jsou časy, kdy lidé sjížděli svahy na pofidérních dřevěných prkénkách, na konci zahnutých do špičky. Dnes jsou nároky na lyžařskou výbavu mnohem vyšší a bez carvingových lyží a vhodného sportovního oděvu by lyžař na svahu neobstál.

Nákup vybavení na hory

Pořízení vybavení na lyžování není nejlevnější záležitostí. Průměrný lyžař dá za kompletní lyžařskou výbavu částku v rozmezí 15 – 20 tisíc Kč, v případě luxusnějších značek i mnohem více. V přehledné tabulce níže najdete seznam lyžařského vybavení i nejdražší a nejlevnější cenu za danou položku v obchodě Hervis Sports.

Lyžařské vybavení Nejnižší cena Nejvyšší cena
Sjezdové lyže (dospělý) 3 599 Kč 15 999 Kč
Lyžařské hole (dospělý) 160 Kč 3 599 Kč
Vak na lyže 439 Kč 989 Kč
Lyžařská obuv 1 700 Kč 7 499 Kč
Taška na lyžařskou obuv 399 Kč 1 799 Kč
Termo prádlo (ponožky + kalhoty + top) 999 Kč 2 498 Kč
Lyžařská bunda 599 Kč 7 999 Kč
Lyžařské kalhoty 699 Kč 5 499 Kč
Lyžařská kukla 199 Kč 349 Kč
Lyžařské brýle 400 Kč 4 749 Kč
Lyžařská helma 599 Kč 4 399 Kč
Rukavice 499 Kč 3 899 Kč

Lyžařské vybavení z půjčovny

Zde vyvstává otázka, zda se vyplatí lyžařské vybavení koupit, či pouze zapůjčit? Pokud jste náruživý lyžař a na svahu se vyskytujete od napadání prvního sněhu až do příchodu Velikonoc, určitě vybavení kupte a zainvestujte do kvalitní výbavy. V případě svátečních lyžařů se mnohdy vyplatí vybavení pouze zapůjčit.

Pokud se každým rokem vypravíte lyžovat dejme tomu na pouhé tři dny, za půjčení výbavy dáte přibližně 1500 Kč. Komplet, sestávající z lyží, hůlek, bot a helmy většinou zapůjčíte do ceny 500 Kč/den. Kdybyste toto vybavení zakoupili, cena (bez oblečení) by vás vyšla minimálně na 9 000 Kč (v případě levnějšího typu vybavení).

Když výši této částky porovnáte s cenou půjčovného, zjistíte, že investice se vám vrátí za 6 let – což je doba, kdy se běžný lyžař již začíná v obchodech poohlížet po modernějším vybavení. Výhodou půjčoven je také možnost využít nejmodernější modely lyží a vyzkoušet si různé značky.

Tip! Pokud chcete na nákupu vybavení maximálně ušetřit, pořiďte si ho přes cashback. Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Ano, čtete dobře, část peněz za nákup zpět! Cashbacky na lyžařské vybavení a doplňky teď najdete například na:

* BezvaSport.cz – až 8 % z nákupu zpět
* Alpinepro.cz – 6 % z nákupu zpět
* Lyzelyze.cz – 6 % z nákupu zpět

děti na horách

Levně na hory ve správný čas

Výrazný vliv na cenu zájezdu má rovněž správné načasování dovolené. V hlavní sezóně ceny můžou vyrůst až o 40 %. V Česku vyjdou nejdráž zájezdy v termínu jarních prázdnin.

Na hory v prosinci

Co se týče českých i zahraničních skiareálů, slev se můžete dočkat v období do 20.prosince. Tehdy není poptávka po lyžařských pobytech příliš vysoká, tudíž můžete sehnat zájezdy ve velmi nízké cenové hladině, která se ovšem v období Vánoc a Nového roku prudce zvedne.

Na hory v březnu

Další příležitost na levnou dovolenou se objevuje v první polovině ledna, tzn. první a druhý týden. Ve třetím a čtvrtém lednovém týdnu však ceny začínají výrazně růst, protože začíná hlavní lyžařská sezóna, trvající až do jara. Dalšího poklesu ceny se dočkáte v druhé polovině března, kdy mnoho skiareálů nasazuje nejnižší ceny v sezóně.

dovolená na horách

Výhodné cestovní pojištění

Pokud vyrážíte na zájezd přes cestovní kancelář, většinou vám nabídnou velmi komplexní (a předražené) balíčky cestovního pojištění. Věděli jste, že je můžete odmítnout a vyhledat si pojištění vlastní? Díky srovnání cen získáte přehled o mnoha nabídkách na trhu a zjistíte, kde nabízí nejkomplexnější pojištění za nejnižší cenu.

Mnoho uživatelů srovnávače je překvapeno, že najdou mnohem levnější pojistné nabídky, než jim nabídla cestovní kancelář, přičemž limity krytí jsou stejné, či dokonce vyšší. Co na výběr cestovního pojištění říkají odborníci?

