Dlouhodobá péče o seniory: Pojištění, příspěvky od státu a další důležité informace

ruce seniora

[obsahova-navigace]

Dlouhodobá péče o seniory je náročná. V těch lepších případech potřebují senioři pouze částečnou pomoc s domácností nebo s návštěvami u lékařů. Jsou zde ale také případy, kdy se starý člověk neobejde bez celodenní péče. Pro lidi, kteří o své rodiče či prarodiče pečují, připravil stát dávky finanční podpory. Jsou odstupňované a jejich výše není nijak závratná. Pojištění dlouhodobé péče může být skvělým doplňkem, který pomůže nahradit výpadek financí v rodině.

péče o seniory

Dlouhodobá péče o seniory a finanční podpora ze strany státu

Pokud například pečujete o své rodiče, stát vám může pomoci. Stejné je to, pokud se vnučka postará o babičku, nebo třeba synovec o svého prastrýce. Zkrátka stát si uvědomuje, že dlouhodobá péče o seniory je pro rodinu finančně náročná, a nabízí pomocnou ruku. Následující dávky alespoň částečně pokryjí výpadek v příjmech.

Příspěvek na péči o osobu blízkou

Tento příspěvek dostávají lidé, kteří se v běžném životě stanou závislými na pomoci druhých. Mohou z něj hradit odbornou pomoc sociálních pracovníků, nebo třeba finančně podpořit blízkou osobu, která jim pomáhá. Rozhodující je stupeň závislosti, který se určuje na základě lékařské zprávy. O přiznání příspěvku pak rozhoduje krajská pobočka Úřadu práce.

Stupeň závislosti Výše příspěvku pro osoby starší 18 let (měsíční)
S využitím pobytových sociálních služeb Bez využití pobytových sociálních služeb
I. (lehká závislost)   880 Kč
II. (středně těžká závislost)   4 400 Kč
III. (těžká závislost) 8 800 Kč 12 800 Kč
IV. (úplná závislost) 13 200 Kč 19 200 Kč

Dlouhodobé ošetřovné

Je někdo blízký po hospitalizaci v nemocnici a potřebuje dlouhodobou celodenní péči? Pak je tady možnost zažádat si o dlouhodobé ošetřovné. Tato dávka je vyplácena z nemocenského pojištění. Žádat o ni mohou zaměstnanci i podnikatelé.

Podmínkou je hospitalizace nemocného alespoň 7 dní a potřeba následné péče v délce alespoň 30 dní (maximální délka je 90 dní). O dávce rozhoduje lékař po propuštění pacienta z nemocnice. Dávka se počítá stejně jako nemocenská, tj. 60 % denního vyměřovacího základu.

Ošetřovné

Nejen dlouhodobé nemoci mohou zkomplikovat chod rodiny. Někdy stačí, když senior onemocní chřipkou s horším průběhem. V takovém případě může osoba, která bude o seniora pečovat, žádat o klasické ošetřovné. Ale pozor, o ošetřovné mohou žádat jen zaměstnanci se smlouvou na hlavní pracovní poměr. Maximální doba péče je 9 dní a výše dávky se opět počítá jako nemocenská, tj. 60 % denního vyměřovacího základu.

Tip! Při budování úspor na stáří se vám mohou hodit tyto tipy a triky:

* Jak ušetřit za plyn v domácnosti?
* Jak ušetřit za energie?
* Jak spořit a vytvořit si finanční rezervu na horší časy?

senior na vozíku

Jiná než finanční pomoc pro seniory

Dlouhodobá péče o seniory často znamená i další opatření. Senior může potřebovat různé zdravotní kompenzační pomůcky a někdy jsou nutné i stavební úpravy. Část pomůcek je hrazena ze zdravotního pojištění a napsat žádanku může ošetřující lékař.

Jindy pomohou charity a specializované neziskové organizace. Ty pomůcky zapůjčí za mírný poplatek. Často nezbývá nic jiného než požádat o odbornou pomoc v pečovatelském domě či domově pro seniory. Pro dlouhodobě nemocné jsou určeny léčebny dlouhodobě nemocných.

důchod

Pojištění dlouhodobé péče

Stáří může být krásné období, které si užijeme v kruhu blízkých. Nicméně může se stát, že vlivem nemoci či stárnoucího těla ztratíme soběstačnost. Kromě státní podpory pro dlouhodobou péči, je zde také komerční pojištění dlouhodobé péče. To pomůže dorovnat částky od státu do výše, která pokryje nezbytné náklady. Ty se mohou klidně pohybovat od 10 000 do 20 000 Kč měsíčně.

V případě péče v celodenním zařízení to může být i daleko více. V současnosti poskytují pojištění dlouhodobé péče dvě pojišťovny – Komerční pojišťovna a NN pojišťovna.

důchod

Spoření na důchod

Pro pohodlné stáří můžeme něco udělat v každém věku. Kromě toho, že o sebe budeme dbát a snažit se žít zdravý a aktivní život, můžeme si na stáří spořit. Využít lze penzijní pojištění, podílové fondy i další investice. Cokoliv, co si budeme během život odkládat bokem, se nám bude ve stáří hodit. Když budeme zdraví, můžeme cestovat nebo si zvelebit obydlí. A když zdraví vypoví službu, můžeme ulevit rodině a sami si zajistit dobrou péči.

Pokud jste mladší ročník, doporučujeme myslet dopředu a vytvořit si rezervu, ze které budete moci ve stáří čerpat. K zajištění rodiny pomůže i dobře zvolené životní pojištění.

Tip! Nevíte, které životní pojištění zvolit? Využijte náš porovnávač aktuálních nabídek pojišťoven:

Porovnejte životní pojištění