Zbyněk Laisek, manažer portálu Porovnej24.cz tvrdí: „Lyžař by měl především zvolit odpovídající limit léčebných výloh. Následky úrazů při zimních sportech se můžou výrazně prodražit o případný zásah horské služby a převoz vrtulníkem. Proto doporučuji zvolit limit ve výši alespoň 5 milionů Kč.“

Tip! Sami si najděte to nejvhodnější cestovní pojištění právě pro vás. Stačí zadat několik parametrů a pár kliky porovnat nabídky pojišťoven a pojistit třeba celou rodinu! Navíc se můžete jednoduše připojistit právě na zimní sporty nebo COVID-19. Zkuste to zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč / den

děti na horách

Slevy a vstupy zdarma

Pobyty s dětmi zdarma

Zvláště rodiny s dětmi, které chtějí vyrazit levně na hory, ocení bezplatný pobyt či vstup na svah pro nejmladší lyžaře. V cenových srovnávačích zájezdů si zadáte možnost dítěte zdarma a vyjedou vám možnosti pobytů, kde za ubytování pro vaše potomky nedáte ani korunu. Někde je bezplatný pobyt pro děti do 6 let, jinde dokonce do 15 let. Za úvahu stojí i nejrůznější slevy, například 50% sleva pro děti ve věku 10 až 15 let.

Přehled nabídek dovolených s dětmi zdarma najdete například na:

Slevy ve skiareálech

Mnohé skiareály nabízí v určité termíny lyžování pro děti zdarma, či alespoň nižší ceny. Například v Rakousku umožňují bezplatné lyžování pro děti do 8 let v areálech Ischgl a Obergurgl. Lyžování zdarma mají i děti do 6 let v areálu Kreischberg Murau.

Tip! Pokud se chystáte do Rakouska, mohly by se vám ještě hodit naši průvodci:

* 10 nejkrásnějších jezer v Rakousku
* Vídeň: Co navštívit? Co dělat? Kde se najíst?

horská chata

Levné ubytování na horách

Čím blíže svahu, tím vyšší cena. Takové pravidlo platí na lyžařských dovolených. Je sice pohodlné mít svah hned u nosu, ovšem takový hotel může být až o 50 % dražší, než penzion v deset kilometrů vzdálené vesnici.

To samé platí u občerstvení. Je sice lákavé dát si pořádný oběd na vrcholu svahu, ovšem nezapomeňte, že s nadmořskou výškou roste i cena. Dopřejte si takový luxus jednou a po zbytek pobytu se stravujte v níže umístěných a vzdálenějších vývařovnách.

Tip! Možná jste netušili, že si i ubytování můžete pořídit přes cashback a získat část peněz z pobytu zpět. Na cashbacku jsou velmi oblíbené stránky:

* Booking.com – 4 % z nákupu zpět
* Hotels.com – až 4 % z nákupu zpět

špičák

Nejlevnější skiareály v Čechách 2021 – 2022

Za pobyt na českých horách můžete ve stejné oblasti s přehledem zaplatit i dvakrát tolik. Posvítili jsme si na ski areály v Orlických horách, na Šumavě a dalších populárních lyžařských destinacích v ČR, porovnali ceny a uvedli je do přehledné tabulky. Přesvěčte se sami:

Skiareál Oblast Počet sjezdovek Cena za celodenní skipass
Kvilda Šumava 6 390 Kč*
Nové Hutě 6 400 Kč*
Čihalka Orlické Hory 2 220 Kč
Zdobnice 6 410 Kč*
Nové Hamry Krušné Hory 3 240 Kč*
Boží Dar 5 410 Kč*
Janova Hora Krkonoše 2 390 Kč*
Kamenec 3 400 Kč*
Lucifer Jizerské Hory 3 330 Kč
Černá Říčka 4 330 Kč*
Lázeňský vrch Jeseníky 3 340 Kč
Kareš 3 360 Kč
Kocianka Beskydy 1 300 Kč
Polanka 1 250 Kč

* ceník není aktualizovaný na sezónu 2021/22, cena je z ceníku 2020/21

Tip! Na lyžařské dobrodružství v Čechách si nezapomeňte přibalit úrazové pojištění. To nejvýhodnější získáte porovnáním nabídek trhu zde:

Najděte vhodné úrazové pojištění

na horách

Kam na hory levně v zahraničí?

Slovensko, Rakousko, Německo a další země, kam na hory levně. V přehledu vám přinášíme cenovky těch nejlevnějších jednodenních skipasů:

Skiareál Země Počet sjezdovek Cena za celodenní skipass
Valmalenco Itálie 18 40 EUR*
Tatranská Lomnica Slovensko 15 44 EUR*
Korutany Rakousko 31 lyžařských oblastí!!! 43 EUR*
Zugpitze Německo 9 52 EUR
Všechna lyžařská centra ve Slovinsku Slovinsko všechny 68 EUR (dvoudenní skipass)

* toto je poslední známá cena, tedy není to cena za letošní sezónu

Ať už se rozhodnete jet kamkoliv, přejeme hromadu sněhu a spoustu zábavy! Zároveň nám nezapomeňte dát vědět, jak se vám tento článek líbil dole v komentářích. Všechny vaše podněty vezmeme na vědomí!